Un Palau Sant Jordi a vessar d''Eufòria' i criatures

Els concursants del 'talent show' viuen el seu primer bany de masses

4 min
La Mariona i la Laura, dues de les concursants d''Eufòria'

BarcelonaAls que van créixer amb Operación triunfo l'estampa d'avui al Palau Sant Jordi els hagués recordat la seva joventut o infància: riuades de criatures acompanyades dels seus pares i emocionades per veure de prop els seus nous ídols musicals, els cantants sorgits d'Eufòria, el talent show de TV3 que ha enganxat una nova generació d'espectadors a la televisió. L'ambient no era gaire diferent del que es vivia fa vint anys quan els triunfitos van debutar en aquest mateix escenari. Minuts abans de l'inici del concert, nens (i no tan nens) armats amb pancartes dedicades als seus concursants preferits esclataven a aplaudir quan les càmeres els enfocaven i apareixien a les dues grans pantalles situades als laterals de l'escenari.

El primer concert va vendre totes les entrades.

L'eufòria a la qual fa referència el títol del concurs s'ha deixat sentir des del primer moment, quan els 16 concursants han saltat a l'escenari per cantar, precisament, l'eurovisiu tema Euphoria, la mateixa cançó que el programa va triar per a l'actuació grupal de la final del concurs. Els cantants no han estat sols a l'escenari: els acompanyava una banda liderada als teclats per Jordi Cubino, director musical del concurs. Una arrencada que ha fet explotar un palau amb totes les entrades venudes, 17.000, i amb un convidat inesperat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El concurs de la diversitat

Un dels encerts d'Eufòria ha sigut dotar les generacions més joves d'un ventall de referents que han fet de la diversitat la seva bandera. El Joan, la Llum o el Pedro, tres dels concursants que han normalitzat la lluita LGTBI al concurs, han sigut, de fet, dels més aplaudits. "A Eufòria els concursants hem pogut ajudar que ningú tingui por de ser qui és", ha assegurat el Joan minuts abans de cantar Ho tenim tot, un tema que ha interpretat vestit amb els colors de la bandera LGTBI, la mateixa que han fet onejar molts dels espectadors que eren a primera fila. La reacció del públic ha fet que el Joan arrenqués a plorar.

Al llarg de la nit han sonat pràcticament tots els temes que es van cantar durant el concurs, molts d'ells molt populars i d'actualitat, com Tacones rojos, una de les primeres cançons que s'han sentit i que ha sigut especialment celebrada pel públic. Amb les cançons escurçades per a l'ocasió, el primer concert d'Eufòria ha sigut una allau de hits, un darrere l'altre, un popurri sense pràcticament descans i molts moments de bogeria col·lectiva, com quan la Llum ho ha donat tot –amb alguna desafinada– cantant Aviam què passa de Rigoberta Bandini o com quan Miki Núñez ha aparegut a l'escenari per cantar amb el Chung-Man Escriurem amb un palau il·luminat per milers de telèfons. També hi ha hagut moments emocionants: l'Estela ha cantat The winner takes it all pràcticament plorant i el Joan ha desplegat la diva que porta dins amb la interpretació de L'àguila negra.

Un moment de la primera actuació.
El concert d''Eufòria'.

El concert ha donat espai de lluïment a tots els concursants, malgrat que Mariona Escoda, guanyadora de la primera edició, ha sigut qui més temes ha interpretat en solitari al llarg de la nit, un total de quatre. Els sis finalistes del programa han sigut els que més han trigat a sortir en solitari: les seves actuacions s'han concentrat en la segona part del concert. L'Edu s'ha transformat en jugador de futbol americà per cantar Everybody, el Pedro ha recuperat la samba per a Tudo bem, la Núria ha repetit look de dominàtrix per a My head & My heart; el Triquell s'ha colat entre el públic per cantar un Si tothom calla que ha encès les grades i l'Scorpio ha irromput com un huracà amb Edge of glory. L'última a aparèixer ha sigut la Mariona, que amb la mateixa seguretat que demostrava al plató d'Eufòria ha cantat T'estimo.

Els sis finalistes han tingut tota la segona part del concert per repetir algunes de les actuacions més icòniques del seu pas pel concurs, les favorites dels espectadors. En aquest grup es trobaven el potent So what de la Núria, el País petit interpretat pel Pedro, l'Enemy del Triquell, El far del sud, que l'Edu ha cantat enfilat a una grua situada entre el públic, o l'Ay mamá de l'Scorpio (que ha sonat molt millor del que ho va fer al concurs). Segurament un dels duets que més ha emocionat el públic del Sant Jordi ha sigut el Tell him de l'Scorpio i la Núria. El Triquell ha presentat la seva candidatura a ídol de masses amb Tobogan, una cançó a la qual el públic ha respost ballant i saltant sense aturador.

Tot i que a la final del concurs la Mariona va cantar La mare i Physical, cap de les dues ha sonat al concert. L'última cançó que ha interpretat la guanyadora d'Eufòria ha sigut Crazy in love, el tema de Beyoncé amb què va voler demostrar que no només és bona baladista sinó que també pot ballar si les circumstàncies ho requereixen.

I per tancar, un altre tema que fa temps que va quedar lligat a adolescents i postadolescents amb ganes de triomfar en el món de la música: Don't stop believing, del grup dels 80 Journey. La cançó, que va viure una ressorgiment gràcies a la sèrie Glee, ha quedat per a la posteritat com un himne a no renunciar als somnis. Segur que els eufòrics pensaran en ella un cop hagin passat els dos concerts del Palau Sant Jordi i comencin la seva carrera en solitari.

stats