Estrena

La sèrie més elegant de la setmana: el 'biopic' sobre Balenciaga arriba a Disney+

Alberto San Juan dona vida al cèlebre dissenyador de Getaria

3 min
Albert San Juan en el paper de Balenciaga

BarcelonaEl primer pla de Balenciaga és tota una declaració d'intencions: aquesta sèrie parla de l'elegància, i ho fa optant per ser extremadament elegant. Disney+ estrena aquest divendres el biopic sobre Cristóbal Balenciaga, el mestre de costura nascut a Getaria (Guipúscoa), una sèrie de gran delicadesa visual i musical. Balenciaga, amb Alberto San Juan en el paper del dissenyador, té al darrere un autèntic dream team: Mikel Serrano, guanyador de dos premis Goya a millor direcció artística, s'ha encarregat de recrear fins a l'últim detall la Maison Balenciaga, mentre que Bina Daigeler, dissenyadora de vestuari de sèries com Mrs. America , i Pepo Ruiz Dorado han reproduït amb exactitud els dissenys del modista basc. Per embolcallar tota la imatge, el drama compta amb la música d'Alberto Iglesias, guanyador d'onze premis Goya i nominat a quatre Oscars.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La sèrie repassa trenta anys de la vida de Cristóbal Balenciaga arrencant l'any 1937, quan presenta la seva primera col·lecció a París. Tota la ficció és un gran salt enrere: després de molt temps resistint-s'hi, l'any 1968 Balenciaga, que ja està retirat, accedeix a concedir una entrevista a l'editora de moda Prudence Glynn, que vol que li expliqui com van ser els seus inicis i com va contribuir a crear un estil que va definir una època. La ficció vol posar llum en una figura tan hermètica com va ser Balenciaga, un home catòlic, homosexual, extremadament perfeccionista i reticent als mitjans i a expressar les seves opinions en públic. El repàs vital que Balenciaga fa per a Glynn permet descobrir el paper fonamental de Coco Chanel, interpretada per Anouk Grinberg, en la seva arribada a París, on es va instal·lar al fugir de la Guerra Civil. El modista va arribar a la capital francesa acompanyat del seu soci i parella, Wladzio D'Attainville, i el matrimoni format per Nicolás Bizkarrondo i Virgilia Mendizábal, que finançaven la seva firma.

Una escena de 'Balenciaga'.
Una escena de 'Balenciaga'.

Un geni hermètic

San Juan, que admet que el món de la moda li era completament aliè, assegura que mai s'havia enfrontat a una feina com la d'interpretar Balenciaga. "El fet que amagués la seva persona de la mira pública és una dada interessant. Sabem dades objectives de la seva vida, del que va fer i el que no va fer, i això permet imaginar la seva vida", remarca San Juan. L'actor ha explicat que el fet que el dissenyador treballés per a persones que eren pròximes al règim franquista –va fer vestits per a Camen Polo o Carmen Franco, entre d'altres– i fos neutral amb el nazisme no ha suposat una contradicció per a ell. "És bo intentar situar-se en un altre punt de vista, en una altra mirada, per observar les coses i intentar entendre-les", diu l'actor, que afegeix: "M'agrada la coherència de Balenciaga: va decidir no expressar les seves opinions polítiques i no es va pronunciar mai".

Una dificultat afegida a haver d'interpretar Balenciaga és haver de fer-ho en diferents idiomes. Al llarg de la sèrie San Juan parla en castellà, però també en francès i en euskera. L'actor reconeix que parlar amb fluïdesa i intenció en francès ha estat una de les grans dificultats del projecte.

L'artífex de la sèrie és la guionista donostiarra Lourdes Iglesias, que ha confessat que va tenir la idea d'escriure sobre Balenciaga mentre era a Corea del Sud. "Vaig conèixer una jove dissenyadora de moda coreana que havia estudiat a Europa i que em va parlar de Cristóbal Balenciaga com el dissenyador que més admirava. Va ser ella qui em va obrir els ulls al misteri que envoltava el personatge, que ella creia que era francès però que era basc com jo", recorda la guionista. Iglesias assegura que el fet que gairebé tot l'equip de la sèrie sigui basc ha ajudat a entendre millor el personatge.

Balenciaga s'ha rodat en 90 localitzacions del País Basc, Navarra, Madrid, París, Bordeus i Tolosa. A més de San Juan, la sèrie, que ha estat dirigida per Aitor Arregi, Jon Garaño i Jose Mari Goenaga, responsables de La trinchera infinita, compta amb actors com Belén Cuesta, que interpreta Fabiola de Mora, a qui Balenciaga va fer el vestit del seu casament amb el rei Balduí de Bèlgica.

stats