Crítica de sèries
Mèdia Crítiques 13/04/2023

La sèrie que explora el cantó psicòpata de la cultura fan

Tremendíssima, Dominique Fishback, com a protagonista d''Enjambre', la nova creació de Donald Glover i Janine Nabers

3 min
Dominique Fishback, protagonista de la sèrie 'Enjambre (Swarm)'
  • De Donald Glover i Janine Nabers per a Amazon Prime
  • En emissió a Prime Video

"Quina és la teva cantant preferida?", pregunta la Dre cada cop que s'acosta a algú. La seva és Ni'Jah, una variant fictícia de Beyoncé, per a qui aquesta jove que comparteix pis amb la germana ha desenvolupat una devoció malaltissa. No és l'única. Al voltant de la Ni'Jah pul·lula tot un exèrcit de seguidors que comenten a les xarxes la seva carrera i la defensen de qualsevol atac. Són l'Eixam, una rèplica de la fanbase de Beyoncé, la Bey Hive. Al primer episodi d'Enjambre, la Dre planeja anar a un concert de la Ni'Jah amb la seva germana, amb qui sempre van compartir la passió per la cantant. Però les coses es compliquen. Què passa quan la teva còmplice ja no mostra el mateix interès pel vostre objecte d'adoració? Es pot suïcidar algú inspirat per una cançó? Una sèrie d'esdeveniments condueixen la Dre a una espiral homicida. Els seus objectius: persones que han manifestat en públic que detesten la Ni'Jah.

Després de les quatre temporades d'Atlanta, Donald Glover ens presenta una altra ficció coescrita aquest cop amb una col·laborada habitual, Janine Nabers. Els creadors han parit una protagonista que s'escapa de la majoria d'estereotips vinculats tant a les joves afroamericanes com als psicòpates. Amb un posat vulnerable i alhora hermètic, la Dre es comporta com una assassina sense recances: desencadena la seva fúria amb tot el convenciment d'una dogmàtica. En el seu periple homicida, es creua amb tota mena de personatges que sempre li mostren simpatia, des del primer noi amb qui s'embolica en una discoteca a la colla de stripers que esdevenen còmplices involuntàries d'un dels assassinats. La Dre és estranya, però el món no se li mostra hostil. D'entrada, Glover i Nabers semblen presentar-la com una homicida pertorbada sense cap altra raó que un fanatisme extrem.

Billie Eilish, actriu convidada

La sèrie és confusa pel que fa a les motivacions de la Dre. Tot i que es plasmi el comportament tòxic de la fanbase a Enjambre, els creadors no aprofundeixen en les dinàmiques que les alimenten. La subcultura fan acaba sent més un context on integrar el comportament patològic de la protagonista que no pas la seva causa. En els darrers episodis ens endinsem en el passat de la noia, de manera que, sense justificar els seus actes, sí que se li atorga una història d'origen que aporta llum sobre el seu comportament i sobre aquesta necessitat imperiosa de disposar d'una figura transcendental que doni sentit a la seva vida. En el capítol més insòlit, Glover i Nabers simulen l'estil d'un true crime per seguir les investigacions de l'única policia que ha sospitat de la Dre. Una altra dona afroamericana que posa en evidència fins a quin punt les noies negres passen desapercebudes també com a possibles assassines en sèrie.

Enjambre desprèn aquell punt de pertorbació incòmoda que sap donar Glover a les seves ficcions. Però alguns dels escenaris que li agrada subvertir ja no són sorprenents. Per exemple, no costa gaire endevinar per on aniran els trets en l'episodi en què la Dre és mig adoptada per una comuna de dones blanques. La principal sorpresa en aquest cas és descobrir el talent com a actriu de Billie Eilish com a carismàtica i manipuladora líder d'aquest gineceu. I en l'últim episodi juguen amb una certa crueltat a especular sobre la possibilitat que la protagonista tingui una vida feliç. Entre aquestes irregularitats, Dominique Fishback ofereix una actuació tremendíssima que hauria d'arrasar en tota la temporada de premis.

stats