Plataformes

Rosa Peral, a Ricard Ustrell: "No he cobrat ni pel documental ni per la sèrie de Neflix"

La condemnada pel crim de la Guàrdia Urbana ha concedit una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio'

3 min
Rosa Peral, asseguda al banc dels acusats durant el judici.

Barcelona"No he cobrat ni pel documental ni per la sèrie de Netflix", ha assegurat avui Rosa Peral, condemnada pel crim de la Guàrdia Urbana, en una polèmica entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, de Ricard Ustrell. L'exagent ha explicat que ha concedit l'entrevista al matinal de Catalunya Ràdio perquè no troba bé la sèrie de Netflix, El cuerpo en llamas, una producció que creu que pot fer mal a les seves filles. "La informació que tinc de les meves filles és molt esbiaixada, perquè no puc veure-les. Només parlo amb elles per telèfon amb trucades de vuit minuts", ha dit. Mentre es mostra totalment contrària a la sèrie de ficció, sí que està a favor del documental Las cintas de Rosa Peral, una producció que va accedir a fer per mostrar la pressió mediàtica a la qual va estar sotmesa abans del judici. "Fins ara, sempre s'ha fet tot a plaer dels altres [els periodistes]. Em feien passar per manipuladora", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Malgrat que ha admès que el documental era per mostrar la seva versió, ha assegurat que no va ser pactat. Diversos participants en el documental Las cintas de Rosa Peral, com els periodistes Mayka Navarro i Toni Muñoz i el fiscal Félix Martín, han denunciat que els van enganyar i que mai se'ls va informar que seria una producció per explicar únicament la versió dels fets segons la condemnada. Peral ha explicat que no ha vist el documental. En canvi, sí que ha vist els quatre capítols de Crims, una programa que diu que no explica bé la seva història.

"Els sis anys a la presó han sigut molt durs. Hi ha hagut molts motius: no veure les meves filles, perquè la meva exparella no em va deixar durant dos anys i mig, perquè em van canviar de presó. És molt dur perquè la pressió mediàtica no ha parat mai. Fins quan hem de seguir així? La gent ha trobat un fil per fer un llibre, una sèrie, un documental. Ja cansa. Ja n'hi ha prou", s'ha queixat.

Peral, que està estudiant dret a la presó, ha tornat a assegurar que és innocent i que no hi ha proves que demostrin la seva culpabilitat en l'assassinat de Pedro Rodríguez. Diu que només es penedeix d'haver encobert Albert López i de no haver anat abans a la policia, però diu que no confiava en ella, tot i que ella era agent de la Guàrdia Urbana.

Antoni Bassas, que estava present a El matí de Catalunya Ràdio i ha debatut amb Ustrell, ha admès que el fet que la ràdio pública de Catalunya entrevisti una condemnada per un assassinat és "delicat", i ha posat en dubte que l'entrevista estigui justificada per interès informatiu. "¿És interès informatiu o és interès per a l'audiència?", ha preguntat.

Justament ahir la Generalitat de Catalunya va expedientar Peral per les entrevistes que ha concedit a diversos mitjans i també per la seva participació en el documental de Netflix. El departament de Justícia estudia sancionar la presa, que està interna a la presó de Mas Enric (Tarragona), per un mal ús del règim intern de comunicacions. Abans que un pres pugui fer una entrevista amb un mitjà s'analitza si compleix o no una sèrie de requisits previs, com ara que no alteri la rutina del centre penitenciari, l'impacte que pot tenir en el procés de reinserció del pres o la protecció a les víctimes. En cas que s'aprovi l'entrevista, sempre es fa per escrit, amb llapis i paper, i a través dels locutoris de la presó. Les entrevistes amb mitjans audiovisuals no estan permeses. Després que es posés en dubte el fet que no es puguin fer entrevistes audiovisuals, el departament de Justícia ha fet públic un comunicat en què remarca que les limitacions a l'enregistrament d'àudio o audiovisual es justifiquen per motius "de bona convivència i bon funcionament del centre. Per motius de protecció a les víctimes, que també és un dels mandats en l'execució penal".

Des del departament de Justícia remarquen que cap de les entrevistes que ha fet fins ara Peral han estat autoritzades, tampoc les que apareixen en el documental. Ustrell ha denunciat que des que van anunciar l'entrevista han rebut moltes pressions per no emetre-la, i que aquestes pressions venen de Justícia. Segons ha avançat Catalunya Ràdio, Peral ha estat sancionada i ara només es pot comunicar amb els familiars de primer i segon grau. "Com que estic privada de llibertat, és molt difícil que no es doni una visió esbiaixada de mi", ha remarcat Peral en l'entrevista.

stats