25/11/2021

Heu de conèixer la Perni

2 min

Filmin, la plataforma que acaba de rebre el Premi Nacional de Comunicació, ha estrenat Perni, una sèrie noruega de sis episodis de mitja hora que us atraparà, sobretot si sou dones entre els quaranta i els cinquanta anys. La Perni és una dona absolutament normal superada per la seva vida quotidiana: està divorciada, té dues filles, el seu exmarit és un impresentable, s’ha de fer càrrec del seu nebot i el seu pare ha fet un gir radical a la seva vida que l’està portant a experimentar una segona joventut. La Perni no cau en l’estereotip de la dona amargada que no sap gestionar tot el que li ve a sobre. Al contrari, la Perni és una heroïna amb totes les imperfeccions que pot comportar la vida d’una dona treballadora que no arriba a tot. I, malgrat les dificultats i els obstacles, té moments que li recompensen l’esforç. Manté una bona complicitat amb el seu pare, té unes amigues divertides amb qui pot riure de tant en tant i, encara que en alguns moments sembla impossible, les filles saben reconèixer l’amor incondicional de la seva mare. L’actriu protagonista, Henriette Steenstrup, és també la creadora i guionista de la sèrie, per tant, s’ha construït una història a mida de les seves experiències i circumstàncies, amb el punt just d’humor, de drama, d’atabalament i d’estrès que forma part de la quotidianitat de qualsevol dona de la seva edat. Aquesta és la gran virtut de la sèrie Perni: més enllà del que li passa a la protagonista, la ficció està parlant de qualsevol de nosaltres. Perni sap recrear aquells moments en què no pots més, en què aspires a recuperar el teu jo més enllà de la maternitat i la feina, en què l’experiència professional que tant t’ha costat aconseguir sovint sembla una llosa i no pas un avantatge. Perni ens parla de la necessitat de sentir-nos valorades i estimades i, sobretot, que la inversió d’energia, amor i dedicació que hem fet per trobar la felicitat familiar serveixi al cap del dia d’alguna cosa. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La Perni, la protagonista, amb prou feines té espai per a algunes estones d’intimitat. Sovint necessita tancar-se dins el cotxe, al garatge de casa, per aconseguir una mica de pau. Aspira a tenir temps per compartir una copa de vi amb les amigues i, si està de sort, fins i tot trobar un home interessant per practicar el sexe. Però no és fàcil, perquè els imprevistos familiars sempre recauen en ella per trobar una solució. 

La Perni té una autenticitat que es converteix en un mirall per a les espectadores. I és precisament això el que us enganxa: no espereu trobar grans històries ni aventures en aquesta sèrie, sinó que, possiblement, ensopegareu amb un bocí de la vostra vida. 

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats