‘La segona hora’ penja avui el micròfon amb un especial

L’equip de l’espai d’humor de RAC1 assumirà el despertador de RAC105 amb ‘La primera hora’

Entre la una i les dues del migdia, milers d’oients han rigut durant anys amb Quim Morales i el seu equip. La segona hora -l’espai d’humor de RAC1- ha entretingut els seus seguidors amb una oferta de bromes transgressores i converses de polèmica lleugera. Avui, però, el programa s’emet per última vegada: els presentadors s’acomiadaran del públic i posaran punt final a tota una etapa de l’emissora catalana.

Amb més de 2.000 programes, La segona hora ha format part del Grupo Godó durant 11 temporades. L’espai radiofònic presentat per Quim Morales ha sigut líder en la seva franja horària i va arribar a tenir més de 185.000 oients durant el curs 2017-18.

Tot i aquests resultats, el director de l’emissora, Jaume Peral, va anunciar l’abril passat que no es renovaria el programa. L’equip ja sabia, des de principis del mateix any, que no hi hauria dotzena temporada, però la notícia els va agafar per sorpresa: “No teníem cap motiu objectiu per desfer-nos de La segona hora més enllà de fer un nou projecte. El programa podria haver anat tirant, ja que compta amb un equip amb molta capacitat de reinvenció”, defensa Quim Morales, locutor i guionista de l’espai.

A més, l’últim informe de l’Estudi General de Mitjans (EGM) els va atorgar 160.000 oients, xifra que remuntava els 136.000 de l’onada anterior.

Saber la notícia amb antelació, però, els ha permès preparar l’última emissió. Avui es farà el penúltim programa en directe i, a les sis de la tarda, l’equip es desplaçarà al restaurant L’Escamarlà de la platja del Bogatell de Barcelona per enregistrar l’últim programa, que s’emetrà demà a l’hora habitual.

Com ha avançat Morales a l’ARA, l’equip vol tancar el cicle amb tots els elements que es reconeixen del programa i defugir el dramatisme final. L’emissió d’avui incorporarà missatges dels oients i alguns dels trets més característics de l’espai: “Amb l’últim programa ens volem acomiadar dels nostres seguidors i de nosaltres amb un toc festiu i alegre, fent alguna picada d’ullet a la situació”, ha explicat.

Amb la data fixada per a la clausura de l’autoanomenat, irònicament, “espai d’investigació”, l’equip de La segona hora va valorar quin seria el pròxim repte professional. Si bé hi havia interès per part de Catalunya Ràdio per fitxar-los, al final els integrants han continuat a la casa Godó. Concretament, Quim Morales, Xavier Pérez Esquerdo i Jordi Ramoneda assumiran La primera hora, el nou programa matinal de RAC105 que ocuparà el lloc del Fricandó matiner, segons va informar El món a RAC1 fa dos dies. A aquest nou equip també s’hi sumarà Laia Flórez, que ja ha fet recorregut per l’emissora musical.

El nou projecte ampliarà l’univers de La segona hora, i incorporarà algunes novetats. Serà un programa més llarg ple de col·laboradors i investigacions telefòniques amb un punt boig i creatiu. “ La primera hora té la intenció d’acompanyar la gent que escolta RAC105 al matí i fer el seu arrencar de dia més amè”, comenta Morales.

A més, el locutor també ha avançat que l’equip està preparant un petit cofre amb algunes de les psicofonies típiques de l’espai d’humor de RAC1 per tal que “els oients trobin una mica de «segona hora» a la «primera»”.

Pel que fa al substitut de La segona hora, els seguidors de l’emissora escoltaran una altra cosa d’una a dues del migdia. En comptes d’un concurs presentat per Elisenda Carod -una de les propostes inicials-, aquesta franja l’ocuparà Marc Giró amb Vostè primer, un programa que seguirà el rastre que deixa l’espai d’humor de RAC1.

A l’espera de l’últim programa, La segona hora desitja que els oients es quedin amb la sensació d’equip i amb “aquesta hora de ràdio que sempre ha sigut un caramel”. Fins al final, “l’espai d’investigació que fa riure” ha volgut procurar un somriure entre la una i les dues del migdia perquè com bé saben, i com sempre han defensat, quan “tot va malament anirà pitjor”, però “somrigui, somrigui senyor”.

Les rialles continuen fins al final a les xarxes

Durant les últimes setmanes l’equip de La segona hora ha parlat amb oients que han crescut amb el programa i parelles que s’han format durant aquest temps, i s’han pres el comiat amb alegria. Fins i tot, a les seves xarxes socials -com a Instagram i a Twitter- s’ha fet referència al final del programa amb humor i optimisme.