SÈRIES
Mèdia 01/09/2016

Els últims dies de Pablo Escobar

La segona temporada de ‘Narcos’, que s’estrena demà, relata la caiguda de l’imperi del narcotraficant

Núria Juanico
3 min
La sèrie segueix la vida de Pablo Escobar (Wagner Moura), un narcotraficant colombià que va morir el 1994.

BarcelonaEls espectadors ho saben des del primer capítol: Pablo Escobar morirà. Ara, però, el final del protagonista de Narcos és a tocar. Netflix estrena demà a les nou del matí la segona temporada de la sèrie, que tindrà 10 episodis i posarà el focus en els últims mesos de vida del narcotraficant més conegut de l’Amèrica Llatina, interpretat per Wagner Moura. Amb un to menys èpic i més dramàtic, els nous episodis de Narcos plasmen la caiguda de l’imperi erigit per Escobar i, en paral·lel, la seva consolidació com a heroi i mite a Colòmbia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Mentre que la primera temporada cobria l’existència del narcotraficant des del 1977 fins al 1992, la segona entrega se cenyeix als últims (i pitjors) moments del protagonista, en què veu com tot el que ha construït se li escola entre els dits. La temporada arrenca just on va quedar-se la primera, amb Escobar esquivant el macrodesplegament militar i policial després d’escapar-se de la presó de La Catedral. En aquest cas, la història real actua com un espòiler rere l’altre de la ficció creada per Chris Brancato, Eric Newman i Carlo Bernard. Com que Narcos relata fil per randa la vida de Pablo Escobar, els seguidors de la sèrie són conscients que la fugida del narcotraficant acabarà bé i que ell es farà fonedís amb èxit.

En un món on la solució als problemes passa per matar tots els implicats, el criminal s’empescarà tàctiques i aliances per sortir-se amb la seva i provar de salvar el negoci. Aquesta part empresarial queda eclipsada a la segona temporada pel vessant més personal d’Escobar i el seu entorn pròxim. Malgrat la seva tendència a fer anar el gallet, el narcotraficant queda retratat a la sèrie com un pare atent i afectuós, un marit protector i un home generós amb els infants pobres de Medellín. La sèrie mostra, de fet, com la seva idealització provoca que la gent de la ciutat li faci costat i es negui a col·laborar amb la policia per trobar-lo. En aquesta línia, Tata, la dona del narcotraficant, salta a primera línia de la ficció i obre la porta a la faceta més íntima d’Escobar. Interpretat per Paulina Gaitán, el personatge de Tata trasllada a la pantalla les pors i inseguretats d’una família, amb dos nens petits, que es passa la vida fugint i amagant-se sense treure’s mai l’angoixa de sobre.

Steve Murphy (Boyd Holbrook), l’agent de la DEA encarregat d’atrapar Escobar, i el seu company Javier Peña (Pedro Pascal) també apareixeran de forma recurrent a la segona temporada de la sèrie. Tot i això, la ficció aprofundirà en les investigacions del Bloque de Búsqueda, la unitat especial de la policia colombiana que també persegueix Escobar. Les trames internes d’aquest equip d’agents tindran més espai i el líder de la unitat, Horacio Carrillo (Maurice Compte), guanyarà protagonisme. També ho farà el càrtel de Cali, encapçalat pels germans Rodríguez Orejuela, que interpreten els actors Damián Alcázar i Fernando Denis.

Com en la primera temporada, Narcos s’ha tornat a rodar a Colòmbia malgrat que, en aquesta ocasió, Netflix s’ha trobat amb un obstacle. Els responsables de la ficció volien gravar la mort d’Escobar al mateix lloc on va passar, en una persecució pels terrats de Medellín. Ara bé, el propietari de l’habitatge s’ha negat a cedir-los l’immoble, de manera que han hagut de rodar l’escena en un espai pròxim.

La mort del narcotraficant marca la fi de la seva història a la televisió, però això no implica que Narcos s’acabi. Al juliol un dels creadors, Eric Newman, va fer entendre que la ficció podia continuar amb altres relats relacionats amb la droga. Newman va afirmar: “La sèrie s’aturarà quan la història de la cocaïna s’acabi”.

stats