Mèdia TV 24/05/2023

La justícia cita a declarar Toni Soler, Jair Domínguez i Judit Martín pel gag de la Mare de Déu del Rocío

El jutjat ha acceptat la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians com a acusació particular

2 min
Judit Martín disfressada de Mare de Déu del Rocío i acompanyada per Toni Soler i Jair Domínguez.

BarcelonaEl jutjat número 5 de Sant Feliu de Llobregat ha citat a declarar com a investigats Toni Soler i Jair Domínguez el 27 d'octubre pel gag sobre la Mare de Déu del Rocío que va emetre l'Està passant de TV3. També haurà de comparèixer la còmica Judit Martín, que és qui va fer la paròdia de la figura religiosa. Tots tres han estat acusats d'un delicte contra la Constitució, que inclou l'escarni, arran de la demanda presentada a principis d'abril per la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians.

A part de citar a declarar els tres investigats, el jutjat ha acceptat que l'associació d'advocats cristians sigui acusació particular del procediment judicial. En la denúncia que van presentar, els advocats asseguraven que el programa de TV3 s'havia burlat de la Mare de Déu del Rocío perquè, en la imitació que en va fer Judit Martín, es van emetre comentaris de tipus sexual. En el text s'especificava: «L'actriu va imitar el cant d'una saeta i les mostres de devoció cristiana a les imatges que surten en processó. Mentrestant, el presentador Toni Soler i el seu col·laborador, Jair Domínguez, reien a cor què vols. La imitadora es queixava del vestit de la Mare de Déu, que va titllar de "rococó", mentre que per comparació deia que el de la Mare de Déu de Montserrat era "minimalista"».

Més enllà de la reacció dels advocats cristians, el gag, que formava part de la secció Entrevista improvisada, també va ser durament criticat per la Junta d'Andalusia, que va acusar el programa d'andalusofòbia i que va assegurar que portaria el cas a la Federació d'Organismes o Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmics (FORTA). 

Tot i que el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, va exigir que l'Està passant es disculpés, el programa s'hi va negar. L'endemà del polèmic gag, Toni Soler va assegurar que dir que el programa menyspreava als andalusos era "mentida, irresponsable i demagògic". Per la seva banda, la direcció de TV3 va assegurar que la cadena no retiraria el gag de la seva web. “El gag s’ha de veure en el context d’un programa d’humor. La sàtira no sempre agrada a tothom, però això és la llibertat d’expressió i, per tant, respectem el contingut del programa”, va argumentar Sigfrid Gras, director de la televisió pública.

En plena campanya electoral, la notícia sobre la citació dels tres humoristes ha tingut ressò polític. Ione Belarra, secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, ha aprofitat per reivindicar que el seu partit va proposar al Congrés derogar el delicte d'ofensa contra els sentiments religiosos i demanar al PSOE, el seu soci de govern, que deixi de bloquejar la llei.

stats