Crítica de sèries

La sèrie negra de Steven Soderbergh que ens salva l'estiu

Claire Danes i Timothy Olyphant protagonitzen 'Círculo cerrado', un thriller al voltant d'un segrest malastruc

3 min
Les actrius Claire Danes i Zazie Beetz a la sèrie 'Círculo cerrado' de Steven Soderbergh
  • Creada per Ed Solomon i dirigida per Steven Soderbergh per a HBO Max
  • En emissió a HBO Max

Steven Soderbergh va anunciar que es retirava del cinema el 2013. El responsable de la saga Ocean's eleven adduïa raons com l'esgotament i la dificultat creixent per tirar endavant projectes personals a Hollywood. Això no li va impedir dirigir sèries com la potent The Knick o produir la també molt reivindicable The girlfriend experience. Quatre anys després, però, Soderbergh tornava a la pantalla gran amb la meravellosa La sort dels Logan (2017). I finalment, un dels noms claus del cinema indie nord-americà sembla haver trobat el seu encaix en el panorama actual de les plataformes de streaming i el rodatge en digital. Soderbergh ha reprès un ritme prolífic de treball en què combina la direcció, la producció i/o el guionatge de films i sèries, la majoria per a Netflix i HBO Max/Warner. De fet, des del juny ha estrenat tres títols nous! L'últim, Command Z, una comèdia de ciència-ficció de baix pressupost, l'ha llançat a través la seva pàgina web i s'hi accedeix després de pagar una tarifa destinada a finançar diferents ONG. Un exemple de com Soderbergh es manté fidel a un compromís tant polític com artístic. I a HBO Max s'hi poden trobar El último baile, la darrera entrega dels films de Magic Mike, i Círculo cerrado, la minisèrie de sis episodis (per ara, ja n'hi ha quatre de disponibles) que dirigeix a partir d'un guió d'Ed Solomon.

Com una part de la seva filmografia, Círculo cerrado és una obra que entronca amb la tradició del cinema negre, en aquest cas centrada en un segrest malastruc. El cercle del títol remet a la superstició que engega la trama. Savitri Mahabir (l'actriu CCH Pounder) comanda un negoci mafiós dins de la diàspora guaianesa a Queens, Nova York. Quan executen al seu marit, la Savitri creu que és culpa d'una maledicció, i no pas dels afers bruts en què estan implicats. Per combatre-la, recorre a l'obeah, una forma de bruixeria típica d'algunes comunitats afrocaribenyes en antigues colònies britàniques. La protagonista està convençuda que per foragitar la malastrugança cal "tancar un cercle" que implica el segrest del fill d'una parella blanca benestant de Manhattan, en Derek (Timothy Olyphant) i la Sam (Claire Danes). Però el rapte es complica quan els delinqüents s'equivoquen d'objectiu. A partir d'aquí, es desencadena una espiral d'equívocs, assassinats i descobriment de secrets que implica tot un grup de personatges diversos de Nova York, entre els quals també una detectiva obsessionada amb la feina, la Mel (Zazie Beetz), i té a veure amb uns negocis tèrbols a la Guaiana fa vint anys.

Intensa i addictiva

Solomon i Soderbergh construeixen una narració impregnada de l'atmosfera claustrofòbica dels millors relats negres. La maledicció que obsessiona la Mahabir sembla estendre's sobre tots els personatges: facin el que facin, les coses surten cada cop pitjor. Mentre s'embolica la trama, es desvelen secrets dels protagonistes i els seus vincles amb el passat. Aquesta forma intensa de dosificar la informació, la manera en què canvia el transcurs del relat i el destí dels protagonistes converteix Círculo cerrado en una minisèrie intensa i addictiva. Les imbricacions entre diferents grups de persones i escenaris emparenta en part la sèrie amb Traffic (2000), un altre dels títols d'èxit de Soderbergh. Però aquí opta per una estètica digital més polida, que recorda al cinema de Michael Mann. La sèrie manté fins als episodis finals l'enigma al voltant de la sort dels personatges, sobretot dels dos més vulnerables, els joves germans guaianesos que prenen una posició moral decisiva en un món podrit en què tot els juga a la contra.

stats