Festival
Mèdia Sèries 16/10/2023

El Serielizados Fest celebra una dècada de vida amb el creador de 'Succession' i els Javis

El festival també farà un homenatge als 30 anys de la comèdia 'Oh! Europa!'

3 min
La famíla protagonista de 'Succession'

BarcelonaQuan el Serielizados Fest, el festival de sèries impulsat per la revista digital Serielizados, va començar el seu camí les grans ficcions internacionals es veien a través de Canal+ i el mantra generalitzat era que a Espanya mai arribaria un servei com Netflix perquè era el país de la pirateria. Deu anys després, la història ha canviat i a Espanya, com a la resta del món, hi ha una oferta de streaming i de sèries tan gran, que sovint és difícil d'assumir. Des d'aquest dimarts fins al 21 d'octubre el Serielizados Fest celebra una dècada de vida amb una edició que compta amb plats forts com la visita del creador de Succession, el britànic Jesse Armstrong.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En deu anys, el Serielizados Fest ha aconseguit un dels objectius amb els quals va néixer: reivindicar les sèries com a producte cultural rellevant. "Durant molt temps les sèries es miraven amb menyspreu", reconeix Víctor Sala, codirector del festival. El món de l'streaming viu moments convulsos, amb dubtes sobre la viabilitat econòmica d'algunes plataformes, però Sala confia en el fet que tard o d'hora hi haurà una estabilitat. "Crec que estem vivint un moment en què hi ha més sèries que espectadors, però tot acabarà tornant a la normalitat", explica. Que la producció de sèries és ingent es podrà comprovar a la desena edició del Serielizados Fest, que donarà a conèixer sis títols en la seva secció oficial i 42 més a través de la versió online del festival en col·laboració amb Filmin. Més enllà de la projecció de sèries, el festival arriba carregat d'activitats que permeten reflexionar al voltant de la creació de ficció i el seu impacte. En seleccionem les més destacades.

1.
'Això no és Suècia'

Inauguració del festival amb la visió d'Aina Clotet sobre la maternitat

Una escena de la sèrie

Aina Clotet debuta com a creadora televisiva amb una reflexió sobre la maternitat i la paternitat nascuda d'una necessitat personal: assegura que quan es va convertir en mare la seva vida va fer un tomb i ningú l'havia avisat. A més de ser-ne la impulsora, junt amb Valentina Viso i Daniel González, també n'és la protagonista. Clotet interpreta la Mariana, mare de la Lia i el Max, que junt amb la seva parella, el Samuel (Marcel Borràs), decideixen traslladar-se a viure a Vallvidrera perquè els seus fills puguin criar-se en un entorn més amable i connectat amb la natura. La Mariana intenta ser una mare perfecta, però aquesta comèdia dramàtica demostra que la perfecció és impossible d'assolir i tot sovint fa treure la pitjor cara d'un mateix.

Quan i on? 17 d'octubre a les 19.30 h a la Sala Phenomena.

2.
'Masterclass' amb Javier Calvo i Javier Ambrossi

Els Javis comparteixen el seu procés creatiu

Els Javis en la presentació del nou projecte

Javier Calvo i Javier Ambrossi acaben d'estrenar el seu darrer projecte, La Mesías, aspirant a ser una de les sèries de l'any. En aquesta ocasió, els dos creadors ofereixen una classe magistral en el marc de la incubadora de talent del festival, el Serielizados Kick. Durant la sessió, que estarà moderada per Conchi Cascajosa, la parella compartirà el procés creatiu d'aquesta sèrie que parla del poder opressiu de la religió. Sala ha destacat la generositat dels Javis amb el festival, perquè a més d'aquesta activitat en faran una altra a l'edició madrilenya amb bona part del repartiment femení de la sèrie.

Quan i on? 18 d'octubre a les 12.00 h a l'Auditori Blanquerna

3.
Homenatge a 'Oh! Europa!'

El festival celebra 30 anys de la comèdia catalana

Una imatge d''Oh!Europa'

Una de les comèdies més estimades de TV3 celebra 30 anys i el festival ho commemora amb una sessió en què es projectarà el primer episodi i es comentarà amb la participació d'alguns dels principals implicats en la sèrie de Dagoll Dagom. El director i guionista Joan Lluís Bozzo, la directora i productora Anna Rosa Cisquella i els actors Marc Cartes, Victòria Pagès i Rosa Gámiz recordaran què va significar per a ells una comèdia nascuda en plena eufòria per la creació de la Unió Europea.

Quan i on? 18 d'octubre a les 19.00 h al Teatre del CCCB

4.
Estrena d''El otro lado'

Berto Romero fa el salt al terror

'El otro lado'

Després d'explicar en clau ficcionada les aventures i desventures amb la paternitat, Berto Romero s'endinsa en el món del terror sobrenatural amb El otro lado, una sèrie de Movistar+. El còmic interpreta Nacho Nieto, un periodista especialitzat en fets paranormals que passa pel seu pitjor moment professional i personal. Després d’un intent fallit de suïcidi, torna a la vida acompanyat pel fantasma del seu mentor, el doctor Estrada, mític comunicador del misteri, mort fa més de 20 anys.

Quan i on? 19 d'octubre a les 21.30 h a la Sala Phenomena

5.
Xerrada de Jesse Armstrong

El creador de 'Succession' comparteix els secrets de la sèrie

Jesse Armstrong, creador de 'Succession'

Succession és una de les sèries més destacades dels darrers anys i, per això, la presència del creador Jesse Armstrong és sens dubte el gran esdeveniment del festival. El britànic conversarà amb Toni Garcia Ramon sobre les interioritats del drama de la HBO i com s'ho ha fet per mostrar la imatge més patèticament còmica dels rics i poderosos. Com a part del reconeixement a Armstrong, el festival també projectarà la primera temporada de la seva primera obra, la sèrie de culte Peep show.

Quan i on? 21 d'octubre a les 19.00 h al Hall del CCCB

Tres sèries destacades de la secció oficial
  • 'Sihame'

    Sèrie holandesa centrada en la venjança de la Sihame, víctima de la filtració d'un vídeo sexual. Després que la seva vida es converteixi en un infern, la noia decideix plantar cara i als nois que la van agredir i van difondre el vídeo. Es projectarà el 17 d'octubre a les 11.00h a l'Auditori Blanquerna.

  • 'The Actor'

    Sala assegura que aquesta sèrie iraniana sorprèn des de la primera escena. Els protagonistes són dos actors a l'atur, l'Ali i el Morteza, que es guanyen la vida fent feines singulars per encàrrec, des d'una falsa proposició de matrimoni fins a una festa de graduació. Amb la seva inusual vida professional, la parella d'amics cridaran l'atenció d'una misteriosa agència. La projecció serà el 17 d'octubre a les 12.30h a l'Auditori Blanquerna.

  • 'Best interests'

    Minisèrie britànica protagonitza per Sharon Horgan i Michael Sheen sobre el drama d'uns pares i la seva filla, que pateix una rara forma de distròfia muscular. Els quatre capítols de la sèrie segueixen la lluita de la família, que porta la sanitat pública a judici després que els metges els comuniquin la decisió d'aturar el tractament per a la filla. La projecció serà el 19 d'octubre a les 10.00h a l'Auditori

stats