El gag suprimit de ‘Bricoheroes’ enfronta creadors i direcció

Vicent Sanchis afirma que la retirada no té res a veure amb qüestions polítiques

4 min
01. Lluís Jutglar, conegut professionalment com a Peyu i corresponsable de Bricoheroes. 02. Vicent Sanchis, director de TV3.

El plató del Planta baixa va mostrar aquest dilluns, sense mercromina, la ferida oberta entre el director de TV3, Vicent Sanchis, i un dels còmics més populars que treballen per al canal, Lluís Jutglar, conegut com a Peyu. El motiu de la discòrdia és la supressió d’un fragment del programa Bricoheroes en què l’humorista, burxat sobre què demanaria si tingués diners quasi infinits, etzibava: “Que me la xupés la Letizia Ortiz”.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Sanchis havia acudit al programa del magazín matinal per rebatre algunes de les acusacions que Jutglar havia deixat escrites el dia anterior en un tuit i en les quals atribuïa la decisió de censurar aquell fragment a motivacions polítiques i per no molestar la Casa Reial. El còmic no estava convidat a participar-hi, però, després que es queixés per Twitter, va poder intervenir-hi per via telefònica. La topada entre ells dos va generar un moment televisiu intens i inèdit -poques televisions mostren els conflictes interns davant les càmeres- que va derivar entre un intercanvi de retrets entre el creador i el directiu.

Futur incert

El ball de reaccions havia començat ja un parell d’hores abans, quan Sanchis havia intervingut a El matí de Catalunya Ràdio. Allà va fer notar el seu malestar pel fet que l’acusessin d’arronsar-se políticament. “A mi m’han dit de tot i estic processat per qüestions polítiques”, explicava el director a Laura Rosel, tot recordant que espais com Polònia, o documentals, han fet “crítiques, sarcasmes i humor negre” a l’entorn de la monarquia. I va assegurar que ell mateix deu ser qui més ha defensat el programa, ja que en una vintena d’ocasions ha hagut de respondre a preguntes parlamentàries en el marc de la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). “Però és que aquí s’està parlant d’una dona i la seva filla. I no diu «la reina», diu «Letizia Ortiz»”, es queixava Sanchis, que demanava fer l’exercici de posar-hi el nom de cadascú, o d’una filla, en aquell gag. “Prenem decisions contínuament i els límits d’on pot arribar l’humor són opinables, però aquí hi ha una tirada masclista, misògina i fins i tot pedòfila que és una frontera que no es pot creuar”.

Aquesta referència a la pedofília feia referència a set segons del gag que Jutglar no va compartir, perquè havia accedit a eliminar-los. Allà s’hi veu Jair Domínguez quan, després de renyar en Peyu, li diu “És poc de ric, és poc de ric! M’haguessis dit la filla...” i tots dos es cargolen de riure. Però, de seguida, Domínguez s’alça i diu “No, la filla és excessiu”. L’humorista va explicar que ells van entendre que aquella cua no es podia emetre, però defensava la resta del gag. “En el context en què ho dèiem, qualsevol persona acostumada a consumir humor o que hagi vist programes de la BBC molt més extrems ho entendria. Aquí són dos bojos tancats en un taller que diuen bestieses. És la gràcia del format i per això ha atrapat els joves i és de les poques coses que consumeixen en català. Ho fan perquè som transgressors”. El còmic va lamentar que la filtració d’aquests set segons extres s’hagués fet des d’un servidor de vídeo de TV3. Sanchis, per part seva, el va reprendre pel fet d’utilitzar unes imatges que no li pertanyen -el programa és una producció de TV3- per denunciar la supressió del fragment. “Legalment és reprovable, però evidentment no ho farem”.

Més enllà del debat, un Sanchis visiblement enutjat va suggerir que el programa no té garantida la seva emissió per televisió. “La tercera temporada estava aprovada”, va explicar a Catalunya Ràdio. “Sortirà per internet, mentre el consell de govern no decideixi una altra cosa. O en parlem entre tots. Perquè el que ha fet aquest senyor és molt greu”. El programa s’havia estrenat per internet i tenia previst arribar a la TDT l’any que ve, tot i que les paraules de Sanchis situen dubtes ara sobre aquest extrem. “És que no pot mentir”, va dir en relació a les motivacions que Jutglar va atribuir a la supressió del gag. “O justificar una història que és injustificable. Té un contracte de lleialtat empresarial, mercantil. Ja ho veurem, però això no pot ser”, va concloure el directiu.

En tot cas, al Planta baixa, quan li van demanar si Peyu continuarà treballant per a TV3, va dir: “Evidentment que ha de poder continuar, però el que li demano és que quan fa segons quines afirmacions i especulacions... que siguin certes i que parli amb les altres persones. No estaria en aquesta casa si no penséssim que el seu humor val la pena. Si traces una teoria conspirativa, que les dades siguin certes”. A repreguntes dels col·laboradors del programa sobre quines conseqüències preveia, va dir: “Jo no amenaço a ningú, però segons quines coses... Hi ha una nova situació i hem de veure què passa”.

Reaccions a les xarxes

El responsable dels programes d’entreteniment de TV3, Cristian Trepat, també va voler incidir en la polèmica. Ho va fer amb un extens fil de Twitter. “Lamento profundament el fil de tuits que va fer ahir perquè la seva exposició és esbiaixada i injusta. Perquè està plena de mitges veritats i alguna mentida. I, sobretot, perquè és populista i, conscientment, ens posa als peus dels cavalls als professionals que hem defensat Bricoheroes en les diferents comissions de valoració aquests anys”, assegurava en un dels missatges.

També va carregar contra l’humorista la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge -nomenada per ERC-, amb una piulada en què mostrava el seu descontentament pel gag. “No ho sé, Rick. Presentar un gag o un acudit com a transgressor i irreverent recorrent al masclisme de tota la vida... el 2021”, i ho acompanyava d’un emoji badallant. Jair Domínguez, el company d’armes de Jutglar a Bricoheroes, va fer dues piulades clarament relacionables amb l’afer: “Quina gustera anar veient com cauen les màscares” i “Trobo que esteu molt exaltats, chochetes ”.

stats