Mèdia 16/02/2022

Vint-i-cinc anys de ‘Saber y ganar’, el concurs immortal

El programa de La 2 celebra les seves bodes de plata amb un especial en 'prime time'

3 min
Jordi Hurtado serà el mestre de cerimònies de l'especial

BarcelonaPregunta rere pregunta, Saber y ganar ha arribat als 25 anys d’emissió, una efemèride que el concurs celebra aquest dijous amb un xou fet especialment per a l’ocasió i que es podrà veure al prime time de La 2. Des que es va estrenar, el concurs, que suma 450.000 preguntes, s’ha convertit en la “medul·la espinal” de la segona cadena de TVE, com reconeixia Samuel Martín Mateos, director de La 2, durant la presentació de l’especial.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per a les seves bodes de plata, Saber y ganar ha preparat un programa que s’allunya de la seva estructura habitual. El concurs, que dijous també emetrà la seva versió regular de sobretaula, ha gravat aquesta edició commemorativa a la sala La Paloma de Barcelona, un escenari pel qual passaran personatges famosos i també alguns dels concursants més rellevants del format. Pel que fa a les cares conegudes, el programa ha volgut reunir alguns dels qui ells consideren els millors presentadors de concursos, com ara Llum Barrera, Carolina Ferre, Ion Aramendi, Antonio Garrido, Goyo González i Luis Larrodera. Tots ells es posaran darrere del faristol de Saber y ganar per participar en proves mítiques del programa, com Cada sabio con su tema, Última llamada (dedicada al cinema) o Parte por el todo amb component musical. 

A més de comptar amb Hurtado com a mestre de cerimònies, en el programa també hi tindran una presència especial aquells membres que solen sortir poc en pantalla però que són imprescindibles per al concurs. Juanjo Cardenal, la veu del concurs durant 24 anys; Elisenda Roca, la seva substituta, i Pilar Vázquez, copresentadora i guionista del programa, explicaran els aspectes més curiosos de la seva feina dins del concurs. També passaran per la festa de Saber y ganar alguns dels concursants coneguts com a magníficos. Recordaran algunes de les anècdotes de la seva experiència i les seves proves preferides.

Un projecte que havia de durar tres mesos

Jordi Hurtado assegurava a la presentació de l’especial viure la celebració amb gran il·lusió i recordava que Saber y ganar va començar com un projecte de tres mesos. “Arribar als 25 anys, i més tenint en compte que fa deu anys que Saber y ganar s’emet cada dia de la setmana, és tot un rècord de la televisió mundial”, assenyalava Hurtado, que feia èmfasi en el fet que l’especial de dijous no serà el programa al qual els espectadors estan acostumats.

Hurtado recorda com els inicis del concurs no van ser fàcils, especialment perquè als anys 90 encara no existia Teledeporte i qualsevol competició esportiva podia fer que Saber y ganar caigués de la graella. Aquesta circumstància dificultava la fidelització de l’audiència. “Nosaltres el que hem fet és picar molta pedra. Teníem clar que havíem de fer el que fos per tirar endavant el programa”, explica.

Oriol Nolis, director de RTVE Catalunya, assegurava que complir els 25 anys no significa que el final de Saber y ganar sigui a prop. “No hem de caure en la nostàlgia. Saber y ganar és un programa que té present, però també molt futur, perquè Jordi Hurtado és incombustible i perquè és un espai que s’ha adaptat molt bé als nous consums”, assenyalava Nolis. En relació amb aquests nous consums, tant el director de RTVE Catalunya com Hurtado remarcaven el paper de RTVE Play, la plataforma que permet que el concurs es pugui veure en mercats tan llunyans com el llatinoamericà.

La incombustibilitat d’Hurtado, que manté a base de fruita i fruits secs que pren entre gravació i gravació, estarà present també en la celebració. El presentador, que en el concurs s’ha atrevit fins a tot a rapejar, es llançarà a fer d’actor i protagonitzarà diversos gags. “Tinc un compromís total amb el programa i és un compromís que es renova constantment, amb coses com aquest especial”, diu Hurtado.

Jordi Hurtado, un presentador eternament jove?

La història de Saber y ganar és indestriable de la del seu presentador. Hurtado, una rara avis que porta 25 anys al capdavant del mateix espai, reconeix que el concurs és “el programa de la seva vida”. El presentador fa anys que aguanta la broma que és immortal i que el temps no passa per a ell. “Però 25 anys passen per a tothom, de veritat”, diu Hurtado, que assegura estar pletòric i amb ganes de continuar amb el concurs. Aquest dijous, després de l’especial, La 2 oferirà el primer programa de Saber y ganar, emès el 17 de febrer del 1997, i també el programa número 5.000, emès l’1 de juny. “Mireu el primer programa i ja em direu si els anys passen per a tothom o no!”, exclama en to de broma el presentador.

 

stats