Històries de la tele 08/08/2022

Un regal de Nadal a la BBC

2 min
image3

Un dels programes d’humor més populars de la BBC era The Morecambe and Wise show, un espai d’esquetxos i altres varietats protagonitzat pels actors Eric Morecambe i Ernie Wise. Tots dos van començar com a comediants en solitari, però el món de l’espectacle els va unir un dia que van ser contractats de manera conjunta. Aleshores va néixer una gran amistat i es van convertir en una de les parelles televisives més estimades i de més èxit de la televisió pública britànica. Molts dels esquetxos que van protagonitzar van acabar generant frases, acudits i referents que van passar a formar part de la cultura popular britànica. La gent reproduïa diàlegs o gags recurrents dels esquetxos. Morecambe i Wise practicaven un humor absurd, força blanc i, per tant, congregaven davant de la pantalla un públic familiar molt fidel. En molts dels esquetxos semblaven viure junts i fins i tot aparentaven compartir habitació –amb llits separats– com un matrimoni. Normalment tenien alguna estrella convidada i això intensificava la comèdia, perquè els dos humoristes tenien tendència a menysprear la importància de l’artista que els acompanyava. Utilitzaven el recurs d’equivocar-se amb el nom del convidat i li feien mantenir un rol secundari. A Ringo Starr el van rebatejar com a Bongo i a Elton John com a Elephant John. El programa tenia tant d’èxit que les celebritats participaven de gust en l’esquetx assumint que es convertirien en simple comparsa. 

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Els programes especials de Nadal de Morecambe i Wise van convertir-se en part de la tradició de les festes. L’emissió dels seus esquetxos es va integrar en les celebracions familiars d’un dia tan assenyalat. Les xifres d’audiència d’aquestes edicions voltaven els vint milions d’espectadors. The Morecambe and Wise show es va mantenir en antena fins al 1984, quan Eric Morecambe va morir una nit després de patir un atac de cor. L'endemà al matí, el seu amic i company de feina Ernie Wise era entrevistat a la televisió i deia que aquell era el dia més trist de la seva vida, juntament amb el de la defunció del seu pare. 

Molts dels programes de Morecambe i Wise s’han reemès a la BBC, especialment el que conté un esquetx en què la parella prepara l’esmorzar mentre ballen, considerat el millor per l’audiència. Però aquest últim Nadal, el del 2021, la cadena va preparar una sorpresa per als seus espectadors. Durant el confinament, el fill d’Eric Morecambe va trobar a casa de la seva mare unes llaunes de la BBC amb pel·lícules dins. Les va fer analitzar i hi van descobrir un antic capítol de The Morecambe and Wise show que la BBC havia perdut després d’emetre’l la primera vegada. En aquella època moltes de les pel·lícules es reciclaven per fer-hi altres gravacions. Era un episodi en blanc i negre del 1970. La cadena el va acolorir com feia normalment amb aquest programa i, com un regal a la seva audiència, el va programar per a la tarda del dia de Nadal. Els britànics van tornar a tenir el seu especial com si el temps no hagués passat, però amb un temor de fons: ¿l’humor de fa cinquanta anys de Morecambe i Wise resistiria el baròmetre del políticament correcte de l’actualitat?

Mònica Planas Callol és periodista i crítica de televisió
stats