22/06/2016

El silenci dels beneficiaris de Fernández Díaz

2 min
"Rajoy sospesa un govern pactat amb els socialistes per al setembre", portada de l''Abc'

1. Cap diari de Madrid treu el tema en portada. A dins, 'El País' i 'El Mundo' titulen que CDC i ERC demanen la dimissió del ministre, però no pas amb el fet greu que és la conspiració. (Només El País en treu, a la seva portada específica per a Catalunya un mòdul minúscul.)

2. Ahir, a les dues de la matinada, 'La Razón' no esmentava a la seva web l’assumpte. Avui tampoc no ho fa el diari imprès. Aquesta frase pronunciada per De Alfonso (“Jo estic intentant convèncer ara el Grupo Planeta perquè em faci una investigació, perquè no aparegui ningú i no sigui gens sospitosa”) ho explica, tenint en compte que és Planeta qui edita aquest diari.

3. L''Abc' sí que en parlava al web, però per titular que Fernández Díaz investigarà la filtració de la conversa. És a dir, allò de matar el missatger en comptes d’assenyalar l’escàndol majúscul d’enxampar un ministre instrumentalitzant l’administració en favor dels seus interessos polítics particulars.

4. Planeta tampoc no surt esmentada ni a 'El Periódico' (que negociava amb la família Lara per incorporar-los com a accionistes) ni a 'La Vanguardia' (amb qui han estat socis de diversos projectes).

5. A les portades d’aquests dos diaris es titula amb les reaccions, no amb el quid desvelat.

6. La frase clau de la conversa és aquesta, que diu De Alfonso: “Joder, si teniu alguna cosa, doneu-m'ho. No us cremeu vosaltres traient-ho a la premsa, que aparegui sempre la UDEF, que us va cremant, que sembla un atac... Cony, dóna-m'ho i ja ho trauré jo, ja ho investigaré jo i ho donarem”. I, sobretot, el silenci posterior de Fernández Díaz que, callant, atorga i confirma l’autopista clavegueril que surt del ministeri amb destinació a algunes redaccions de la Villa y Corte.

7. Aquest passatge és el que permet entendre perquè alguns mitjans miraran a l’altra banda amb un afer gravíssim: han estat beneficiaris d’aquestes pràctiques de tons autàrquics.

stats