Tecnologia
Mèdia 26/07/2023

Samsung renova els seus mòbils desplegables

Els Galaxy Z Flip i Z Fold arriben a la cinquena generació en companyia de noves tauletes i rellotges connectats

5 min
Un dels nous telèfons que ha presentat aquest dimecres Samsung

BarcelonaNingú no ho diria, ara que estem acostumats a telèfons amb pantalles de més de sis polzades, però la d’aquell primer iPhone-que-va-revolucionar-els-mòbils l’any 2007 era de només tres polzades i mitja, i els fins aleshores omnipresents models de Nokia que va desplaçar eren encara més petits i prou servei que ens feien. D’aquí que l’atribut més destacable del Galaxy Z Flip 5 que Samsung ha presentat aquest dimecres a Seül sigui precisament la pantalla exterior de 3,4 polzades, que ha de permetre a l’usuari fer moltes operacions sense haver de desplegar l’aparell i captar nous compradors que fins ara no trobaven prou pràctic un telèfon intel·ligent desplegable si igualment calia obrir-lo per a gairebé tot.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tal com indica la xifra, el Z Flip 5 i el seu germà gran Z Fold 5 representen la cinquena generació de la gamma de telèfons intel·ligents desplegables amb què Samsung domina aquesta categoria, que cada estiu permet a la firma coreana desmarcar-se de la competència que manté amb la seva gran rival Apple en telèfons de format convencional. Els desplegables continuen sent un segment incipient: tot i que el seu pes en el conjunt del mercat es duplica cada any, les previsions més optimistes els situen per sota del 5% del total d’unitats venudes l’any 2027. Ara bé, les marques que hi aposten ho fan perquè es tracta d’un producte molt lucratiu, encara no sotmès a cap guerra de preu. Això explica que a Samsung li hagin anat sortint imitadors: Huawei, Oppo, Motorola i Google són algunes de les marques que també n'ofereixen.

Tot i això, els aparells de Samsung continuen sent la referència. Els dos d’aquest any perfeccionen les característiques i les prestacions dels del 2022, incorporant-hi la tecnologia dels Galaxy S23 presentats fa uns mesos: per una banda, el processador Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, que millora notablement l’autonomia de les bateries respectives, que no han crescut; per l’altra, la dotació de càmeres: 50+10+12 megapíxels en el Z Fold 5 i 12+12 megapíxels en el Z Flip 5. Però la diferència més visible és el mecanisme de plegat dels dos models: un nou tipus de frontissa permet que tancats quedin del tot plans, sense l’estrany espai que quedava en les versions anteriors, i que la marca del plec en la pantalla interior oberta (de 7,6 polzades en el Z Fold 5 i de 6,7 polzades en el Z Flip 5, totes dues de tecnologia OLED i amb freqüència d’actualització variable fins a 120 Hz) es noti molt menys.

Els dos telèfons presentats aquest dimecres

En realitat, el Z Fold 5 és una tauleta que es pot plegar per la meitat, deixant a fora una generosa pantalla de 6,2 polzades que funciona com la de qualsevol altre telèfon intel·ligent. Si s'obre es transforma en un ordinador de butxaca amb sistema Android, en què Samsung ha anat refinant les possibilitats de dividir la pantalla en tres finestres, una per a cada aplicació, i d'afegir-n'hi encara una quarta que flota per sobre de les altres. Hi ha incomptables opcions i gestos per rotar la prioritat entre les finestres, aparcar-ne alguna als marges i arrossegar arxius i imatges d’una a altra. Naturalment, l’aparell es pot fer servir mig obert, amb una aplicació a la meitat de dalt i els comandaments o el teclat a la de baix. També s’ofereix una pràctica funda protectora que conté un llapis tàctil S Pen per escriure i dibuixar a la pantalla Tot plegat, és clar, té un preu, que parteix dels 1.909 € amb 256 GB de capacitat i que s’enfila fins als 2.269 € amb 1 TB, tot i que fins al 10 d’agost es pot precomprar la variant amb 512 GB al preu de la de 256. No sembla que Samsung hagi aprofitat els cinc anys d’experiència per reduir els costos de producció, més aviat al contrari.

Com que el Z Fold 5 no és pas a l’abast de qualsevol pressupost, l’autèntic protagonista és el Z Flip 5, que costa 1.209 € amb 256 GB i 1.329 € amb 512 GB. Ho és gràcies a l’esmentada pantalla exterior de 3,4 polzades, que es pot personalitzar amb diversos temes gràfics i organitzar amb widgets propis de Samsung, com el marcador telefònic, rellotges, temporitzadors, calendaris, el pronòstic del temps o el moneder Samsung Wallet, que es trien pessigant la pantalla i que s’activen fent-los lliscar als costats, a l’estil d’un rellotge intel·ligent. Però, a més, s’hi poden executar versions en miniatura de diverses aplicacions, inicialment mitja dotzena, que el fabricant ha adaptat: WhatsApp, els xats de Google i Samsung, Google Maps, Netflix i YouTube. Se m’escapa per què he de mirar els vídeos de les dues últimes en una pantalla de 3,4 polzades si obrint el telèfon en tinc una de 6,7, però imagino que es tracta d’atreure altres desenvolupadors disposats a ajustar-se al peculiar format, que no és rectangular perquè deixa espai a les càmeres. Sigui com sigui, la necessitat de desplegar el Z Flip 5 per fer qualsevol cosa és molt menor que amb el visor de 1,9 polzades del Z Flip 4. Un dels avantatges de la nova pantalla és que les selfies –que ara es veuen senceres– es fan amb les càmeres principals, de més qualitat que la de dins.

Tauletes

A més dels dos telèfons intel·ligents desplegables, Samsung també ha presentat en el seu acte Unpacked d’estiu la renovació de la seva gamma de tauletes amb sistema Android. Les noves Tab S9 estan disponibles amb tres mides de pantalla: la S9 bàsica d’11 polzades (a partir de 899 € amb 128 GB de capacitat), la S9+ de 12,5 polzades (des de 1.119 € amb 256 GB) i l’enorme S9 Ultra de 14,6 polzades (comença en 1.339 €, també amb 256 GB). Més enllà de les diverses variants amb 8 o 12 GB de memòria i de les diferents capacitats de bateria determinades per la mida, internament són idèntiques: porten el mateix processador que els mòbils desplegables, pantalles de tecnologia AMOLED, i tant les tauletes com els llapis tàctils S Pen que inclouen són resistents a l’aigua i la pols.

Rellotges

El més petit dels nous aparells que Samsung ha presentat és probablement el més renovat de tots: el rellotge intel·ligent Galaxy Watch arriba a la sisena generació, i ho fa estrenant el sistema operatiu Wear OS 4 de Google. El conjunt d’aplicacions i sensors incorporats permeten una gran varietat d’usos esportius –personalitzant les zones d’activitat cardíaca–, de salut –el pulsòmetre detecta els episodis de fibril·lació auricular i el sensor de temperatura de la pell registra automàticament el cicle menstrual– i de benestar –fases de la son, indicacions per relaxar-se–. Els braçalets ara són més fàcils d’intercanviar. Hi ha dos models diferents, el Watch 6 bàsic i el Classic, que recupera el bisell rotatiu dels primers Galaxy Watch. Tots dos estan disponibles amb esfera de 40 o de 44 mm i cadascun pot incloure una eSIM de connectivitat 4G, amb un total de vuit variants entre els 319 € i els 499 €.

stats