30/01/2022

La tria eurovisiva com a metàfora de la democràcia espanyola

2 min

Any 1963. Festival de la Cançó Mediterrània. Raimon i Salomé aconsegueixen la victòria amb el tema Se'n va anar, l'únic en català del certamen, gràcies a la votació popular dels assistents al Palau d'Esports. RTVE retransmetia la gala en directe, com era habitual. I l'any següent ja s'havien canviat les normes d'elecció del guanyador, no fos cas que allò de fer sonar el català per la televisió es convertís en costum.

Tanxugueiras

Any 1968. Serrat és escollit per representar Espanya amb la cançó La, la, la, composta pel Dúo Dinámico. S'haurà de defensar al Royal Albert Hall de Londres. Quan falten només onze dies per a la gala, envia una carta oberta al director general de RTVE, Jesús Aparicio Bernal. "Sol·licito que m'autoritzi a cantar a Londres en català o que, en cas que no sigui possible, accepti la meva renúncia irrevocable", escriu. Als seus 92 anys, Bernal encara deu riure. Se li encarrega a Massiel que prepari atropelladament la cançó i avall.

Any 2008. RTVE presenta una aliança amb MySpace –gran visió de futur– i promet un grandíssim procés de participació popular. Però Andreu Buenafuente i David Fernández s'inventen Rodolfo Chikilicuatre i arrasen: obtenen quasi el doble de punts que el segon classificat. La cançó, Baila el chiki-chiki, és una broma absoluta. Però parlem d'Eurovisió, així que el factor sorpresa i el bon humor fan que Espanya aconsegueixi la posició número 16. A l'any següent, es decideix que el vot popular es ponderarà amb un 50% de vot del jurat. Perquè deixar el poder al poble és perillós. S'envia Soraya a Eurovisió i queda penúltima.

I, bé, any 2022. La conversa pública està dominada clarament per dos noms: Rigoberta Bandini i Tanxugueiras. Els suports públics que ha rebut la primera, i la seva reivindicació feminista dels pits, fan fàcil ubicar-la dins de l'univers de valors de Podem. I les segones pretenien cantar en gallec i colar a sobre un vers en català, un en asturià i un en basc. El vot del jurat ha sigut determinant per enviar-hi Chanel, que, sense discutir-li cap mèrit artístic en el seu gènere, no havia aconseguit generar un nivell d'entusiasme com el de les seves rivals. Si el Benidorm Fest ha estat rellevant i ha saturat Twitter enguany és gràcies a la presència de Bandini i Tanxugueiras.

Proposo que, per a l'any 2023 i si la salut l'hi permet, RTVE enviï Julio Iglesias al Festival d'Eurovisió. Prèvia escenificació d'un procés de participació del públic, esclar. I que, a tall de recordatori als ingenus, canti La vida sigue igual.

stats