24/07/2019

El 'tour' de la Manada que no va existir... o sí

2 min
El tour de La Manada que no va existir... o sí

BarcelonaEls parlava ahir del generador de titulars (falsos) de 'La Razón' del grup Homo Velamine, i avui voldria ressenyar l'acció que ha obtingut més ressò d'aquest grup de provocadors que despullen les misèries del sistema mediàtic. Quan faltava poc perquè se sabés la sentència del cas de la Manada van muntar una pàgina web que oferia un 'tour' per tot el recorregut que van fer els violadors a Pamplona. Era mentida, però els mitjans va donar-ne la notícia sense preocupar-se de comprovar si efectivament era veritat, una broma o què. La pàgina, per si sola, no hauria tingut visites. Però l'efecte imitació va fer que (gairebé) tothom en fes notícia i, per tant, es va col·lapsar. El col·lectiu, quan va arribar la sentència, va desmentir el 'tour' però, esclar, cap mitjà va recollir aquesta versió, de manera que en el subconscient col·lectiu de molts espectadors i lectors hi ha la noció que un grup de desaprensius feien diners explotant un macabre 'tour' turístic.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Evidentment, un 'tour' així seria intolerable i els mitjans feien bé d'escandalitzar-se... si no fos perquè molts d'ells van incloure peces on detallaven el recorregut. ¿No era això mercantilització del dolor aliè per al benefici propi? Perquè una infografia amb aquella ruta no aportava en realitat informació útil per a la majoria del públic: només servia per ajudar a recrear aquella lamentable jornada. Tot pel clic, o per fer saltar l'audímetre.

Aquesta acció irònica –que no broma– li ha costat al col·lectiu una denúncia. El recorregut judicial que pot tenir és mínim, però de moment hauran de satisfer els honoraris d'advocats i més aspectes. Per tant, hi ha una multa implícita, que castiga unes iniciatives en realitat adreçades a corregir les disfuncions dels mitjans de comunicació.

stats