Mèdia 08/09/2017

TVE Catalunya amplia les hores d’emissió en català per al nou curs

Sant Cugat renova la programació amb propostes de Sergi Mas i Carlos Fuentes

Alejandra Palés
3 min
La programació de TVE Catalunya s’obre a noves temàtiques i recupera un dels seus formats clàssics, El rondo.

BarcelonaLa nova temporada de TVE Catalunya, que començarà el dilluns 11 de setembre, oferirà 21 hores setmanals de televisió en català distribuïdes entre els diferents canals de la corporació, gairebé el doble de les que es van emetre la temporada passada. És una de les principals novetats del curs 2017-2018 en què, segons va explicar ahir el director de la delegació catalana de la televisió, Carles González, s’han buscat noves finestres a La 1 i el Canal 24h per emetre programes en català produïts des del centre de Sant Cugat. Igualment, s’ha canviat l’horari de la franja de desconnexió de La 2, que s’ha endarrerit una hora i es produirà de 20.00 a 21.00.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Tal com va detallar González durant la presentació de la programació, un dels objectius de TVE Catalunya era seguir creixent en les franges de desconnexió, i amb aquesta intenció s’han buscat nous forats que siguin compatibles entre si. Anna Cler, directora de programes de TVE Catalunya, va destacar que la cadena ha volgut “arriscar per fer un pas endavant”, encara que se seguiran mantenint els espais culturals i educatius que han caracteritzat la seva programació. En aquesta cerca per anar una mica més enllà, Cler va destacar la incorporació de temàtiques que fins ara no s’havien tocat, com l’humor.

Sergi Mas i l’humor absurd

L’encarregat de buscar el riure a TVE Catalunya serà Sergi Mas, que estarà al capdavant de Programa inesperat, una tertúlia d’humor absurd amb públic en directe que s’emetrà cada divendres a La 2 de 20.00 a 21.00 hores. L’espai, que debuta el 22 de setembre, tindrà l’estructura d’un late show, amb un monòleg inicial que no serà estrictament d’actualitat i una entrevista que podrà ser interrompuda en qualsevol moment per tres actors -Judit Martín, Anna Gras i Toni González- provinents del món de la improvisació. A més, seguint les pautes del teatre participatiu, el públic podrà plantejar preguntes al convidat escrivint-les en papers que posteriorment gestionarà Sergi Mas. Segons el periodista, que es posa davant de la pantalla com a presentador en solitari després de gairebé 16 anys de la seva última experiència, el Fent amics a TV3, l’entrevista no tindrà pràcticament guió: “M’agrada molt escoltar i repreguntar”.

“Hi ha moltes coses del programa que no sabré i tot dependrà del meu cervell, de la reacció del moment”, va assegurar Mas. El presentador va explicar que a l’hora de crear el programa els seus referents han sigut la pel·lícula Aterriza como puedas, protagonitzada per Leslie Nielsen, els gags humorístics dels Monty Python i els de Faemino y Cansado.

Una altra de les novetats de la programació és la tornada a La 2 d’El rondo amb Albert Lesán. La tertúlia futbolística començarà l’11 de setembre, dos dies després del derbi. “Per a mi és un somni recuperar aquest programa 13 anys després i que segueixi mantenint l’essència”, va assegurar Lesán.

Una de les finestres de TVE Catalunya a La 1 serà Ara i aquí, un debat presentat pel frare franciscà Carlos Fuentes -i protagonitzat pels ciutadans- que s’emetrà cada divendres de 23.45 a 01.15. Una de les claus del format, que s’inspira en un programa que Fuentes ja va fer a la televisió autonòmica de Múrcia, és la presència de públic en directe que podrà explicar les seves històries, experiències i opinions sobre els temes que els preocupen.

A banda d’aquests tres espais, TVE Catalunya segueix comptant amb alguns dels programes veterans de La 2 en català com la sèrie documental 5 dies a..., les entrevistes de Noms propis, Calidoscopi i #Tincunaidea, dedicat als emprenedors.

Programes informatius

Vespre 24, conduït per Marta Sugrañes, repassarà diàriament de 19.25 a 20.00 l’actualitat política a Catalunya al Canal 24h. “Volem buscar les diferents interpretacions i que tota la societat catalana s’hi senti representada”, va assegurar Sugrañes. A banda de les dues edicions de L’informatiu, l’oferta per seguir l’actualitat es completa amb El debat de La 1, dirigit per Quim Barnola, i el repàs de l’activitat parlamentària Aquí parlem al Canal 24h.

Ràdio 4 aposta per la tertúlia política

Amb el títol de Realpolitik, Ràdio 4 va estrenar aquesta setmana un nou espai de debat polític dirigit i presentat per Olga Ruiz. La periodista va explicar que el programa, que s’emet de dilluns a divendres de 23 a 24 hores, “vol fer una política tranquil·la en un moment en què no ho és gens”. “Som uns enamorats de la política i volem anar a contracorrent. Intentarem fer-ho amb les persones que més en saben, que creiem que són els polítics”, va detallar Ruiz.

Una altra de les novetats radiofòniques és que l’edició vespre de l’informatiu avança l’horari a les 19.00 i, a banda de Ràdio 4, també es podrà escoltar a través de RNE i Ràdio 5.

L’excorresponsal de TVE Vicenç Sanclemente, nomenat recentment subdirector de Ràdio 4, va destacar “la solidesa de l’emissora, d’uns programes fixos que fan de coixí i reflecteixen un país plural i d’una manera amable”. Entre setmana repeteixen a la graella El matí a Ràdio 4, el magazín informatiu presentat per Ramon Castelló, Metròpoli i Anem de tarda. Els caps de setmana, Ràdio 4 segueix confiant en Sílvia Tarragona i el seu Amics i coneguts.

stats