TELEVISIÓ
Mèdia 19/09/2012

'La voz' arrenca amb un jurat que també competeix

Telecinco estrena avui, dimecres, un talent show que ha creuat fronteres i ha assegut al jurat artistes com Cee Lo Geen i Shakira. El concurs vol aconseguir que el físic no sigui decisiu com en altres formats.

Joan Callarissa
3 min
'La voz' arrenca amb un jurat que també competeix

BARCELONA.El programa de Telecinco La voz comença avui a les 22.00 amb la incògnita de si el format podrà aconseguir l'èxit que ha recollit en altres països, com per exemple els EUA. Els moviments televisius que serveixen per fer-se'n una idea apunten que el programa no passarà desapercebut pel que fa a l'audiència. De moment Mediaset hi ha apostat amb força i Antena 3 sembla que ho ha entès, ja que ha fet alguns canvis que indiquen por i guerra de prime time els dimecres.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per començar, Telecinco ha tret la pols a Jesús Vázquez, que estava reclòs a Cuatro des del 2011. Hi havia presentat concursos i el reality d'aventures Pekín Express . Vázquez ha estat un dels presentadors de la cadena que durant molt temps ha pogut acumular l'estima del públic i el favor de l'audiència. Al llarg de la seva carrera ha presentat formats com Hotel Glam , el concurs ¡Allá tú! -en els seus inicis s'emetia a Telecinco-, OT , Gran Hermano i Supervivientes .

Tots contra tots

A Vázquez li tocarà conduir una lluita a totes bandes en un plató de format èpic en què batallaran els concursants entre si i els quatre membres del jurat també entre ells. De moment, la preestrena del programa -emesa abans-d'ahir- no va recollir l'audiència esperada per l'èxit que se li suposa al format i a Catalunya no va aconseguir situar-se ni entre els 25 espais més vistos del dia. Tot i això, és un indicatiu que tampoc pot suposar una referència fiable, ja que molts cops les preestrenes funcionen i després el format no té bons resultats.

Malgrat tot, en l'aposta del curs Mediaset s'ha gastat els diners. Ha fitxat quatre artistes que lideren o han liderat la música en espanyol. Tot i que hi ha alguna diferència entre ells, no són fruit d'una elecció precipitada. Malú, Rosario, Melendi i David Bisbal tenen orígens musicals diferents i permeten la identificació de molts sectors del públic de la cadena en la seva música. Bisbal reviurà com a jurat l'experiència que el va fer saltar a la fama quan ell concursava en la primera edició d' OT.

La mateixa selecció variada d'estils comercials que han fet amb els membres del jurat l'han portat a terme també amb el càsting, que ha seleccionat concursants que van des dels 16 anys fins als 77. En total hi haurà 14 participants, sorgits dels 10.000 que s'hi van presentar i dels 80 que es podran veure en les audicions seleccionades per començar el programa.

La mecànica del talent show és diferent de la d'altres concursos musicals que s'han emès anteriorment. En aquest cas, els quatre membres del jurat -que aquí s'anomenen coachers - seleccionen les persones que poden accedir a concursar només escoltant-les, sense veure-les. De fet, les audicions les fan d'esquena als que es presenten al càsting i han de decidir si els volen o no només basant-se en la qualitat i el potencial que observen en les seves veus, d'aquí el nom del programa. En aquest sentit, Jesús Vázquez ja fa uns dies que es passeja per programes de Telecinco explicant que el programa donarà a conèixer casos de persones que han patit alguna discriminació per raó de la seva edat o per tenir un físic poc afortunat.

L'èxit que se li suposa al format prové de les fites aconseguides en altres països. Als EUA The voice produeix dues edicions per temporada i compta amb coachers de fama i èxit com són Christina Aguilera i Cee Lo Green, que seran substituïts per Shakira i Usher per a la pròxima temporada. El fet que la NBC decidís emetre dos tandes del concurs cada temporada ha provocat que molts artistes no puguin compaginar la seva col·laboració amb el concurs amb la seva carrera musical. En altres països, com per exemple Mèxic, es pot trobar entre els coachers Paulina Rubio i Miguel Bosé.

Antena 3 s'espanta

La proposta de Telecinco per a la nit dels dimecres no sembla passar inadvertida a la seva competència directa. La cadena de Planeta aposta per l' spin-off d' Hispania , Imperium , per a aquesta nit d'entre setmana. Tot i això, en fer-se públic, durant el cap de setmana, que Telecinco col·locaria La voz la nit dels dimecres, Antena 3 ha mogut peça i ha apostat per una cosa que pugui seduir l'audiència interessada en temes més seriosos. Per això, ha programat Historias robadas , la minisèrie de dos capítols que ha d'explicar el drama de robatori de nens als hospitals per part de professionals i religiosos durant el franquisme. Imperium , que té resultats fluixos d'audiència des que va començar, passarà a la nit dels dijous.

La voz és un format que ha assegut davant la televisió joves i grans en els països en què s'ha emès, un fet que ja es va aconseguir a l'estat espanyol amb Operación Triunfo . El repte per al programa és que aconsegueixi trobar i fer triomfar una nova Susan Boyle. El guanyador s'emporta, com sempre, un contracte discogràfic.

stats