Mèdia 03/02/2014

La filla de Woody Allen explica com el cineasta va abusar d'ella

A.c.r.
4 min

Barcelona"Quan tenia set anys, Woody Allen em va agafar de la mà i em va portar a un àtic fosc, gairebé com un armari, al segon pis de casa nostra. Em va dir que m'estirés de bocaterrosa i que jugués amb el tren elèctric del meu germà. I va abusar sexualment de mi". Vint-i-un anys i mig després d'aquests fets, la presumpta víctima, Dylan Farrow -filla adoptiva d'Allen i de qui llavors era la seva parella, Mia Farrow- s'ha decidit a parlar-ne obertament per primera vegada. Ho ha fet a través d'un article publicat al blog On the ground, que el periodista Nicholas Kristof té a la web del diari The New York Times.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La versió de Dylan arriba tres setmanes després que el cas -destapat el 1992- tornés a ser objecte de debat públic arran del lliurament a Allen del premi d'honor dels Globus d'Or. Durant la cerimònia, Mia Farrow va publicar diversos tuits en què acusava directament el seu excompany d'haver assetjat la seva filla anys enrere: "Una dona ha detallat públicament els abusos que va patir per part de Woody Allen quan tenia set anys. El reconeixement dels Globus d'Or mostra menyspreu per ella i tots els que han patit abusos", va piular l'actriu, abans de preguntar-se directament: "És un pedòfil?" Aquest missatge, a més, enllaçava amb un article, publicat mesos enrere a la revista Vanity Fair, que incloïa declaracions de la noia en què assegurava que, efectivament, havia estat víctima d'abusos per part del seu pare adoptiu.

En el text publicat aquest cap de setmana, Dylan explica que, si després de tants anys ara s'ha decidit a exposar públicament la seva visió dels fets és perquè altres persones que han patit el mateix l'han convençut per trencar el seu silenci. "Així altra gent sabrà que tampoc no han de callar", assenyala.

Segons ella, "el missatge que Hollywood envia importa" a les víctimes, i per això en el seu escrit apel·la directment a actors i actrius que han treballat amb Allen últimament: "Què passaria si hagués estat la teva filla, Cate Blanchett? Louis CK? Alec Baldwin? I si haguessis estat tu, Emma Stone? O tu, Scarlett Johansson? Em coneixes des que era una nena, Diane Keaton. T'has oblidat de mi?"

Seqüeles psicològiques

"Imagineu que Woody Allen porta la vostra filla de set anys a un àtic. Imagineu que es passa la vida patint nàusees en sentir el seu nom. Imagineu un món que homenatja l'home que la turmenta", diu Dylan Farrow. La noia, que actualment té 28 anys, assegura que, des del dia que el seu pare li va dir que mirés el tren elèctric del seu germà, la incomoda mirar trens de joguina. I no només això: "Tenia por que altres homes em toquessin. Vaig desenvolupar un desordre alimentari. Vaig començar a fer-me talls. Cada vegada que veia la cara del meu assetjador, en un cartell, en una samarreta, a la televisió, només podia amagar el meu pànic fins que trobava un lloc per estar sola i ensorrar-me", assegura.

En aquest sentit, la noia lamenta que "les denúncies d'abusos sexuals contra els poderosos es dilueixen més fàcilment" i recorda que "Woody Allen mai no va ser condemnat per cap delicte". Efectivament, l'any 1993, i després de sis mesos d'investigacions, la justícia va concloure que els abusos que ara Dylan relata no s'havien produït mai. És més, Allen ni tan sols va arribar a estar imputat, ja que la policia de Connecticut, responsable de la investigació, va concloure que no hi havia cap prova que permetés sospitar que els fets haguessin tingut lloc.

En defensa d'Allen

En un extens article publicat dilluns passat a The Daily Beast-i motivat pel debat que havien generat els tuits de Mia Farrow durant els Globus d'Or-, el documentalista Robert B. Weide, autor, entre d'altres, d'un documental sobre la trajectòria de Woody Allen, posa en context l'acusació d'abusos sexuals contra el cineasta del 1992 i argumenta els motius pels quals ell creu en la innocència del director.

El suposat delicte hauria tingut lloc uns mesos després que es fes públic que Allen mantenia una relació sentimental amb Soon-Yi Previn -amb qui es va casar el 1997-, la filla adoptiva de Farrow i del seu exmarit, André Previn. Això va suposar la fi de la relació entre Allen i Farrow -que havien estat parella durant 12 anys, tot i que mai s'havien casat- i va originar una batalla judicial sobre la custòdia dels tres fills que tenien en comú: Ronan, biològic, i els adoptats Moses i Dylan. Va ser enmig d'aquest conflicte que va esclatar el presumpte cas d'abusos, en què l'acusació tenia com a principal prova un vídeo casolà enregistrat per Farrow en què Dylan explicava què li havia fet el seu pare. Els nombrosos talls que incloïa la gravació, però, van fer que el seu contingut fos posat en dubte per la justícia. Això sí, Farrow va aconseguir la custòdia de les tres criatures.

En opinió de Weide -que, segons diu, té una bona relació amb Allen, tot i que no se'n considera amic-, tant Dylan com Ronan Farrow -que també ha acusat repetidament el cineasta d'abusos a la seva germana, sense anar més lluny, amb un altre tuit durant els Globus d'Or- "han crescut en una casa on aquesta situació és acceptada com un fet indiscutible", i per això donen credibilitat als fets. Aquest punt de vista queda reforçat per les paraules del tercer germà, Moses -que el 1992 tenia 14 anys, i no 5 i 7 com els altres dos-, que recentment ha assegurat, segons recull Weide, que "finalment" ha vist "la realitat" dels fets. Moses, que s'ha anat allunyant de la seva mare alhora que restablia els lligams amb Allen, ha parlat fins i tot de "rentat de cervell" per referir-se al presumpte cas d'abusos sexuals.

Malgrat tot, Dylan es reafirma ara en la seva versió i agraeix a la seva mare que trobés la "força" per salvar-la "del caos que un depredador va portar" a casa seva. Gràcies a això, diu, es considera a ella mateixa "afortunada" i "feliçment casada", però tot i així el seu article acaba amb una greu acusació cap al seu pare adoptiu: "Woody Allen és la prova vivent de com la nostra societat falla a les víctimes d'abusos i assetjament sexual".

stats