Premis
Mèdia 01/12/2022

Un reportatge de l'ARA, guardonat a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català

El diari ha rebut el premi al millor reportatge en la categoria digital

4 min
L'equip de l'ARA recollint premi

BarcelonaL'ARA ha estat guardonat aquest dimarts amb un dels premis de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català, que organitza l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC). El reportatge Barcelona: la tortura del soroll, dels periodistes Maria Ortega i Auri Garcia Morera, s'ha endut el premi en la categoria de digital. La peça periodística, publicada el 10 de juliol passat, retratava la contaminació acústica a la capital catalana, causada principalment pel trànsit i l'oci nocturn. El jurat n'ha valorat "l'interessant tractament sobre aquest tema i com han sabut aprofitar totes les eines digitals per enfocar aquesta qüestió". L'entrega de premis ha tingut lloc a l'Espai Endesa de Barcelona, en un acte que ha servit també d'espai de trobada entre els professionals del sector i que ha comptat amb la presència de la vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés.

Pel que fa al reportatge premiat, Maria Ortega assenyala que aquest estiu, quan el diari va començar a treballar en l'interactiu, la convivència amb el soroll a Barcelona era especialment problemàtica arran de la recuperació del turisme i de l'oci després de la pandèmia. "L’interactiu buscava ensenyar les dues cares de la problemàtica a la ciutat: la dels excessos de soroll del trànsit i que la va més lligada a la vida nocturna. Trobar els punts més castigats per les dues situacions i poder fer sentir el soroll que pateixen aquests veïns", detalla. Per la seva banda, Auri Garcia, col·laborador de l'ARA especialitzat en periodisme de dades i nous formats, destaca que l'interactiu va comportar "una feina d'anàlisi de dades extensa, que va servir per identificar patrons que a primer cop d'ull no eren obvis i per extreure conclusions que fins llavors no eren conegudes". A més, recorda que el format interactiu permetia que el lector pogués consultar les dades d'una ubicació concreta que li interessés i comparar-la amb altres.

Germà Capdevila, president de l'APPEC, assegura que el sector de la premsa en català ha demostrat un cop més la seva resiliència, ja que han sigut poques les publicacions que s'han quedat pel camí arran de la pandèmia. Malgrat ser un moment complicat per a la llengua, Capdevila s'ha mostrat optimista. "Els qui creuen que el català té els dies comptats s'equivoquen. Hi hem sigut en els moments més bons i en els moments més difícils del país, i continuarem sent-hi, amb la complicitat dels lectors i els subscriptors", ha subratllat Capdevila, que ha recordat que les revistes són la porta d'entrada a la lectura.

Premis de premsa i socials

Durant la cerimònia també s'ha guardonat el reportatge Talp d'estat de La Directa en la categoria de revistes. Aquesta peça, elaborada per Jesús Rodríguez, revelava com un agent de la policia espanyola va infiltrar-se durant dos anys en l’esquerra independentista i en el moviment per l’habitatge amb una identitat falsa. El reportatge va provocar l'expulsió de l'agent del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i d'Alerta Solidària. El noi feia dos anys que feia servir una identitat falsa per infiltrar-se en aquests cercles i obtenir informació. Segons el jurat, es tracta d'una peça “cuinada a foc lent, amb una feina pacient, perseverant i minuciosa, que inclou un informe fisonòmic d’un pèrit especialitzat en criminalística”. Així mateix, subratlla “l’impacte que va tenir en altres mitjans de comunicació i la sacsejada política i social que va representar aquesta investigació”.

En la categoria de premsa, els premis han reconegut el reportatge Quan la superació és l’única opció, un reportatge de La Comarca d’Olot a càrrec de David Planella. Es tracta d'un article sobre el càncer infantil a través de la història de dos infants de la Garrotxa que lluiten contra la leucèmia. El jurat n'ha valorat “la sensibilitat amb què tracta un tema tan delicat, que va més enllà i mostra la realitat d’aquesta malaltia de manera molt ben travada i des del vessant de les mares, dels fills i dels professionals sanitaris”.

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català ha reconegut les capçaleres Entreacte, L’Ebre, Segre i Núvol amb el premi a millor publicació. D'Entreacte, el jurat considera que s'ha convertit en referència de la informació teatral i subratlla “l’excel·lència de la revista que, amb una llarga trajectòria, aprofundeix en tots els vessants del teatre i també abraça el sector audiovisual”. El setmanari L'Ebre ha rebut el premi en la categoria de premsa no diària "per ser l'altaveu de les Terres de l'Ebre", i el Segre ha estat guardonat en la categoria de premsa diària "com a diari comarcal que se situa al mateix nivell periodístic dels diaris generalistes de tirada nacional”.

La revista cultural Núvol ha estat premiada en la categoria de digital per la seva trajectòria i per ser l’únic mitjà de comunicació digital en català enfocat a la cultura. Núvol “ofereix continguts excel·lents, amb una visió eclèctica que combina l’actualitat, com cròniques o crítiques, amb articles en profunditat”, ha dit el jurat. A banda d'aquests guardons, l'APPEC ha distingit també el programa Eufòria de TV3 amb el Premi Comunicació, les famílies de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar amb el Premi Societat per recórrer judicialment la mesura del TSJC d’impartir el 25% de les classes en castellà i Softcatalà amb el Premi Cultura.

L’edició d’enguany de la Nit de les Revistes i la Premsa en Català ha servit per tornar a remarcar el paper de les revistes i la premsa en català en promoure la llengua i, a la vegada, reconèixer altres projectes que, de manera significativa, també contribueixen a incentivar-ne l'ús social.

stats