Històries de la tele 12/08/2022

Elizabeth Taylor no perdona

2 min
John Belushi disfressat d'Elizabeth Taylor a SNL

Un dels còmics més reconeguts als Estats Units va ser l’actor i membre dels Blues Brothers John Belushi. Es va fer famós gràcies als seus esquetxos al Saturday Night Live, on va formar part de l’equip des dels inicis del programa, del 1975 al 1979. Era un home arrauxat, sense límits, que podia fer un humor cruel i barroer que el va singularitzar i el va catapultar a l’èxit. Amb només trenta anys, Belushi havia produït la pel·lícula Animal House –que va ser la número u en beneficis als Estats Units–, el seu disc Briefcase full of blues amb The Blues Brothers va ser número u a les llistes nord-americanes i formava part del programa més vist i més ben considerat de la televisió, el Saturday Night Live.

En el programa d’esquetxos Belushi sovint feia imitacions de personatges famosos. No tenia compassió i les paròdies no sempre van ser ben rebudes, com la que va fer de l’actriu Elizabeth Taylor en l’emissió de l’11 de novembre del 1978. La trajectòria cinematogràfica de l’actriu havia decaigut i començava a fer papers en telefilms, sèries i anuncis de televisió. Els seus problemes de salut van accentuar-se i va engreixar-se. I Belushi ho va aprofitar. En aquell moment Taylor estava casada amb el seu sisè marit, el polític republicà John Warner. A la secció Bill Murray’s Celebrity Corner, on es parodiava l’entrevista a un famós en un informatiu, el presentador Bill Murray connectava amb la falsa Elizabeth Taylor perquè valorés les possibilitats de victòria del seu espòs en les eleccions a senador per Virgina. Era John Belushi disfressat de manera grotesca, amb una perruca crepada i devorant una enorme cuixa de pollastre que agafava amb les mans. Parlava amb la boca plena, escopint trossos de menjar. Murray li preguntava si era certa la promesa que, si el seu marit guanyava, ella s’aprimaria desenes de quilos i tornaria al seu pes ideal. El personatge de Belushi ho confirmava dient que ja havia començat una estricta dieta basada només en menjar pollastre. De cop, feia veure que s’ennuegava i començava a tossir i ofegar-se, fent sorolls guturals desagradables, i Murray l’acomiadava.

El 1982, quan Belushi ja havia deixat el SNL per dedicar-se al cinema i a la música, va morir de manera tràgica en un bungalou del Chateau Marmont, a Sunset Boulevard, a Los Angeles. Només tenia 33 anys i va ser una de les primeres víctimes de la llista de famosos de Hollywood que moriria per sobredosi. En aquell moment, les addiccions de les estrelles eren encara força secretes i la defunció va ser una sorpresa. La trama al voltant de la seva mort era rocambolesca i incloïa altres famosos. Bob Woodward, el periodista que havia destapat el cas Watergate, va investigar els fets per publicar més tard una biografia del còmic que no va agradar gens a l’entorn de Belushi. 

Sis anys més tard, el 1988, Elizabeth Taylor va publicar el seu llibre Elizabeth takes off, on afrontava el seu drama amb el sobrepès i els problemes d’autoestima. I allà, per primera vegada, va fer referència a l’esquetx de John Belushi d’una manera elegant: “Que trist que un home que va riure’s dels meus excessos acabés morint a causa dels seus propis excessos”. Ras i curt.

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió