Activitats

El món del videojoc clàssic es retroba a la fira RetroBarcelona

La novena edició omplirà La Farga de l’Hospitalet els dies 18 i 19 de maig i donarà protagonisme al 30è aniversari de la consola PlayStation

2 min
Joves i adults gaudint de videojocs clàssics a la vuitena edició
  • Lloc: La Farga de l'Hospitalet
  • Data: 18 i 19 de maig
  • Horari: De 10 h a 20 h
  • Preu: 14 €/dia (gratuït per als més petits de 5 anys)

Aquest cap de setmana, el 18 i el 19 de maig, La Farga es converteix en un saló recreatiu de 5.000 metres quadrats. La fira del videojoc clàssic i vintage torna un any més a Catalunya, després de l’aturada el 2019 i el retorn de l’any passat. La trobada ha estat premiada com a Millor Fira Videojocs Clàssics 2023 en l'àmbit estatal per la revista especialitzada De Vuego, un reconeixement merescut i que la situa per davant d’esdeveniments similars de Madrid i Màlaga. Aquest premi dona empenta a l'organització, un grup d’entusiastes que, sense ànim de lucre, tiren endavant aquesta novena edició, que vol celebrar el món del videojoc retro.

A la fira el públic té accés a més de 250 sistemes originals, des de consoles clàssiques fins a ordinadors, passant per màquines recreatives amb les quals gaudir dels jocs més emblemàtics. Tot això acompanyat d’un seguit d’actes per als apassionats d’aquest univers, que inclouen conferències, pòdcasts, tornejos i concerts. Un dels objectius de l’organització, com assegura el director, Carles Garcia, ha sigut portar més presència femenina entre les persones convidades per reflectir la realitat del sector del videojoc. Com és habitual, la fira també disposarà d’una zona de mercat i d’una zona d’exposició on veure peces úniques i de col·leccionista.

Algunes de les recreatives japoneses presents a l'edició anterior.

Aquest any la fira retrà homenatge al 30è aniversari de la PlayStation, la mítica consola de sobretaula de Sony. Al voltant de la commemoració s’ha organitzat una taula rodona sobre el salt de les dues a les tres dimensions que va suposar l’arribada d’aquest sistema. A més a més, i citant noms propis, hi ha programades xerrades i conferències dels fundadors de la revista Hobby Consolas i dels actors de doblatge originals del joc Metal Gear Solid, amb Alfonso Vallès al capdavant. Entre els tornejos principals n'hi haurà de Tekken 3, de Mario Kart i el ja tradicional Trivial musical, i també destaquen els concerts de Tiaviolí Gaming i d’Elesky.

Després del gran retorn i de l’èxit de l’edició anterior, RetroBarcelona torna a la càrrega amb una proposta similar i amb el reconeixement que es mereix a nivell estatal. De fet, al voltant de la meitat del seu públic ve de fora de Catalunya, malgrat que pràcticament totes les entitats que hi participen són catalanes. L'objectiu de la fira segueix sent ben clar: mantenir viva la passió per les consoles clàssiques i el món del videojoc retro, amb un factor més nostàlgic per al públic adult i un component més divulgatiu per a les noves generacions. Les entrades per a aquest cap de setmana ja estan a la venda i tenen un preu de 14 € per tot un dia sencer (de 10 h a 20 h). Els més petits de 5 anys tenen l’entrada gratuïta.

Cartell de la novena edició, ple de referències a la PlayStation original.
Fightcade Offline Festival

Coincidint amb la fira i coorganitzat per la mateixa RetroBarcelona, dins del mateix recinte se celebra un esdeveniment d’arcades –màquines recreatives– japoneses anomenat Fightcade Offline Festival. La trobada compta amb la participació de professionals internacionals i està principalment enfocada als jocs de lluita i als de naus espacials (anomenats shmups). Amb la intenció de dotar l’acte paral·lel de certa exclusivitat, tindrà una entrada pròpia no inclosa en els tiquets normals de la fira.

Vídeo reportatge de l'edició anterior
stats