Mèdia 13/09/2019

Ricard Ustrell : “Ens van encarregar fer un programa que no s’assemblés al que es veu a TV3”

El plat fort de la nova temporada de TV3 és Planta baixa, un nou espai matinal dirigit i presentat per Ricard Ustrell, que torna a primera línia de la televisió en directe

Alejandra Palés
3 min
Ricard Ustrell : “Ens van encarregar fer un programa que no s’assemblés al que es veu a TV3”

BarcelonaEl plat fort de la nova temporada de TV3 és Planta baixa, un nou espai matinal dirigit i presentat per Ricard Ustrell, que torna a primera línia de la televisió en directe. El programa d’actualitat, que s’estrena aquest dilluns després d’ Els matins, vol aportar noves mirades a la informació diària.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tornes a fer televisió en directe després del FAQS. ¿Te’n van quedar ganes?

[Riu.] És que vaig acabar molt cansat d’aquella època, però tenia ganes de tornar a fer un programa en directe, sí.

A més, un programa amb periodistes molt joves…

No és tant que siguin molt joves; jo parlo d’ells com una nova generació de periodistes perquè són cares que no s’han vist mai a la televisió. Són periodistes molt experimentats perquè han estat en altres mitjans però que no han tocat estrictament el gènere televisiu, en això sí que són nous. Però hi ha experiència i ens hem acompanyat i rodejat de gent molt experimentada com el Carles Francino, que ens acompanyarà els dilluns; l’Antoni Bassas; el Toni Clapés; la Marina Garcés; la Llucia Ramis, o l’Ingrid Guardiola.

¿El teu programa és un intent de renovar TV3?

He intentat complir amb l’encàrrec que se m’ha fet: intentar fer un programa que no fos el que estem acostumats a veure a TV3. Això volia dir que els perfils que portem i les cares que es veuen explicant les coses siguin diferents de les que estem acostumats a veure.

Com definiries el programa?

És un programa d’actualitat i, per tant, estarem molt posats en tot el que vagi passant. Jo diria que és un programa molt d’autor perquè tindrà molta mirada pròpia; els temes que farem i com els farem es desmarcaran molt del to informatiu. Tenim aquesta idea del pis, que tot fluirà: vull que l’espectador tingui la percepció que el que està fent quan posa TV3 als migdies és colar-se a casa nostra i que nosaltres ens estem despullant i fent periodisme com el creiem i el pensem. Serem molt honestos amb això.

¿Com reps les comparacions amb Al rojo vivo?

Jo no hi veig comparació. ¿És un programa d’actualitat que va als migdies? Sí, esclar, això sí. Però ho farem molt diferent. Al rojo vivo té una manera de fer molt transcendent i nosaltres intentarem precisament treure-li aquesta transcendència perquè creiem que, encara que el món s’acabi o passin coses molt greus, no hem de perdre el somriure. És una de les nostres premisses, no hem de perdre mai l’optimisme. Ens equivocarem i ho hem d’acceptar.

No tindreu tertúlies. Per què?

No, no en tindrem. En primer lloc, perquè Els matins ja té un espai de tertúlia i si nosaltres repetíssim no tindria gaire sentit, i també se’n fan a la tarda i al vespre. El gènere de la tertúlia ja està cobert a TV3. En aquesta lògica de fer coses diferents, està bé que ens ho plantegem. Jo sí que trobo que sempre escoltem les mateixes veus i hem arribat a un punt que la tertúlia s’ha convertit en una representació política, no en gent que et fa pensar. Hi ha figures, com Joan B. Culla, que porten literalment ocupant la mateixa cadira des de fa anys, i jo a això no hi vull jugar.

¿També tocareu temes d’investigació?

Una de les àrees que volem tocar molt és societat i gran part de l’equip es dedicarà a investigar temes socials, aixecar-ne bastants i marcar agenda. Temes d’habitatges, treballadors d’empreses, avions...

‘Planta baixa’ amplia l’oferta d’actualitat de la televisió pública catalana

A partir d’aquest dilluns, TV3 comptarà amb un nou espai d’actualitat als matins. Planta baixa, amb Ricard Ustrell com a presentador i director, i Maiol Roger com a subdirector, obre les portes a partir de les 11.50 hores, just després d’ Els matins de Lídia Heredia i abans del Telenotícies comarques.

El nou format és un programa en directe i amb públic que es farà des d’un gran plató que simula un apartament tipus loft,amb cuina inclosa. Des dels diferents espais d’aquest pis s’explicarà l’actualitat del dia sense recórrer a tertúlies, tal com s’han encarregat de recordar els responsables del programa.

El menjador de la Planta baixa és des d’on Ustrell i la resta de periodistes de l’equip del programa, entre els quals hi ha Dani Sánchez Ugart, acostaran als espectadors les notícies més destacades del migdia. La sala d’estar serà l’espai on s’explicaran els temes socials dels quals es farà investigació pròpia. L’aposta per les qüestions que afecten directament els ciutadans és un dels eixos de Planta baixa.

L’àmbit de la cuina estarà reservat als periodistes especialitzats. La crònica policial i judicial anirà a càrrec d’Anna Punsí i Toni Muñoz; la informació internacional arribarà de la mà de Francesc Millan, i l’econòmica, d’Albert Martín. També es parlarà de televisió amb Mariola Cubells, i de llengua amb Gemma Ruiz, entre altres temes. Al traster, Ustrell conversarà amb periodistes i pensadors que reflexionaran sobre l’actualitat, com Antoni Bassas, Marina Garcés o Llucia Ramis.

L’última hora del programa se centrarà en l’actualitat en directe amb la participació de periodistes i analistes.

stats