16/09/2022

Una història molt tèrbola

2 min
John McAfee a 'Vivir sin freno'

John McAfee, un dels grans magnats de Silicon Valley, va morir en una presó de Barcelona el 2021. Ell havia advertit que no tenia cap intenció de suïcidar-se i que si el trobaven mort és que l’havien assassinat. ¿Com va arribar fins a aquest extrem una de les grans estrelles del món tecnològic? Va ser un dels primers a dissenyar un software antivirus. I el seu cognom resulta familiar a molta gent perquè l’ha vist a les pantalles del seu ordinador. Però després de veure Vivir sin freno: El turbulento mundo de John McAfee a Netflix, un documental de gairebé dues hores, entens que no era tan difícil que aquest individu acabés mort i en unes circumstàncies lamentables.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El documental és caòtic igual que el protagonista. Havia de ser una producció de la plataforma de reportatges Vice. Un dels seus reporters va tenir l’oportunitat d’acompanyar John McAfee en la seva fugida de la justícia. Era sospitós de l’assassinat del seu veí per una disputa singular. Els gossos de McAfee estressaven el lloro del veí i el problema es va solucionar a trets.

Per tant, el reportatge arrenca com un thriller en què el protagonista, la seva parella, el periodista i el càmera fugen en cotxe cap a Guatemala. Des dels primers segons és obvi que McAfee no està bé. És un personatge excèntric, consumidor compulsiu de drogues, agressiu, provocador i narcisista. Sent la necessitat que la càmera l’observi i vol que la seva peripècia quedi enregistrada. A partir d’aquí l’espectador és testimoni d’una odissea delirant, violenta, desagradable i angoixant. Drogues, armes, gossos, prostitutes, paramilitars i un vaixell amb dos dits d’aigua. McAfee es va degradant mentre es va exposant a unes circumstàncies cada vegada més insòlites i perilloses. La fugida amb un iot supera qualsevol pel·lícula de Tarantino. Gravada amb càmera subjectiva per pura necessitat de subsistència, el mateix reporter sent que la seva vida està en perill.

El documental es complementa amb les declaracions d’algunes persones properes al magnat, entre elles el seu biògraf personal, que relata com McAfee creu que està sent perseguit pel càrtel de Sinaloa i que els grans mandataris internacionals el volen matar perquè va crear un sistema d’escoltes telefòniques que implicava els principals governs del món.

Vivir sin freno: El turbulento mundo de John McAfee no acaba d’explicar com el personatge arriba a Barcelona en plena pandèmia. De fet, la conclusió és precipitada i sembla que els fes mandra continuar treballant en el reportatge. El final, que dona a entendre que el protagonista encara estaria viu, és fruit d’una manipulació periodística intencionada per crear un final misteriós i inquietant. Però el cert és que John McAfee continua en un dipòsit de cadàvers de Barcelona des de 23 de juny del 2021 esperant que la justícia desencalli un procés de repatriació que sembla tan complicat i esperpèntic com el mateix protagonista. Un documental suportable només per als que sentin molta curiositat pel personatge, perquè la seva agressivitat constant mirant a càmera t’acaba traient de polleguera.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats