Mèdia 08/06/2014

TV3 recorre el territori per presentar els millors aliments de proximitat

Lídia Heredia i Francesc Mauri portaran els productes des del camp a la taula a ‘Collita pròpia’

Albert Castellví Roca
4 min
01. Lídia Heredia i Francesc Mauri tasten formatges al primer capítol de Collita pròpia.   02. Xuriguera  i Faixedas posaran un punt d’humor 
 A l’espai.

BarcelonaSeguir el recorregut que fa un producte des de l’hort o la granja fins a taula. Això és el que es proposa TV3 amb el nou programa Collita pròpia, que presentaran Lídia Heredia i Francesc Mauri cada dimecres a les 22.30 h a partir de la setmana que ve. “És un programa que té el repte d’entretenir i alhora d’acostar-nos les moltes coses bones que ens ofereix la terra i el país”, explica el director de Televisió de Catalunya, Eugeni Sallent, que remarca que aquest espai creat pel departament de Nous Formats “connecta molt amb el territori i amb la seva gent”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

“Hem volgut que el territori hi fos molt present, no volíem perdre de vista el mapa”, insisteix Heredia. I, efectivament, ella i Mauri recorreran tot el país, des de la Cerdanya fins al delta de l’Ebre, el Maresme o el Priorat, per descobrir quins aliments es produeixen a cada zona, però sobretot també “qui i com ho fa possible”. De fet, segons ella, “l’ADN del programa” consisteix a conèixer agricultors, ramaders i productors, i a comprovar de primera mà els processos que segueixen per elaborar els seus productes. Així, per exemple, els presentadors entraran en caves de formatge, colliran mongetes, plantaran arròs o s’embarcaran en una barca de pesca de sardines.

Un cop conegut l’origen del producte protagonista de cada capítol, serà el moment de posar-se el davantal i entrar a la cuina. Tot i que Collita pròpia “no és un programa de gastronomia”, com subratlla Lídia Heredia, aquest element també hi tindrà una presència destacada, ja que representa el punt final del recorregut dels aliments. “Tenim un país de cuiners. Era impensable no fer-los protagonistes”, argumenta la presentadora. Xefs com Carme Ruscalleda i els germans Roca, però també altres de no tan coneguts, prepararan plats que tinguin com a protagonista l’ingredient en què s’hagi centrat aquell programa.

“Hem tingut el plaer de tastar joies de productes”, reconeix Mauri, i afegeix: “A tots dos ens agrada menjar i era molt difícil contenir-se”. En aquest sentit, Heredia assegura que Collita pròpia ha estat “un regal de programa”. “L’hem desembolicat i hi hem trobat un gran patrimoni de productes alimentaris. Ara aquest regal arriba als espectadors i als consumidors catalans”, continua. Heredia remarca aquest vessant del programa lligat al consum, que entronca amb l’esperit de Lletra petita, l’espai de Nous Formats que va presentar la temporada passada.

Per a Mauri, en canvi, l’experiència de conduir un programa ha estat totalment nova. “No havia treballat mai fora d’Informatius en 26 anys”, recorda, i agraeix, d’una banda, el fet d’haver pogut canviar de registre i, de l’altra, que l’equip li hagi posat les coses tan fàcils. “L’aterratge ha estat d’allò més suau per a un aprenent”, diu el meteoròleg, que considera que és “un programa ideal per a una televisió pública”, ja que “acosta la terra, el mar i els productes a l’espectador”.

Xuriguera i Faixedas

Al costat del component divulgatiu, Collita pròpia tindrà també un ingredient humorístic, a càrrec del duet còmic format per Carles Xuriguera i Fel Faixedas. “No sabem de què va el programa. Només sabem que nosaltres hem anat pels llocs a menjar i beure”, expliquen. Els dos actors, doncs, s’han dedicat també a recórrer el territori català, tot i que en aquest cas ho han fet dalt d’una furgoneta Volkswagen clàssica -“que no passava de 60”, es queixen- per tastar els productes corresponents a cada programa en la seva forma més tradicional i artesanal.

A més de la parella còmica, Collita pròpia tindrà en la seva nòmina de col·laboradors l’equip d’investigadors de la Fundació Alícia, que cada setmana recuperaran receptes antigues o donaran consells per aprofitar millor els aliments. Per la seva banda, la nutricionista Pilar Senpau analitzarà el paper que juga cada producte en l’alimentació i l’artista Borja González il·lustrarà amb dibuixos de sorra la història dels aliments.

A més, cada setmana el programa “baixarà a peu de carrer” per buscar la participació dels ciutadans: pelar patates, distingir formatges o comprovar si els agrada sucar pa són alguns dels jocs que es proposaran.

Dos presentadors que es reparteixen els capítols

Collita pròpia té dos presentadors, però Francesc Mauri i Lídia Heredia només compartiran la pantalla durant el primer programa, dedicat als formatges. A partir d’aquí, cadascun conduirà en solitari sis dels dotze capítols restants. Això, però, no estava previst des del principi: la idea de TV3 era que Collita pròpia tingués una única presentadora, Heredia, però el pla es va haver de modificar quan es va decidir que la periodista substituiria Ariadna Oltra al capdavant d’ Els matins a partir del gener. Això la va obligar a deixar Nous Formats, i per rellevar-la es va escollir Mauri. En aquell moment, però, ja s’havien gravat la meitat dels capítols -el rodatge ha durat un any, de maig a maig, per poder parlar de cada producte en el moment òptim-, de manera que el meteoròleg només s’ha fet càrrec dels últims que s’han enregistrat.

stats