Estrena televisiva

Matthew Broderick reivindica les arrugues en el seu retorn televisiu

L'actor de 'Jocs de guerra' i marit de Sarah Jessica Parker estrena 'Medicina letal' a Netflix

3 min
Una escena de 'Medicina letal', amb Matthew Broderick al centre

BarcelonaMolts el deuen recordar com a aquell hacker infantil de la pel·lícula Jocs de guerra (1983) que, inesperadament, s'infiltra als ordinadors del departament de Defensa nord-americà. D'altres, pel seu paper com a Ferris Bueller a Todo en un día (1986), la comèdia sobre un jove que decideix passar un dia sencer fent el que més li ve de gust, aprofitant que els pares no són a casa. Matthew Broderick (Nova York, 1962) va convertir-se en una estrella adolescent als anys 80, quan era tan popular que va aconseguir ser l'actor més ben pagat de Lady Falcó (1985), la pel·lícula de Richard Donner amb Michelle Pfeiffer i Rutger Hauer. La seva carrera, però, va perdre força a finals dels anys 90 i l'actor va posar el focus en el teatre, al qual s'ha dedicat les últimes dècades. Ara, l'actor torna a la televisió amb un paper protagonista a Medicina letal, una minisèrie de Netflix sobre la crisi dels opioides als Estats Units que s'estrena aquest dijous.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Broderick hi interpreta Richard Sackler, el magnat i expresident de Purdue Pharma que va desenvolupar i comercialitzar l'OxyContin, una pastilla amb base de morfina que ha provocat mig milió de morts i més de dos milions d’addictes. La sèrie, que s'inspira en la feina periodística de Patrick Radden Keefe i Barry Meier, explora l'abast de l'epidèmia, les responsabilitats i l'impacte en les famílies de les víctimes. L'actor, que pràcticament no ha fet mai un protagonista a la televisió, té motius personals per participar a Medicina letal. "La meva mare tenia molt de dolor per culpa del càncer. Durant anys va estar prenent fàrmacs –no OxyContin, però sí altres opiacis– i la van ajudar molt. És complicat tenir una opinió sobre aquest tema, perquè jo he vist la necessitat de prendre's medicina per al dolor", explica Broderick en una entrevista al diari britànic The Guardian.

Un paper que encara no ha interpretat

Per a l'actor, la producció és una oportunitat d'interpretar un tipus de personatge que fins ara no ha tocat. Els primers anys de la seva carrera va brillar encarnant adolescents descarats que seduïen les masses. Més endavant va virar cap a les pel·lícules més adultes com Godzilla (1998), on interpretava un científic; Inspector Gadget (1999) i Election (1999), una sàtira política que va guanyar-se l'aval de la crítica gràcies, sobretot, al duel interpretatiu entre Broderick i Reese Witherspoon. En l'àmbit personal, els anys 90 van ser importants per a l'actor. Va conèixer l'actriu Sarah Jessica Parker, que s'acabaria convertint en la seva esposa i amb qui comparteix la vida des de fa 26 anys.

Matthew Broderick i Sarah Jessica Parker al Hudson Theater de Nova York el 2022.

En aquella època Sarah Jessica Parker començava a enlairar-se gràcies a l'èxit de Sexo en Nueva York, que ella protagonitzava. Va ser després del casament, el 1997, que marit i muller van intercanviar papers en termes de popularitat: ella es va alçar com un dels noms televisius del moment i ell va perdre volada entre les masses. Amb el temps, ara Broderick no creu que la seva carrera hagi estat un camí de roses. "Vaig tenir molt èxit al principi, però no és fàcil mantenir-lo al llarg dels anys. Adaptar-se és complicat, quan ets un actor jove. La gent m'associava només a papers adolescents, jo volia que s'acostumessin a veure'm amb arrugues. Els anys 90 van ser complicats", explica l'actor.

Aleshores va aparcar la petita i la gran pantalla i va centrar-se en el teatre, on sent que la seva carrera ha tingut més estabilitat i recorregut. El 2011 Broderick va encarnar Leo Bloom a The Producers, el musical de Mel Brooks que va batre rècords als premis Tony, dels quals se'n va endur 12. Broderick va convertir-se en l'actor teatral més ben pagat juntament amb Nathan Lane, el seu company de repartiment. Als escenaris ha fet de Felix Unger a The Odd Couple (2005), de Jimmy Winter al musical Nice work if you can get it (2012) i de Robert a Evening at the Talk House (2017), que li va valdre un premi Obie a millor interpretació.

Amb Sarah Jessica Parker, Broderick ha construït una de les relacions més mediàtiques i riques de Hollywood. El 2002 van ser pares per primer cop amb en James, i el 2009 van arribar la Loretta i la Tabitha, dues bessones nascudes per ventre de lloguer. Des que estan junts, nombroses vegades han aparegut rumors de crisi i de ruptura entre ells, que han desmentit. El maig passat van celebrar el seu 26è aniversari i l'any que ve tornaran a compartir escenari: protagonitzaran Plaza Suite, de Neil Simon, en un teatre del West End de Londres, en un espectacle que s'estrenarà al gener i que ja es va poder veure l'any passat a Broadway.

stats