FICCIÓ

Les tensions d’una colla retrobada substituiran al setembre ‘La Riera’

‘Com si fos ahir’ és el títol de la nova sèrie de sobretaula de TV3, que comença a rodar-se al juliol

La Riera ja és història, però la màquina dels culebrons de TV3 no s’atura i el 10 de juliol començarà el rodatge d’exteriors de la nova sèrie de sobretaula del canal públic català. Es titula Com si fos ahir i, tal com va avançar l’ARA, suposa un retorn a la quotidianitat més reconeixible i l’abandonament de les trames més truculentes que s’havien pogut veure en altres títols de sobretaula a TV3. A més, tornarà a ser una sèrie urbana. Tot i que en un principi es va pensar en Vilanova i la Geltrú com a escenari, finalment s’ha decidit que es rodi i ambienti a Barcelona. Però no serà una ciutat idíl·lica com la que mostrava Cites, sinó que es posarà l’accent en les diferents classes socials dels seus personatges.

El punt de partida és un fet tràgic. Un home -el Ferran, un brillant professor universitari- mor en un accident de trànsit, mentre és fora del país. Els que havien sigut companys seus de la colla de l’institut es retroben al funeral. S’havien promès amistat eterna, però la vida s’ha encarregat pacientment de demostrar la seva capacitat de desbaratar plans i propòsits benintencionats. Ara, vint-i-cinc anys més tard, provaran de reprendre la relació. Al principi, recuperar l’alenada d’aquella joventut pretèrita els suposarà un bàlsam contra les preocupacions quotidianes. Però, com més s’estrenyen els llaços, també més es compliquen les relacions. I apareixen les primeres friccions.

Entre els actors protagonistes d’aquesta història de relacions i desamors hi ha algunes cares conegudes per l’audiència de TV3 i que interpreten alguns dels amics d’aquell fictici Institut Reina Sibil·la, on van fer BUP i COU. És el cas de Marc Cartes, que ja havia protagonitzat Laberint d’ombres (1998-2000) i Ventdelplà (2005-2010), entre d’altres. L’acompanyen Montse Germán, que havia aparegut també a Laberint d’ombres i en sèries com Infidels i Cites, i també Eduard Farelo, conegut pels seus papers a Nissaga de poder (1996-1997), Ventdelplà (on hi va ser la temporada 2007-2008) o, últimament, pel seu paper de presentador d’ Oh happy day. La sèrie compta, així mateix, amb Sílvia Bel, que també havia aparegut a Ventdelplà, Infidels i El cor de la ciutat.

La sèrie també mostrarà la família del Ferran: uns pares que fins llavors havien estat molt units però que acaben enfrontant-se al dol de manera oposada (ella manté una actitud vitalista i positiva i ell s’ensorra anímicament) i un germà que sempre havia viscut eclipsat pel caràcter carismàtic del finat i ara haurà d’assumir a contracor un rol central que tem que li vagi gran.

Dirigida per Sònia Sánchez

La idea original de Com si fos ahir és de Núria Furió, una de les responsables de Plats bruts i que ha treballat també, en els últims anys, a l’equip de guionistes de La Riera. La direcció anirà a càrrec de Sònia Sánchez, que té en el seu currículum títols com Barcelona, ciutat neutral, Infidels, Laura i Majoria absoluta.

Tot i que el punt de partida de la sèrie és un fet luctuós, Com si fos ahir buscarà també la part tendra i fins i tot divertida de la realitat. “No volem fer comèdia”, explica la impulsora de la sèrie. “L’humor sorgirà de manera espontània de les petites situacions de cada dia, dels malentesos, del comportament de persones que intenten fer-ho tan bé com poden però que sovint s’equivoquen. I, en la lluita del dia a dia per tirar endavant, tots podem ser miserables i a la vegada nobles”.

Aquesta haurà sigut una sèrie de cocció lenta. La idea ja estava plantejada i treballada fa un any, quan aleshores es creia que havia de ser la temporada final de La Riera. Però la situació econòmica de TV3 va forçar a allargar un any més el culebró, tot i haver-se anunciat que s’acabava, per estalviar-se les despeses específiques de posar una nova sèrie en marxa, com ara la construcció de nous decorats i la cerca de localitzacions. Finalment, arribarà aquest setembre, al seu horari habitual de després del Telenotícies migdia i el Cuines.