Ficció
Mèdia Sèries 26/08/2023

Quan Will Smith va fer que canviessin la tia Viv d''El príncep de Bel Air'

Durant anys, l'actriu Janet Hubert va acusar la superestrella de Hollywood de ser el responsable del seu acomiadament

4 min
Amics dins la pantalla, enemics a fora

BarcelonaUn dels fenòmens més estranys al qual es pot enfrontar el seguidor d'una sèrie és que un personatge canviï d'actor sense previ avís. La versió nostrada d'aquesta estratègia es va donar quan Quim Gutiérrez va abandonar El cor de la ciutat i el David el va passar a interpretar Aleix Rengel. El fill del Peris va canviar de cara i ningú en va fer esment a la ficció. Si en el cas de la telenovel·la catalana el canvi de cromos es va produir pel desig de Gutiérrez d'emprendre noves aventures professionals, en altres ficcions el relleu d'actors s'ha donat per la mala maror entre membres d'un mateix repartiment. Un dels exemples més famosos va tenir lloc a El príncep de Bel Air, quan d'una temporada a l'altra la tia Viv va canviar d'aspecte per decisió de Will Smith, protagonista de la sèrie.

Janet Hubert en el paper de la tia Viv.
Daphne Maxwell Reid, la nova tia Viv, amb Will Smith.

El príncep de Bel Air va llançar a la fama l'actor nord-americà i la seva voluntat era llei a la comèdia. La sèrie explicava la història d'un jove de Filadèlfia que sovint es ficava en embolics. Per intentar redreçar-lo, la seva mare l'enviava a passar una temporada amb la tia Viv i l'oncle Philip, que tenien una posició acomodada a Bel Air. Durant les tres primeres temporades de la sèrie –en va tenir sis–, el personatge de la Viv el va interpretar Janet Hubert, una actriu amb una sòlida carrera televisiva. De la nit al dia, però, l'actriu es va trobar que els responsables de la sèrie havien decidit reemplaçar-la i que a partir de la quarta temporada el seu personatge l'interpretaria Daphne Maxwell Reid. "Em va fer mal i em va decebre. Vaig treballar molt i no m'ho esperava", explicava Hubert a Los Angeles Times l'any 1993, poc després del seu acomiadament.

Ànsies de protagonisme

La fulminant desaparició de Hubert es va deure a la mala relació entre ella i Will Smith, com tots dos han explicat en diverses ocasions. Després de la seva desaparició de la sèrie, Hubert va explicar com havia sigut de difícil rodar la tercera temporada de la comèdia i va qualificar Smith d'"egòlatra immadur". "L'equip em va dir que entre escena i escena havia d'anar al meu camerino perquè no estava rient amb les bromes del Will", va detallar l'actriu. L'ambient de treball es va fer irrespirable per a Hubert, que va acabar aïllant-se de la resta del repartiment.

La versió de Smith, però, era molt diferent de la de Hubert: "Puc dir sense cap mena de problema que ella volia que la sèrie fos La tia Viv de Bel Air. Bàsicament, ha passat d'un quart de milió de dòlars l'any a res. Ara està enfadada, però sempre ho ha estat. Una vegada va dir: «Fa 10 anys que soc al negoci i arriba aquest mocós i li donen una sèrie». Faci el que faci, per a ella soc l'Anticrist", explicava l'actor.

Posteriorment, Hubert va confessar que els últims mesos que va formar part de la sèrie van ser especialment complicats també en la seva vida personal. Era víctima d'una relació abusiva i estava embarassada. "Ja no reia, ni somreia, ni feia bromes perquè m'estaven passant coses que ningú sabia. El repartiment no tenia ni idea del que jo estava vivint", va relatar. A tot aquest patiment personal s'hi va afegir el fet que l'oferta laboral que li van fer durant la tercera temporada no complia les seves expectatives. "Vaig dir que no. No vaig acceptar la seva oferta. No em van acomiadar mai. Estava atrapada. Què podia fer? Llavors van venir i em van dir: «D'acord, buscarem algú que et substitueixi»", explicava.

Escenificació de la reconciliació

Will Smith i Janet Hubert es van passar anys acusant-se. Mentre ell es va convertir en una superestrella de Hollywood, ella va tenir molts problemes per continuar la seva carrera. La guerra entre tots dos no es va solucionar fins vint-i-set anys després de l'acomiadament de Hubert. La reconciliació, com no podia ser d'una altra manera, va ser televisada.

Will Smith i Janet Hubert fent les paus.

El 2020, en ple auge de retrobament de sèries mítiques, HBO Max va estrenar un especial dedicat a El príncep de Bel Air. L'entrega incloïa un cara a cara entre els dos enemics íntims que va servir per escenificar la signatura de la pau. Smith va reconèixer que la seva joventut va fer que fos insensible amb la seva companya de repartiment, mentre que Hubert va aprofitar per fer-li veure que l'acomiadament l'havia condemnat a l'ostracisme professional. "Ho vaig perdre tot. La reputació. Entenc que tu vas poder seguir endavant, però a Hollywood qualificar una dona negra com a difícil és el petó de la mort. En aquesta indústria ja és prou difícil ser una dona negra de pell fosca", va retreure Hubert a Smith.

Davant les paraules de l'ex tia Viv, un aparentment emocionat Will Smith va entonar el mea culpa: "Gràcies per compartir això amb mi. No ho sabia, però ara, quan miro enrere, és obvi que ho estaves passant molt malament. Jo sentia que m'odiaves. No podia fer una celebració dels 30 anys d'aquesta sèrie i no fer-te un homenatge ni honorar la teva contribució a la sèrie i a la meva vida".

stats