Periodisme
Mèdia 05/10/2022

El reportatge de l'ARA sobre abusos a l'Institut del Teatre guanya el premi API d'investigació

És la segona edició d'uns premis que aspiren a ser els referents del sector

3 min
Manifestació Institut del Teatre

BarcelonaNou guardó per a l'ARA. L'Associació de Periodistes d'Investigació (API) ha atorgat el seu premi, en la categoria de mitjans no estatals, a la sèrie de reportatges "Assetjament sexual i abús de poder a alumnes de l'Institut del Teatre", elaborat per Albert Llimós i Núria Juanico. El jurat destaca "la manera com s'ha explicat aquesta història" i també "l'eco i l'impacte que ha tingut aquest reportatge dins del context de Catalunya". Està previst que aquest dijous s'anunciï qui guanya el premi en la categoria estatal.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Formaven part del jurat Josep Lluís Micó (degà de la Facultat Blanquerna de la URL), Carol Espona (periodista de RTVE i guanyadora del premi l'any passat), Laura Aragó (periodista de dades de La Vanguardia), Beatriz Gálvez Garcés (periodista i vocal de l'API) i Enric Borràs (subdirector de l'ARA i president del Grup Barnils, que es va inhibir durant la deliberació per la seva vinculació amb el diari).

Albert Llimós i Núria Juanico

Els articles guanyadors repassaven fets que abracen fins a quatre dècades d'abusos de poder i assetjament sexual a l'Institut del Teatre, una institució dependent de la Diputació de Barcelona. Arran de la seva publicació, tot l'equip directiu de l'organisme va dimitir, es van produir diverses manifestacions d'estudiants i personal del sector i el tema va copar l'agenda informativa d'aquells dies.

"La investigació neix d'una premissa: hi ha abusos i assetjament sexual en el món de les arts escèniques –expliquen Llimós i Juanico–. Arran d'aquesta afirmació, es va iniciar un procés exhaustiu i a llarg termini per contactar amb el màxim de gent del sector. A mesura que les converses fluïen anaven apareixent nous casos". Després d'uns mesos de feina, creuament de dades i verificacions, segons els autors, "va quedar clar que molta gent apuntava a l'Institut del Teatre". El focus es posava sobretot en quatre docents.

"És un reconeixement a una aposta del diari pel periodisme d'investigació i per un projecte que va durar més de dos anys, amb centenars de cafès i converses que van suposar gairebé una desena d'articles", recorden els autors. "El periodisme ha de servir per canviar les coses, ser palanca de canvi de la societat, i amb aquest reportatge vam posar sobre la taula temes que havien estat tabú fins ara, dècades de silencis còmplices. Alhora és un reconeixement per a tots aquells testimonis que van fer el pas de denunciar, malgrat les pors", afegeixen.

Els premis API arriben així a la segona edició, amb la voluntat de ser els guardons de referència en periodisme. Enguany s'hi han presentat més de 60 candidatures. La periodista Gemma Nierga presentarà divendres la gala de lliurament dels premis, que inclouen una tercera distinció, en aquest cas a un treball de periodisme de dades.

Llimós s'ha especialitzat en els últims anys en el periodisme d'investigació a l'entorn dels abusos. Un altre dels seus reportatges, treballat també amb Juanico, versava sobre l'Aula de Teatre de Lleida. La cineasta Isabel Coixet ha donat nova vida a aquesta investigació en forma de documental. "Quan vaig llegir l'article em va tocar d'una manera especial. Tenia ganes d'escoltar-les a elles i vaig pensar que mitjançant un documental se'n podria parlar més i aportar-hi una altra dimensió", explicava Coixet. La directora va anunciar El sostre groc al Festival de Sant Sebastià, fa dues setmanes. Altres reportatges de Llimós també han contribuït a sensibilitzar sobre la xacra sistèmica dels abusos en diversos àmbits. Un dels més ambiciosos examinava diversos casos en el món de l'esport, que afectaven disciplines com el bàsquet, la natació i l'atletisme. Un temps després va destapar el cas d'Albert Benaiges, professor de l'Escola Barcelona i excoordinador del futbol base del Barça. També ha treballat en casos en el marc de l'Església, amb investigacions a Vilobí d’Onyar, Montserrat i als Maristes.

Per la seva banda, Juanico ha treballat també en casos d'abusos al Col·legi del Teatre del Poble Espanyol, en diferents centres teatrals d'Osona on havia fet classe Toni Font i, fa tot just dos dies, a l’Institut Mallafrè de Vilanova.

stats