Metavers
Mèdia Xarxes Socials 29/01/2023

Quirze Salomó: "D'aquí un any el Catvers serà hiperrealista"

Conseller delegat del Centre Blockchain Catalunya

4 min
Dossier Com canviaran les xarxes socials Desplega
1.
La batalla dels estats contra les xarxes socials entra en una nova fase
2.
Les xarxes no en tenen prou amb tu i busquen nous ingressos
3.
El metavers: què és ara i què hi podeu trobar
4.
"D'aquí un any el Catvers serà hiperrealista"
5.
Metavers: una solució que busca el seu problema

Entrevisto el responsable del Centre Blockchain Catalunya (CBCat), Quirze Salomó –també va ser el fundador de Nostrum– en un dels projectes d’aquesta entitat fundada per la Cambra de Comerç de Barcelona i la Generalitat: el Catvers. Parlem en una sala amb la taula parada, un tió amb barretina i decoració nadalenca feta amb uns gràfics que recorden els del videojoc Doom, dels anys 90. Jo duc un avatar d’elf nadalenc; ell, un de pastoret negre, amb barretina. Al vídeo podeu veure un fragment de l'entrevista.  

Què és ara mateix el metavers?

— És l’etapa final de la transformació digital. El lloc d’arribada on convergiran la gran majoria de tecnologies digitals. Una realitat paral·lela a la que vivim, una nova dimensió on la humanitat viurà tal com viu a la dimensió física. 

Quan hi entrem, la sensació...

— És de dibuixets. 

T’hi sents a dins, d’aquest menjador amb un tió. Però els gràfics són com dels anys 90. Evolucionarà ràpidament?

— Soc tecnooptimista i crec que sí. Veig moviments molt importants de milers de milions d’inversió de grans companyies com Nvida, Apple, Facebook, Google... Els dispositius aniran millorant molt ràpidament. He provat les Oculus noves i el salt ja és molt gran, pots anar amb les mans. Hem d’entendre el metavers com la Sagrada Família: estarà en construcció durant dècades i anirà evolucionant i millorant. Això que veus aquí és un software basat en Mozilla Hubs, de codi obert. El CBCat l'ha triat expressament perquè volíem oferir un espai senzill per fer una iniciació al metavers. Havia de ser barat de mantenir i fàcil de fer. Però era per la fase 0 del Catvers. Ara anirem a la fase 1 i apostem per un software molt diferent, hiperrealista, on et costarà de distingir si ets al món físic o al digital. L'aposta del CBCat és perquè d'aquí un any el Catvers sigui així. 

Prepareu un Catvers hiperrealista per d’aquí un any.

— Sí, més o menys, el 2023 el veurem obrir, amb una qualitat hiperrealista tant per als avatars com per als espais i la física. Fixa't que en aquest Catvers potser el grafisme no és gaire bo, hi estic d'acord. Però el so és espectacular, té so especial. Si em bellugo em sentiràs menys. Nosaltres fem reunions en sales d'aquestes i quan fa més d'una hora que hi ets i en surts, encara que siguin dibuixets, tens la sensació que surts d'un altre món.  

El Catvers sobretot pretén divulgar què pot arribar a ser el metavers?

— El CBCat és un centre creat per la Cambra de Comerç de Barcelona i el Govern per aconseguir l'adopció massiva a Catalunya de la tecnologia blockchain. Però fa un any i mig ens vam adonar que el blockchain serà el pal de paller dels metaversos. El necessitaran per la governança, l'economia i per tenir una identitat. I a Catalunya, amb el metavers, hauríem de fer una Viquipèdia i no un Netflix. A Netflix el català no hi és i a la Viquipèdia hem fet un gran projecte i la llengua i la cultura catalana hi tenen un gran paper. Si hi som des del principi, podrem tenir avantatge. I quan hi hem començat a treballar ens hem adonat que aquests nous mons paral·lels s'han de conquerir, però això no ho faran els exèrcits, sinó els creadors. I aquí és on hem vist l'oportunitat: volem fer entendre als creadors que ells són el nou exèrcit, i que com més creativitat, més conquesta.

Voleu donar a conèixer què és el metavers i que els ciutadans hi entrin i, sobretot, que creïn. Però fer-ho requereix unes habilitats tècniques determinades, no ho pot fer qualsevol.  

— Aquí no crearan només dissenyadors en 3D, ho faran també els músics, els artistes gràfics de tota mena, fins i tot els escriptors.

Tal com és ara el metavers, per què pot ser interessant per a un ciutadà o una empresa?

— Hi ha diferents usos on ja és possible i afegeix valor. Aquestes ulleres no són gaire pràctiques, però per fer reunions d'equip comencen a ser interessants. I a les Terres de l'Ebre ho vam provar en petites escoles rurals, que tenen bona fibra, però per a una classe molt concreta no tenen un mestre especialista que pugui fer una classe immersiva sobre aquest tema concret. Això és ara, no cal esperar, amb el Catvers ja es pot fer. Per tant, també pots fer formació per a adults. 

A part del Catvers, quins són els projectes que teniu a curt termini relacionats amb el metavers?

— Ens volem concentrar en la construcció del Catvers, però el CBCat es desenvolupa en verticals. Tenim la seu a Girona, però al territori anem obrint petites subseus dedicades a coses concretes. A Vic, per exemple, a alimentació i beguda, i hi estem fent un projecte de descarbonització. I a Badalona estem fent un projecte de comunitats energètiques. Tot basat en blockchain. I tenim en marxa, no et puc dir a on, la possibilitat de fer un vertical dedicat al tèxtil digital. Aquí hi haurà una subseu, amb un marketplace on els creadors podran crear roba i altres coses, moda digital, per als avatars. Espero que vegi la llum els mesos vinents. També tenim moltes ganes de començar a treballar temes de realitat augmentada.

Dossier Com canviaran les xarxes socials
Vés a l’ÍNDEX
stats