Mèdia 02/12/2014

La Sexta i Cuatro superen La 1

La pública espanyola cau al sisè lloc a Catalunya al novembre i el domini de TV3 s’afebleix

Albert Castellví Roca
3 min

BarcelonaFeia mesos que es veia a venir i ara, finalment, ha passat: La 1 no ha pogut resistir més l’embat de La Sexta i de Cuatro i, per primera vegada, s’ha situat per sota d’aquests dos canals a Catalunya en un rànquing d’audiència mensual. La televisió pública estatal, que fins fa dos anys i mig lluitava amb Telecinco i Antena 3 per ser la principal alternativa a TV3 i situar-se al segon lloc de la classificació -una plaça que va ocupar per última vegada el febrer del 2012, fa menys de tres anys-, ha perdut clarament des de fa mesos la batalla contra els dos grans canals privats estatals, però fins ara no havia baixat mai de la quarta posició. Cuatro ja l’havia amenaçat al juny, quan gràcies al Mundial de futbol es va situar a només una dècima de La 1, i durant la tardor les distàncies s’havien anat retallant, fins a les escasses quatre dècimes amb què el canal públic va superar La Sexta a l’octubre. I ara, d’una tacada, totes dues cadenes li han passat al davant i La 1 ha caigut fins a una inaudita sisena plaça.

La televisió pública, que va començar el 2012 per sobre de l’11% de quota a Catalunya, va marcar el seu mínim històric l’agost de l’any passat, amb un 6,3%, i s’ha estabilitzat ara al voltant del 7%. Aquesta xifra li va valer per conservar el quart lloc a l’octubre, però no ha estat suficient al novembre, en què Cuatro s’ha enfilat fins al 7,1% i La Sexta ha arribat al 7,2%.

La pèrdua de posicions de La 1, doncs, s’explica no només per la seva caiguda en picat -en tres anys ha perdut un terç de l’audiència que tenia a Catalunya- sinó també per l’embranzida que els segons canals de Mediaset i Atresmedia han agafat últimament. Per a La Sexta, el 7,2% del novembre és el millor registre que ha aconseguit mai -i supera en sis dècimes el rècord anterior, assolit fa només un mes amb un 6,6%-, mentre que Cuatro, que ha guanyat nou dècimes de cop, feia molts anys que no superava el 7% mensual sense l’ajuda d’alguna gran competició futbolística.

El consol per a La 1 és que tancarà l’any amb un avantatge clar sobre les seves noves competidores: quan falta un mes per acabar el 2014, se situa en un 7,3%, mentre que La Sexta es queda al 6,2% i Cuatro al 6,1%.

TV3 afluixa però lidera

Més enllà de la patacada de La 1, el rànquing d’audiència del novembre torna a situar TV3 al capdavant, si bé la distància respecte a les seves perseguidores s’ha reduït sensiblement. La pública catalana havia obtingut a l’octubre la millor dada dels últims 18 mesos, un 14,2%, però ara ha perdut quasi un punt i mig de cop i s’ha quedat en un 12,8%. Això, unit a la lleugera pujada d’Antena 3 -de l’11,5% a l’11,9%- ha retallat la diferència de TV3 sobre la segona classificada fins a només nou dècimes.

Per la seva banda, el canal d’Atresmedia ha aconseguit, gràcies a aquesta millora, recuperar una segona plaça que Telecinco li havia arrabassat a l’octubre. L’èxit d’audiència de Lo imposible -contestat cinc dies després per Antena 3 amb Los juegos del hambre - no ha impedit que el canal de Mediaset perdés vuit dècimes al novembre i caigués fins al tercer lloc amb un 11,6%. De totes maneres, malgrat perdre tant la batalla dels primers com la dels segons canals, Mediaset s’ha imposat com a grup gràcies a l’aportació dels temàtics, amb un 26,8% davant el 24% d’Atresmedia. Mentrestant, els canals de TVE sumen un 11,6%.

Pel que fa a TVC, es queda en conjunt amb un 17,3% de quota. Destaquen els 1,9 punts que hi aporta el 3/24 -que marca d’aquesta manera el seu màxim històric- mentre que tant el Super3/33 (1,5%) com l’Esport3 (1,1%) perden una dècima respecte a l’octubre. Per la seva banda, 8TV, que acumulava dos mesos seguits batent rècords, baixa ara tres dècimes però es manté encara per sobre del 4%, amb un 4,1%.

Telecinco continua liderant a Espanya

Al conjunt de l’Estat, Telecinco va mantenir al novembre el primer lloc que ocupa des del setembre tot i caure del 15,2% al 14,6%, i avantatja Antena 3 per un punt. El canal d’Atresmedia ha perdut una dècima i se situa ara en el 13,6%. En aquest cas, La 1 conserva sense dificultats la tercera plaça i, de fet, experimenta una lleugera pujada que li permet recuperar els dos dígits: del 9,9% de l’octubre ha passat al 10%. Pel que fa als segons canals, La Sexta ha batut per segon mes consecutiu el rècord històric en arribar al 8,2% de quota, i supera còmodament Cuatro, que ha guanyat mig punt però s’ha quedat amb un 7,5%. Per grups, Mediaset lidera amb més de quatre punts d’avantatge sobre Atresmedia: 31,3% a 27,1%. Els canals de TVE han obtingut un 16,1%.

stats