Ficció

'Engaños', l'èxit que confirma Harlan Coben com la gallina dels ous d'or de Netflix

La sèrie ha entrat en el rànquing de les sèries més vistes de la història del servei de 'streaming'

3 min
Richard Armitage en el paper de Joe i Michelle Keegan com a Maya

BarcelonaDes de fa gairebé dos mesos hi ha una sèrie que es resisteix a abandonar el rànquing de les ficcions més vistes a Netflix. Es tracta del thriller britànic Engaños, que es va estrenar l'1 de gener i que la primera setmana de febrer encara apareixia en quarta posició del rànquing global de les sèries en anglès més vistes de Netflix a tot el món. Sense fer soroll i sense grans campanyes de promoció, ha aconseguit escalar fins a ser la novena sèrie més vista de la història del servei de streaming: segons les dades de la plataforma, amb 88,20 milions de visualitzacions ha desbancat La reina Carlota.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Quina és la clau de l'èxit d'Engaños? El repartiment de la minisèrie no és especialment conegut pel gran públic, tot i que la majoria dels actors sí que tenen cert renom al Regne Unit. És el cas de la protagonista, Michelle Keegan, que va començar la seva carrera a la telenovel·la Coronation Street i que ha participat en la comèdia Brassic (Filmin). El protagonista masculí és Richard Armitage, que recentment ha fet el remake de Netflix del thriller eròtic de Ferida, Obsesión. Més enllà de cares conegudes, el gran reclam de la sèrie és l'artífex de la història, l'escriptor nord-americà Harlan Coben, que ha venut més de 80 milions de llibres arreu del món i és un dels noms més populars del gènere criminal. La trama d'Engaños és típicament cobeniana: l'exsoldat Maya Stern viu aclaparada per la mort recent de dues de les persones que més estimava, el seu marit Joe i la seva germana Claire. Quan les imatges d'una de les càmeres de seguretat de casa seva li mostren el Joe, suposadament difunt, visitant la filla de tots dos, comença a sospitar que tot el que l'envolta és mentida.

Sèries com a xurros

L'any 2018 Harlan Coben va signar un acord multimilionari per cinc anys amb Netflix que obria la porta a fer adaptacions en format de sèries o pel·lícules de 14 dels seus llibres (la seva bibliografia té 37 títols). El 2022, l'acord entre el nord-americà i la plataforma es va ampliar per a quatre anys més. Totes les versions audiovisuals de les novel·les de Coben –que es fan des de qualsevol dels mercats on Netflix té presència com a productora– estan supervisades pel mateix autor, que procura que les sèries i pel·lícules resultants mantinguin l'esperit de les seves obres, tot i que com ell reconeixia a l'ARA el 2021 és força difícil. "Una de les coses que em preocupa és que les adaptacions mantinguin el component emocional dels llibres. No vull que siguin simplement thrillers d'acció, vull que l'espectador es preocupi pels personatges", explicava.

Actualment, el catàleg de Netflix compta amb vuit adaptacions de novel·les de Coben, entre les quals l'espanyola El inocente, protagonitzada per Mario Casas. Després de l'èxit d'Engaños, ja s'han anunciat nous projectes amb el seu segell: Missing you i Run away. La primera explica la història de la detectiu Kat Donovan, que mentre mira perfils d'una aplicació de cites topa amb la foto del seu promès, que va desaparèixer sense deixar rastre. Pel que fa a la segona sèrie, se centra en en Simon, que troba la seva filla desapareguda drogada en un parc.

Però la plataforma de Ted Sarandos no és l'únic servei de streaming amb el qual l'autor col·labora: a Amazon Prime es poden trobar quatre produccions basades en obres seves. Just fa un parell de setmanes, aquesta plataforma va anunciar que prepara un altre projecte amb Coben, Lazarus. La nova minisèrie no és una adaptació, sinó una idea original de l'escriptor i Danny Brocklehurst, guionista de moltes de les translacions de les novel·les del nord-americà a la pantalla petita. El repartiment d'aquesta nova producció té noms més atractius que els de les de Netflix: Sam Claflin (Daisy Jones and the six) i Bill Nighy.

L'èxit d'Engaños també ha propulsat la carrera de Michelle Keegan. Segons la premsa britànica, l'actriu ha signat un acord multimilionari amb Netflix –asseguren que es tracta d'una xifra de sis números– per protagonitzar diferents projectes als Estats Units.

Tot i que les sèries de Harlan Coben compten amb el favor del públic, no es pot dir el mateix de la crítica especialitzada. En el cas d'Engaños, el diari britànic The Independent li donava una estrella i deia: "No és televisió per veure-la amb plena atenció. És televisió per veure mentre penses en aquella carta d'Hisenda, o mentre talles patates per al rostit de diumenge, o li fas la manicura al teu gos. És televisió que té la capacitat de sorprendre't, però no perquè la trama sigui sorprenent, sinó perquè et sorprèn que encara estigui funcionant".

stats