Mèdia 24/05/2015

El 33 renova la seva oferta cultural

Estrena ‘Tria33’, que cobrirà tots els camps de la creació artística cada dia a les 22.00 i a les 23.00

Albert Castellví Roca
4 min
SET PRESENTADORS ESPECIALITZATS Jaume Figueras (cinema), Jofre Font (música), Júlia Bertran (talents emergents), Laura Sangrà (arts plàstiques),  Pau Benavent (cultura popular), Anna Guitart (llibres) i Toni Puntí (arts escèniques) formen l’equip de presentadors de Tria33, que s’estrena demà i s’emetrà diàriament a les 22.00 i a les 23.00 al canal 33.

Sant Joan DespíEncabir tota l’actualitat cultural en 23 minuts diaris. Aquest serà el repte dels set presentadors de Tria33, un nou programa que s’estrena demà al canal 33 i que oferirà una selecció del més destacat de tots els àmbits de la creació artística, des de la música i les arts escèniques fins a la literatura, la pintura, el cinema o la cultura popular. L’espai s’emetrà de dilluns a divendres en dues franges: una de vuit minuts a les 22.00 i una altra d’un quart d’hora “al voltant de les 23.00”.

El primer d’aquests dos blocs -que es mantindrà en antena també a l’estiu, per donar sortida als nombrosos festivals que se celebren a Catalunya durant aquesta època- estarà format per diverses peces breus, d’entre 25 segons i tres minuts, amb voluntat de proposar als espectadors “cites que val la pena no perdre’s”. Ho explica la directora del programa, Esther Rodríguez, que fins ara estava al capdavant del 33 recomana, un programa que tenia aquesta mateixa finalitat i que ara quedarà integrat en els continguts d’aquest bloc. Entre les peces d’aquesta primera franja hi haurà també, cada dia, una “tria personal” en què un dels presentadors farà la seva pròpia selecció de l’actualitat cultural de la setmana, i s’oferiran avanços del que es podrà veure a partir de les 23.00. Aquesta segona franja constarà cada dia de dues parts, una entrevista i un reportatge, i tindrà vocació d’“aprofundiment”, segons Rodríguez.

A més, a partir de la temporada vinent, Tria33 tindrà encara un altre espai a la graella del 33, a través de programes monogràfics de 30 minuts que s’emetran els dissabtes a les 22.00 i que permetran parlar encara amb més profunditat de les principals cites de l’actualitat cultural, com ara els grans festivals de música, teatre o cinema.

Però un dels objectius de la posada en marxa d’aquest nou espai és “millorar i augmentar els canals de difusió” de la cultura, segons la cap de programes culturals de TV3, Pilar Cugat. Per això, el programa també tindrà presència setmanal al canal principal de la pública catalana: cada dissabte al migdia Tria33 oferirà un recull dels continguts més destacats de la setmana a TV3.

Tots els continguts de l’espai i alguns extres -com ara entrevistes més llargues- es podran trobar també a la xarxa. En aquest sentit, Cugat assegura que el programa “està pensat perquè sigui òptim per al consum per televisió i també per internet”. Segons el director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent, això suposa posar en pràctica “una nova manera de treballar i de pensar els continguts”, que “han de poder anar a qualsevol de les pantalles” de què disposa la cadena.

“Els set magnífics”

Tria33 tindrà set presentadors -o “set magnífics”, en paraules de la directora-, cadascun dels quals està especialitzat en un àmbit cultural concret i, per tant, serà responsable de tots els continguts de la seva àrea. Així, Toni Puntí -fins ara al capdavant d’Ànima, que es va acabar a finals d’abril- se centrarà en les arts escèniques, mentre que Jofre Font i Júlia Bertran -exreporters del mateix programa- s’encarregaran, respectivament, de la música i dels creadors més avantguardistes. Jaume Figueras -presentador de Cinema 3 - es farà càrrec de l’àrea de cinema i Anna Guitart -que era redactora del també desaparegut Via llibre - assumirà els temes de literatura. L’equip es completa amb dues noves incorporacions: Pau Benavent, responsable de cultura popular, i la col·laboradora de l’ARA Laura Sangrà, que es farà càrrec dels temes relacionats amb les arts plàstiques.

Sallent subratlla que Tria33 és “més que un programa”. “És un projecte que pretén reestructurar, cohesionar i fer créixer el canal 33 amb una oferta que considerem essencial, l’actualitat cultural”, aclareix. Segons ell, una de les “virtuts” del programa és que permet a la cadena ser “més àgil i flexible”: com que es tracta d’un espai diari i “omnívor” -com el defineix Rodríguez-, el que marcarà els continguts de cada edició serà “l’actualitat”, cosa que no era possible fins ara, en què cada dia de la setmana s’oferia un programa especialitzat en un camp concret de la cultura.

Alhora, com destaca Cugat, Tria33 permet que la cadena arribi a àmbits que fins ara no hi tenien presència o es tractaven “amb mancances”, com la cultura popular, les arts plàstiques o la música.

‘Cinema 3’, a TV3 els dissabtes al migdia

L’arribada de Tria33 ha suposat la desaparició d’ Ànima i de Via llibre, però no de Cinema 3, que inicialment també semblava amenaçat. El programa de Jaume Figueras, però, abandona la franja dels dijous a la nit al 33 i a partir de la setmana que ve s’instal·larà a TV3 els dissabtes al migdia, a l’hora en què fins ara se n’oferia la redifusió. L’espai, a més, renovarà la imatge per “agermanar-la” amb la de Tria33, incorporarà entre els continguts algunes peces del nou programa i recuperarà la secció Ni blanc ni negre, en què Figueras i Àlex Gorina debaten sobre un aspecte de l’actualitat cinematogràfica. D’aquesta manera, TV3 oferirà, cada dissabte al migdia, un bloc cultural que inclourà el Cinema 3, el resum setmanal de Tria33 i una redifusió del Generació digital, que d’aquesta manera passarà a tenir presència estable també al primer canal de la televisió pública.

stats