Qui és Anna Delvey, l'estafadora trencaclosques que recupera Netflix?

Shonda Rhimes explica la història de la noia que va enganyar l'alta societat de Nova York

4 min
Julia Garner interpretant Anna Delvey

BarcelonaUn accent que ningú acabava d’identificar i una aura de vida glamurosa a partir de la qual tothom que es creuava amb ella se la imaginava nedant en bitllets. Aquestes són algunes de les característiques que identifiquen Anna Delvey, també coneguda com a Anna Sorokin, la socialité d'orígens incerts que amb només 26 anys va estafar bancs, hotels i bona part de la jet set de Nova York (incloent-hi algunes persones que es consideraven les seves millors amigues). La seva història es va fer molt coneguda als Estats Units arran d'un article de la periodista Jessica Pressler publicat al New York Magazine, però ara tindrà difusió mundial gràcies a ¿Quién es Anna?, la sèrie que Netflix estrena aquest divendres.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Condemnada l'any 2019 per vuit càrrecs diferents, entre els quals el de furt major en segon grau, Delvey, nascuda a Rússia i que es feia passar per milionària una hereva alemanya, és actualment en un centre d'internament per a estrangers a l'espera de ser deportada, ja que el seu visat va caducar poc després de sortir de la presó, el febrer del 2021. Des del centre d'internament, l'estafadora, que sent certa atracció pels mitjans, ha escrit un assaig per a Insider en què anuncia que no pensa mirar la sèrie, malgrat que Netflix li va pagar pels drets de la seva història 320.000 dòlars, uns diners que s'han utilitzat per restituir les seves víctimes. "No penso veure ¿Quién es Anna? properament. Encara que pogués moure alguns fils i aconseguir tenir-hi accés, no m'atreu gens veure una versió ficcionada de mi mateixa en aquest lloc demencial i criminal", diu la jove, que va participar activament en la sèrie assessorant la seva creadora, Shonda Rhimes.

Anna Sorokin.

La personalitat de Delvey, amb molts elements culebronescos, és un material gairebé fet a mida per a Rhimes, la reina Mides de la televisió i experta en crear sèries addictives. Aquest és el segon projecte que estrena la productora a Netflix després del seu fitxatge en exclusiva, i és el primer del qual és la creadora (a Los Bridgerton hi exerceix només de productora). En una entrevista amb la revista Time, Rhimes assegurava que es va sentir atreta per la història de Delvey des del moment que va llegir el reportatge del New York Magazine. "Era una persona tan complexa, interessant i difícil de conèixer... ¿Si hagués sigut un home hauria tingut tants problemes? ¿La gent s'hi hauria sentit tan fascinada? ¿Si Anna Delvey hagués sigut el que habitualment anomenem una «tia bona», la gent s'hauria escandalitzat tant?", reflexionava Rhimes.

Encantadora i intimidant

La productora l'encerta en un dels aspectes més singulars de la història de Delvey. L'estafadora, que ara té 31 anys, podria semblar poca cosa físicament, però la sèrie deixa constància de com podia resultar d'intimidadora. L'encarregada d'interpretar-la és Julia Garner, que després de destacar amb personatges secundaris a Ozark i The Americans, assumeix un paper protagonista en què els matisos són essencials. Més enllà de transformar-se físicament en Delvey, l'actriu s'ha concentrat en imitar la seva manera de parlar. El resultat, que es pot copsar en la versió original, és una barreja d'accents que fluctua de l'anglès britànic a l'alemany, passant pel rus, un poti-poti que feia impossible que la gent del seu voltant desxifrés els seus orígens. Garner ha explicat que en una de les visites que li va fer, Delvey li va demanar expressament escoltar com faria els seus diferents accents.

"L'Anna pot ser molt encantadora i agradable. És una persona que pot anar de la foscor a la llum i de la llum a la foscor molt ràpidament. De sobte ho veus tot clar i entens com va ser capaç de fer el que va fer. Perquè la gent se li acostava, els embruixava", diu Garner sobre la protagonista real de la història, que va viure una vida de luxe gràcies a les seves amistats.

Tot i que la sèrie se centra en la figura de la russa, tota la història està explicada a través del punt de vista d'una periodista, Vivian Kent (Anna Chlusmky, la nena de La meva noia), que comença a investigar el seu cas. A l'hora de preparar el paper, Chlumsky va tenir l'ajuda de Jessica Pressler, que també és productora de la sèrie, i va tenir accés a totes les notes que la periodista va utilitzar quan va escriure l'article que treia a la llum les estafes de Delvey. "Va ser com un màster en periodisme", assegura l'actriu, que afegeix que un dels cors de la sèrie és la relació entre la periodista i el subjecte del seu article.

El fet que ¿Quién es Anna? s'articuli a través de la visió de la Vivian, però, no ha agradat a l'Anna real. "Quatre anys de preparació i després d'hores de converses telefòniques i visites la sèrie es basa en la meva història i està explicada des de la perspectiva de la periodista. Encara que m'encurioseix veure com han interpretat el material que se'ls ha proporcionat, no puc evitar sentir-me com una acotació", es queixava Delvey a Insider.

stats