Graelles

TV3 cancel·la ‘Planta baixa’ i busca nou magazín de tarda

El programa ha caigut en audiència i ja havia patit aquest any una retallada de minuts significativa

2 min
Agnès Marquès en un moment del programa

BarcelonaDesprés de cinc temporades, Planta baixa plega veles. La direcció de TV3 ha decidit que vol sacsejar aquesta franja de la graella i per fer-ho considera que ha de buscar “una nova aposta en directe, centrada en l'actualitat més propera i el territori, com a eixos principals, amb un to distès i desenfadat, i amb l'objectiu d'assolir més afinitat amb el públic que consumeix televisió en aquesta franja”. El canal ho emmarca en el procés de renovació que es va posar en marxa al setembre, amb la incorporació de la sèrie El paradís de les senyores –just després del Com si fos ahir– i el trasllat del concurs Atrapa’m si pots als dies laborables, abans de l’Està passant.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Planta baixa va aterrar a TV3 de la mà de la productora La Manchester Radiofònica, propietat de Ricard Ustrell. El locutor, actualment a El matí de Catalunya Ràdio, va ser-ne el primer presentador però el setembre del 2022 va cedir el lloc a Agnès Marquès. El programa, a més, ha viatjat per la graella: primer va ser un espai de migdies, abans d’intercanviar llocs amb el magazín Tot es mou d’Helena Garcia Melero, a les tardes. En aquest últim any el programa ja havia patit una retallada important de minuts: de tres hores i mitja va passar a tan sols una hora i mitja.

Les audiències del programa han anat a la baixa. El programa va firmar 116.000 espectadors i un 13,4% de share a la seva última temporada als migdies (2021/2022). El canvi a les tardes no va provar bé i, al curs 2022/2023, va perdre el doble dígit: 9,3% de quota de pantalla i 109.000 espectadors. Pel que fa a aquest curs, s'ha mantingut la tendència negativa, amb 94.000 seguidors diaris de mitjana i un 8,4% (clarament per sota de la mitjana general del canal, que actualment està en un 15,1%).

Marquès, segons explica TV3, seguirà vinculada a altres projectes de la casa. L'altre projecte televisiu gran d'Ustrell, el talk show de dissabtes a la nit Col·lapse, no ha tancat encara la renovació però la voluntat és que continuï. El cost de Planta baixa s'ha situat en 1,7 milions d'euros, segons dades del Portal de Transparència. Es tracta d'una quantitat similar a la de Col·lapse (1,6 milions). "Gràcies Tv3 per aquests 5 anys i per la confiança! Gràcies a tot l’equip per la feinada, i a Agnès Marquès per sumar-t’hi. Visca la família de Planta Baixa!", escrivia el comunicador al seu perfil d'Instagram.

Mentrestant, una de les productores que ha proposat un magazín de tardes és Magnolia, en un projecte capitanejat per Samanta Villar. TV3 no s’ha pronunciat al respecte, però fonts de la casa recorden que primer caldria aprovar el format en si i en segona instància la persona que el presenti. En tot cas, en els últims temps TV3 s'ha obert a incorporar presentadors i celebritats que provenen del circuit espanyol per arribar a nous públics.

stats