Xarxes Socials

Montana es converteix en el primer estat dels Estats Units a prohibir TikTok

La por a l'espionatge xinès ha sigut la raó de més pes per tirar endavant una llei que s'enfrontarà a disputa judicial

Maria Blanch Llardén
1 min
TikTok

BarcelonaL’estat de Montana, als EUA, s’ha convertit en el primer del país a prohibir TikTok. Aquesta llei té previst entrar en vigor l’1 de gener del 2024, després que el seu governador, Greg Gianforte, signés aquest dimecres el text legal on es prohibeix l’ús de l’aplicació a tot l’estat, aprovat pel Parlament estatal a mitjans d’abril. Com que afecta temes vinculats a la llibertat d'expressió és previst que sigui recorreguda al Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons Gianforte, TikTok és una aplicació “vinculada a adversaris estrangers”, de manera que la mesura protegirà els ciutadans de Montana per no “donar informacions personals sensibles al Partit Comunista Xinès”. Per la seva banda, l’aplicació propietat de l’empresa ByteDance ha emès un comunicat en què afirma que el governador infringeix els drets acotats a la Primera Esmena i assegura que continuaran treballant pels drets dels usuaris.

La llei aprovada, si superés tots els obstacles legals que té al davant, prohibiria que les botigues d’aplicacions com Google Play o Apple Store tinguessin a la seva disposició la descàrrega de l’aplicació. A més, segons Variety, Montana podria multar amb 10.000 dòlars qualsevol entitat –com una altra botiga d’aplicacions o el mateix TikTok– si ofereix la possibilitat a algun usuari d’accedir a l’aplicació o descarregar-la.

La iniciativa arriba després que el desembre passat el Congrés dels Estats Units aprovés un projecte de llei que prohibia tenir TikTok als dispositius governamentals. Tot i això, l’aplicació que va fer el boom durant la pandèmia, sobretot entre els adolescents, ja alberga més de 1.000 milions d’usuaris. Segons Jamal Brown, portaveu de TikTok, a l’estat de Montana hi ha 200.000 usuaris i 6.000 empreses que en fan ús. 

stats