El Lluís es corona guanyador de la tercera edició d''Eufòria'

Els espectadors han triat aquest divendres qui havia de guanyar, el Julien, el Lluís o la Maria

4 min
Lluís s'alça amb el trofeu que li dona la victòria en aquesta tercera edició d''Eufòria'

BarcelonaEufòria ja té tercer guanyador: el Lluís s'ha alçat amb la victòria del talent emblema de TV3. La Maria ha quedat segona. L'elecció s'ha fet després de rebre 400.000 vots i que els percentatges mostressin un 58% contra un 42%. Una hora abans, el programa desvelava qui era la primera persona a quedar descavalcada de la cursa en aquesta final: es tractava del Julien. Després d'una votació amb 223.000 vots, l'audiència determinava que, tot i ser l'aparent favorit, s'hauria de conformar amb el bronze del programa. El marge amb la segona opció ha estat de només d'un 2%. El Julien es va acomiadar amb un emotiu Va com va, d'Ovidi Montllor.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"No tinc paraules", va dir el vencedor, músic de carrer lleidatà. "Estic flipant i no m'esperava que passés això. Ho dedico a tot l'equip d'Eufòria, als coachs, el jurat, els ballarins, els companys. Han estat com una família, sembla un clixé però és veritat. Hem rebut molt amor, al davant i al darrere de les càmeres". Com va passar l'any passat, l'últim minut ha estat per a l'anunci que Eufòria "continuarà", tot i que en aquest cas no s'ha especificat si serà amb una nova temporada l'any que ve.

L'arrencada de la gala d'aquest divendres ha estat èpica, amb un número grupal a l'exterior dels estudis de Sant Joan Despí que incloïa una representació destacada dels concursants de les dues edicions anteriors, amb Mariona Escoda i Jim –les dues guanyadores– obrint una vibrant rendició del Viva la vida, de Coldplay. A partir d'aquí, s'ha fet la primera ronda d'interpretacions. El Julien ha estat el primer i ha portat un Uptown funk, de Mark Ronson i Bruno Mars, al qual hi ha incorporat el seu carisma habitual i passis de ball potser no del tot ortodoxos, però hipnòtics. El Lluís ha optat pel seu vessant més melòdic amb Que boig el món, de Lax'n'Busto, que ha rematat amb un crescendo per demostrar que té un rang ben dinàmic. I la Maria s'ha atrevit amb l'empoderament bestial d'una Tina Turner per oferir un Proud Mary que ha fet ballar tothom.

La Maria interpretant 'Proud Mary', de Tina Turner.

"Que això s'acaba!". És un dels versos del tema La gran eufòria, de Joan Dausà, amb què la Maria ha defensat la seva cançó final. Tenint en compte que era el tram final de tot un trimestre, era una frase amb pes i gravetat. Un cop més, la concursant ha demostrat el gran timbre de veu que té –hi ajuda el fet que sigui actriu de doblatge– i ha imprès a la cançó calidesa i proximitat. El Lluís, per part seva, ha assumit un altre tema amb contrastos d'intensitat: Wrecking ball, de Miley Cyrus. Sabent que no podia emular la potència de la cantant original, hi ha posat més color i, sobretot, l'expressivitat que l'ha convertit en algú molt estimat per l'audiència.

Aquest episodi final ha estat marcat per l'emoció i la llagrimeta. També per les paraules d'ànim intercanviades entre els concursants i l'equip del programa, o entre els concursants i els amics i familiars. I s'ha pogut veure un número musical en què membres del jurat i professors assumien algunes de les cançons que han dispensat als seus alumnes durant les tretze setmanes anteriors. I, en justa correspondència, els finalistes han pogut venjar-se fent iròniques valoracions a Dani Anglès, Albert Sala, Carol Rovira, Clara Luna, Jordi Cubino, Natàlia Palomares, Alfred García i Alfons Nieto.

El Julien durant la seva primera actuació.

El guanyador d'aquesta edició s'endurà més d'un premi. A banda d'un contracte discogràfic, viatjarà a Miami per conèixer els estudis d'Universal, rebre una masterclass i enregistrar una cançó. A més, també formarà part del cartell del Share Festival de l'any que ve. Durant la gala, es va revelar que enregistrarà la cançó d'estiu de TV3 i Catalunya Ràdio, com en edicions anteriors, però amb una novetat: ho farà en solitari, i no acompanyat d'un artista consolidat. A més, tot l'elenc de concursants gravarà un tema per al disc de la pròxima Marató.

Bones dades encara, però a la baixa

A l’espera de la final, que acostuma a ser la gala més vista i aixeca algunes dècimes l’audiència mitjana, aquesta tercera temporada comença a acusar l’erosió del format. En concret, ha aconseguit 240.000 espectadors i un 16,2% de quota de pantalla. La dada segueix estant per sobre de la xifra global del canal –que ha fet un 15,1% aquest mes de maig–, atrau un públic jove que darrerament se li resistia a TV3 i fa una contribució neta als resultats de la pública tot i ser una franja molt competida. Manel Fuentes i el seu Tu cara me suena a Antena3 trepitja fort també als audímetres i li ha robat el lideratge de la nit dels divendres en alguna ocasió.

Amb aquests registres, Eufòria pateix un retrocés respecte als 333.000 espectadors i 20,2% de share de l’edició passada (o els 345.000 seguidors i 20% de fa dos anys). La mètrica més rellevant aquí és la quota de pantalla, perquè és independent del nombre d’espectadors, que va a la baixa a totes les televisions pel desplaçament als mitjans digitals. Segons dades de TV3 no contrastables, el format va aconseguir a l’abril –últim mes tancat–, 1,6 milions de reproduccions dels seus clips al 3Cat. A les xarxes socials, acumulava gairebé 23,6 milions de visualitzacions i era el programa de 3Cat més comentat.

stats