Plataformes

¿Veurem el fantasma de Diana a l'última temporada de 'The Crown'?

La sèrie de Netflix estrena aquest dijous la seva darrera temporada, rodada parcialment a Barcelona

3 min
Diana i els seus fills a 'The Crown'

BarcelonaÉs un dels títols que tindran un espai d'honor en la història de Netflix. Després de set anys, The Crown, relat de les sis dècades de regnat d'Elisabet II, arriba al seu final i, com si imités la vida real, ara tota l'atenció està centrada en Lady Di i el seu fatal destí. Netflix estrena aquest dijous els primers quatre episodis de la seva última temporada, mentre que els sis capítols restants no arribaran fins al 14 de desembre. Al Regne Unit estan esperant la temporada amb els ganivets esmolats, especialment després que el Daily Mail hagi fet bullir l'olla amb una suposada aparició espectral de la princesa de Gal·les després de la seva mort.

Netflix ha especificat que els quatre primers episodis que ara s'estrenen mostraran la persecució mediàtica a la qual va estar sotmesa Diana després del divorci de Carles i la seva mort a París. De fet, les escenes de la defunció de la princesa tenen un especial interès per als espectadors catalans: la persecució pels carrers de la capital francesa en realitat es va rodar a Barcelona. Inicialment, aquestes escenes s'havien de filmar als Jardinets de Gràcia, però la mort de la reina Elisabet II va obligar a ajornar el rodatge en senyal de dol. La producció es va reprendre un mes després, però es van canviar els Jardinets de Gràcia per la plaça Francesc Macià i l'avinguda Pau Casals.

La defensa de Peter Morgan

A l'espera de l'estrena dels nous episodis, la premsa anglesa ja ha fet befa del fantasma de Lady Di que teòricament ha d'aparèixer en diverses escenes parlant tant amb el seu exmarit com amb la reina. L'historiador i escriptor A.N. Wilson va publicar un article al Daily Mail en què qualificava la nova temporada encara no estrenada de "cruel, ridícula i broma pesada". Per la seva banda, la columnista del Guardian Marina Hyde també n'ha fet conya. Davant les crítiques, Peter Morgan, creador de la sèrie, ja s'ha defensat assegurant que l'aparició no s'ha d'entendre com un fantasma com a tal. "Mai la vaig imaginar com el fantasma de Diana en el sentit tradicional, sinó com una manera de mostrar que continua vivint en la ment d'aquells que va deixar enrere. Diana era única, i suposo que això és el que em va inspirar a buscar una manera única de representar-la. Es mereixia un tractament narratiu especial", explica el guionista en una entrevista amb Variety. En aquest sentit, assegura que mai va escriure aquestes aparicions tenint un punt de vista sobrenatural.

Per la seva banda, l'actriu australiana Elizabeth Debicki, que interpreta la princesa, ha defensat l'ús del recurs narratiu ideat per Morgan. "Crec que és una manera interessant i bonica de tenir una conversa sobre el dol. Crec que així és com ens ho hem plantejat. La pèrdua d'algú és un terreny molt relliscós, molt humà i molt difícil d'explicar, i crec que la manera com [Peter Morgan] ho ha imaginat és molt bonica. Per a mi tenia sentit", va explicar durant la première de la nova temporada.

Més enllà de la mort de Diana, la sèrie s'aventurarà en alguns dels passatges més recents de la història de la família reial anglesa. Els episodis de la segona part de l'última temporada –són sis– parlen de les conseqüències de la desaparició de Diana per als seus fills, els prínceps Guillem i Enric. Amb l'apropament de les celebracions del Jubileu d'Or, la reina reflexiona sobre el futur de la monarquia anglesa, que passa per l'acceptació del casament entre Carles i Camil·la i un nou suposat conte de fades reial amb la relació de Guillem i Kate Middleton. Morgan, en canvi, no mostrarà la relació d'Enric amb Meghan Markle perquè assegura que el segon fill de Carles i Diana té un paper secundari i sempre vinculat a les experiències del seu germà gran. El showrunner justifica aquesta decisió assegurant que sempre s'ha volgut centrar en aquells membres de la família que són part de la línia directa de successió. És el mateix argument pel qual tampoc explora les polèmiques més recents del príncep Andreu per la seva amistat amb l'empresari Jeffrey Epstein, condemnat per tràfic sexual de menors.

Quan està a punt de tancar un dels projectes pels quals més se'l recordarà, Peter Morgan admet estar cansat de la sèrie i, sobretot, de parlar-ne. Assegura que al Regne Unit és impossible tenir una conversa reposada sobre The Crown. "A Anglaterra tothom, ho admeti o no, té aquest nivell de sensibilitat i vincle amb aquesta família que fa que per a un dramaturg sigui un autèntic camp de mines explorar-la. I, així i tot, els dramaturgs hem nascut per escriure sobre reis i reines. És el que fem", remata.

stats