Ciència-ficció
Mèdia  /  Sèries 23/09/2021

Apple TV+ s'atreveix amb la magna 'Fundación' d'Isaac Asimov

Jared Harris encapçala el repartiment de l'adaptació d'aquest clàssic literari del segle XX

2 min
Jared Harris, a 'Fundación'

BarcelonaUn dels projectes més ambiciosos de la ciència-ficció literària arriba a la petita pantalla aquest divendres, de la mà d'Apple TV+. Fundación va començar com a unes historietes curtes aparegudes entre el 1942 i el 1950, però va evolucionar fins a convertir-se en una trilogia, primer, i més endavant en una sèrie de set llibres que especulaven sobre la fi de la civilització. Isaac Asimov signava una magna reflexió filosòfica sobre què caldria salvar davant l'arribada imparable d'un col·lapse i el productor David S. Goyer ha assumit el repte de convertir-ho en ficció televisiva i omplir d'acció una història que era fonamentalment contemplativa.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'heroi de Fundación és el matemàtic Hari Seldon, especialista en l'anomenada psicohistòria, una branca de la ciència que permet preveure –amb espantosa precisió– l'evolució dels grups socials. Segons els seus càlculs, la fi de l'imperi galàctic és inevitable i donarà pas a 30.000 anys de foscor. L'hecatombe és inevitable, però creu que hi ha marge per reduir aquest període de barbàrie a només 1.000 anys, si es planten dos reservoris a les puntes oposades de la Via Làctia amb els coneixements essencials sobre la humanitat perquè els supervivents puguin refer més ràpidament una idea d'equilibri basat en el coneixement: són les fundacions a què fa referència el títol. Si fa vuit dècades Asimov alertava dels perills de destrucció massiva derivats de la Segona Guerra Mundial i la Guerra Freda, l'actualitat permet traçar un paral·lelisme amb les crisis derivades de l'emergència climàtica.

L'actor Jared Harris assumeix el paper de Hari Seldon, després d'haver triomfat a sèries com Chernobyl, The terror, Mad men o The Crown. L'acompanyen en el repartiment Lee Pace, Lou Llobell, Leah Harvey, Laura Birn, Cassian Bilton i Terrence Mann. Una de les diferències respecte dels llibres és que hi ha més presència de personatges femenins, ja que a les novel·les d'Asimov la presència de les dones era escassa (i discutida, ja que no acostumaven a aparèixer retratades sota una llum favorable). Els hereus de l'escriptor, en tot cas, van donar el vistiplau perquè els impulsors de la sèrie canviessin el gènere d'alguns dels personatges ja existents i n'introduïssin de nous.

Adaptar Fundación no ha sigut pas fàcil. El primer intent va ser el 1998, però New Line Cinema va desistir, després d'invertir un milió i mig en el projecte, després de veure que era impossible condensar una història de mil anys en dues hores i mitja. Deu anys més tard, van desenterrar els drets i van provar d'adaptar-lo a trilogia de pel·lícules: tampoc no va tirar endavant. Finalment, l'auge de les sèries i la possibilitat d'explicar una gran història al llarg de desenes d'hores ha animat Apple TV a atrevir-se amb aquest clàssic, després d'un primer intent televisiu, també frustrat, liderat per Jonathan Nolan.

De moment, hi ha una temporada filmada –rodada en part a les Illes Canàries– amb deu episodis. Els dos primers arriben aquest divendres i la resta s'aniran estrenant setmanalment.

stats