Mèdia Sèries 20/05/2022

"Ser trans és un factor més de la meva vida, però soc moltes altres coses"

Amb 20 anys, Ander Puig debuta com a protagonista amb 'Ser o no ser' i formarà part de la nova temporada d''Élite'

3 min
Ander Puig

A Ser o no ser, el Joel, un noi de 16 anys, comença el batxillerat d'arts escèniques amb un objectiu: deixar de ser l'alumne trans per ser, simplement, el Joel. El conflicte del protagonista el coneix de primera mà Ander Puig, actor trans de vint anys que debuta com a protagonista en aquesta sèrie, que és una de les joies ocultes de RTVE Play, la plataforma de streaming gratuïta de la televisió pública espanyola. "El guió és molt realista, qualsevol noi trans de 16 anys podria tenir les mateixes pors que té el Joel: començar l'institut i voler ser un noi més. Al llegir el guió vaig empatitzar molt amb ell", explica Puig, que confessa que en la seva adolescència no va tenir cap referent audiovisual que parlés del que li estava passant. "Mai havia vist una sèrie que se centrés en un noi trans i crec que Ser o no ser sí que pot ser un referent", assegura l'actor, que va ser triat en un càsting amb 70 candidats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Amb 16 anys, Ander Puig va comunicar a la seva família i els seus companys de classe que era trans, un procés en el qual va comptar amb el suport de tot el seu entorn. Aquesta experiència, assegura, és la que ha utilitzat per interpretar el Joel. "Si hi ha algú que no em respecta, tampoc el toleraré perquè estigui amb mi", diu taxativament Puig, que puntualitza que la seva sortida va ser poc problemàtica. Per a aquells que passin pel mateix procés que ell, l'actor té un consell molt bàsic: dir la veritat i explicar els sentiments que s'experimenten de forma honesta. "No has de pensar que la gent es posarà a la defensiva. És una experiència forta i t'has de preparar perquè has de ser conscient que potser hi ha persones que no t'acceptaran, però al final el més important ets tu mateix", resumeix. Com passa en un dels èxits recents de Netflix, Heartstopper, una de les característiques de Ser o no ser és el seu discurs positiu i allunyat d'un dramatisme fosc, sense que això impliqui no tractar les problemàtiques amb què es troben les persones trans.

L'actor assegura que la seva entrada al món de la interpretació va ser una mica per casualitat: durant la seva adolescència, la seva mare li va recomanar que fes teatre per intentar canalitzar la frustració i el malestar que tenia. "Vaig passar una època, quan tenia 14 anys, en què estava molt trist, molt enfadat. Discutia moltíssim amb la meva mare i treia el meu geni, i ella em deia que havia de fer teatre per expressar tot allò que em passava", recorda. Així doncs, seguint el consell matern, va començar a fer teatre com a activitat extraescolar, tot i que mai es va imaginar que es dedicaria a la interpretació: entre les seves professions somiades hi figuraven la de muntador de tràilers, la de fuster o la de cantant. "Tinc vint anys, encara haig de viure molt!", diu rient, mentre confessa que no descarta cap de les seves vocacions inicials.

Entrada al fenomen 'Élite'

Els temps dirà si Puig es dedicarà exclusivament a la interpretació o no, però de moment ja està ficat en un projecte de gran envergadura. D'una producció minimalista i molt centrada en el missatge ha saltat al transatlàntic d'Élite, de la qual serà un dels protagonistes en la sisena temporada. "No he tingut un punt intermedi, he passat d'una producció bastant petita a una macroproducció, ha sigut bastant heavy", reconeix Puig, que assegura que està preparat per a la fama que pot comportar participar en la sèrie de Netflix. "Visc al dia i de moment estic bé. Sé que pot portar fama, però tampoc és res que em faci perdre la son. Crec que ho sabré portar, igual que altres actors que van passar prèviament per la sèrie i no tenien gaire experiència", reflexiona.

De la mateixa manera que no té por dels fans, tampoc té por dels haters. "El tema de la transsexualitat el tinc molt normalitzat. Ningú em pot venir a dir res. Vaig passar el dol i ho vaig passar malament durant força anys. Si algú ve i m'insulta simplement pensaré que no té ni idea sobre de què està parlant", explica.

Sobre el seu futur interpretatiu, Puig assegura que voldria que el fet de ser trans deixi de ser determinant en la seva carrera, un desig que comparteix amb altres intèrprets i creadors trans, com ara Abril Zamora. "Ser trans és un factor més de la meva vida, però soc moltes altres coses", recorda. Assumeix que en el moment actual els personatges que li arriben estan marcats per la transsexualitat perquè la visibilitat encara és necessària. "En el futur aniran apareixent oportunitats en què la temàtica trans ja no serà tan nova, serà més quotidià. Per a mi és important i crec que amb temps acabarà passant".

stats