Mèdia Sèries 18/04/2022

‘Better call Saul’ tanca el cercle i diu adeu

Dimarts s’estrena la sisena i última temporada d’una preqüela que ha fet història

3 min
Bob Odenkirk a 'Better call Saul'

BarcelonaEl clímax de Breaking bad té un lloc assegurat en l'Olimp de millors finals de sèrie. Ara el seu creador, Vince Gilligan, té l'ocasió de fer doblet amb la conclusió, després de sis temporades, de la preqüela Better call Saul. De moment, la sèrie estrena els capítols finals, a partir d’aquest dimarts a Movistar+, havent trencat el clixé que un spin-off és forçosament un subproducte per seguir munyint un èxit anterior. Les peripècies de l'advocat Saul Goodman han conquerit el públic i també la crítica: suma 26 premis, incloent-hi quatre guardons de l'American Film Institute i 11 nominacions als Emmy.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els 13 últims episodis arriben, a més, acompanyats d'èpica. La filmació va haver-se d'ajornar per la pandèmia, de manera que la pausa des del final de la cinquena temporada ha estat més llarga de l'habitual. I, a més, l'estrella de la sèrie, Bob Odenkirk, va patir un infart en ple rodatge, prou seriós per no recuperar el pols fins a una tercera aplicació de desfibril·lador. Poques setmanes i dos stents al cor després, reprenia l'activitat d'encarnar un dels advocats més cèlebres de la seriofília moderna.

Els creadors s'han assegurat, a més, que hi hagi molta expectació per la conclusió. I han tret el santcristo gros: els dos protagonistes de Breaking bad –Walter White i Jessie Pinkman– apareixeran a la sèrie per tancar el cercle i culminar la transformació de Saul Goodman, un pobre diable que comença com a estafador de pa sucat amb oli abans de veure's embolicat en el món de l'hampa i acaba convertit en un advocat extremadament heterodox de criminals. Trobar-se amb White li desgraciarà prou la vida per acabar necessitant assumir una nova personalitat, amb el nou nom de Gene Takavic, que se sumarà a una llista d'heterònims tan sonors com Mr. Cumpston, Kevin Costner, Magic Man o Viktor Saint Claire.

El retorn dels actors Bryan Cranston i Aaron Paul comportarà reunir la família gairebé al complet, ja que Better call Saul ha anat repescant personatges mítics de la seva predecessora, com Mike Ehrmantraut o Gus Fringe.

Tot i que el final de la història es començarà a desgranar ja, caldrà esperar fins al 15 d'agost per conèixer el final de la trama, perquè després del setè episodi hi haurà una pausa de vora dos mesos. El motiu és purament estratègic: dividir-ho en dues parts permetrà presentar uns capítols als premis Emmy d'enguany i reservar els sis finals per a l'edició de l'any següent.

La trama arrenca amb la Kim, la dona del Jimmy/Saul, patint una crisi existencial de primer nivell, la qual cosa portarà la relació a un punt de caixa o faixa. Mentrestant, en el món criminal, el Mike, el Gus, el Nacho i el Lalo estan atrapats en un diabòlic joc del gat i la rata, amb apostes ben altes: la seva pròpia vida. Les aliances dels personatges seran posades gairebé totes en suspens. 

Compensació per l'espera

Hauran passat dos anys sense episodis nous, però els creadors tenen preparada una bateria de curtmetratges que faran de spin-off de l'spin-off. D'una banda, s'han filmat noves peces de la sèrie Better call Saul employee training video, unes peces còmiques que parodien els vídeos corporatius d'empreses mediocres. També hi ha la minisèrie Slippin’ Jimmy, de sis curts animats, produïts pels animadors de Rick and Morty, cadascun dels quals està dedicat a un gènere cinematogràfic concret, des de l'spaghetti western fins a l'slapstic de Buster Keaton. I a això s’hi suma Cooper’s bar: sis episodis més, aquests d'acció real, en els quals se segueixen les desventures d'una productora de Hollywood interpretada per Rhea Seehorn (la dona del protagonista a Better call Saul).

Més enllà de tots aquests acompanyaments, la pregunta que més s'ha fet a Gilligan i al cocreador Peter Gould és si veuen alguna altra sèrie de format llarg en l'horitzó. La resposta és ambigua: "Estimo aquests personatges i estimo aquest món –ha declarat Gould–. Potser algun dia hi torno, però personalment em prendré un petit descans d'aquest univers per intentar alguna cosa diferent, només per demostrar-me que ho puc fer". El seu company d'armes, o de ploma, ho corrobora: "També és la meva resposta. Encara hi ha històries per explicar. Però no és per demostrar res al món, sinó a tu mateix. Aquesta cosa en la qual estic treballant ara, si tot va bé, trobarà qui la vulgui comprar, trobarà qui la vulgui fer". Poques coses se saben d'aquest nou projecte de Gilligan. "Encara no l'hi he explicat a la meva dona, però suposarà un trencament amb el món criminal de Breaking bad i Better call Saul”. Els fans creuaran dits perquè sigui només una pausa i no un punt final. 

stats