Tècnics i patronal pacten 'in extremis' i eviten la vaga de Hollywood

Els treballadors demanaven millorar els sous més baixos i jornades de rodatge menys maratonianes

À.G.
1 min
Matthew Loeb, president de l'IATSE

BarcelonaDesenes de milers de treballadors dels sector audiovisual nord-americà ja estaven preparats per a una vaga que hauria paralitzat les produccions a tot el país, però un acord a última hora ha desactivat l'aturada. Es tracta d'un pacte per als pròxims tres anys i que, a l'espera de ser ratificat, els responsables del sindicat majoritari IATSE van signar poques hores abans del termini límit.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Ha sigut un final digne de Hollywood", declarava Matthew D. Loeb, president del sindicat. "Els nostres membres s'han mantingut ferms. Són gent de pedra picada i estan units. Ens hem enfrontat cara a cara amb algunes de les companyies d'entreteniment i tecnològiques més riques i poderoses del món i finalment hem arribat a un acord amb la patronal AMPTP que satisfà les necessitats dels nostres associats". I ha afegit: "La solidaritat és més que una paraula. És la manera d'aconseguir coses".

Tot i que el contingut de l'acord no s'ha fet públic, s'entén que se satisfan les principals reclamacions del personal tècnic, que exigia millores sobretot en les produccions de streaming. En concret, es demanaven jornades laborals més raonables i també un increment dels sous més bàsics. Les plataformes es beneficiaven d'uns convenis ja obsolets, que els permetien condicions molt avantatjoses en tant que considerats "mitjans emergents" (en relació amb el cinema o la televisió convencional), tot i que al darrere hi hagués algunes de les companyies amb més facturació del món.

El conflicte va agafar embranzida al maig i el 4 d'octubre va arribar al moment de màxima tensió quan el 98% dels associats de l'IATSE va donar permís al sindicat per convocar una vaga si les negociacions no arribaven a bon port.

stats