Microsites 06/02/2021

Les 10 claus per afrontar la crisi climàtica

L'informe sobre l'estat del clima 2020 resumeix els punts principals per poder pal·liar els efectes del canvi global

3 min
Permafrost afectat per les temperatures positives al Canadà àrtic. Autor: Futureearth/G. Hugelius

Un total de 57 investigadors mundials en la ciència del clima han participat en l’elaboració de l’Informe sobre l’Estat del Clima 2020 dins de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC). Aquest document és fruit de la col·laboració entre Future Earth, l’Earth League i el World Climate Research Programme (WCRP), i resumeix les últimes troballes i els nous camps emergents més importants relacionats amb el canvi climàtic. Entre aquests investigadors trobem el reconegut ecòleg català Josep Peñuelas, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Aquest recent estudi ha analitzat els canvis ràpids provocats per les restriccions imposades pels governs per controlar la pandèmia. Diversos mètodes nous per analitzar les emissions de contaminants que afecten el clima van donar resultats més ràpids que anys enrere. Com a resultat, s’ha estimat que les emissions mundials de diòxid de carboni van caure un 8,8% durant la primera meitat de l’any passat i un 17% durant els dies de tancament, confinament i bloqueig màxim de les economies. L’escala d’aquestes disminucions no té precedents i, de fet, aquestes reduccions mundials d’emissions causades per la pandèmia estan a l’altura dels requisits de reducció anuals definits científicament durant els propers 30 anys (reduccions d’un 6-8% de les emissions anuals). Tot plegat, són valors d’emissions que conviden a pensar en la possibilitat de mantenir a ratlla l’escalfament global però, no obstant això, els canvis en les emissions del 2020 influeixen molt poc en l’impacte total de la humanitat sobre els sistemes climàtics. Paradoxalment, els gasos d’efecte hivernacle procedents de les activitats antròpiques s’han anat acumulant durant segles i ho continuen fent, amb una inèrcia en els seus efectes difícil d’aturar.

Efectes de les restriccions durant el covid-19 el 2020 i els seus efectes en les emissions globals de CO2. Font: Futureearth.org

 

L’informe sobre l’estat del clima es resumeix en 10 idees claus:

1. Un millor coneixement de la sensibilitat del nostre clima al diòxid de carboni reforça el suport a una ambiciosa reducció de les emissions per complir l’Acord de ParísEls escenaris de reducció d’emissions moderats tenen menys probabilitats que no es preveia d’assolir els objectius de París.

2. Les emissions procedents de desglaç del permagel seran molt més rellevants del que s’havia previst anteriorment.

3. La desforestació dels boscos tropicals està frenant la seva funció d’embornal de carboni i els està fent arribar als seus màxims de captació.

4. El canvi climàtic agreujarà la crisi de l’aigua. Els episodis extrems (inundacions i sequeres) ja contribueixen a la migració i al desplaçament de milions de persones i poden afavorir les crisis migratòries mundials.

5. La crisi climàtica afectarà la nostra salut mental. Els impactes del clima sobre la salut mental evidencien efectes com l’estrès, el trauma, la depressió i el suïcidi.

6. Els governs no estan aprofitant l’oportunitat en el context del covid-19 per guanyar terreny en la lluita contra la crisi climàtica

 7. El covid-19 i el canvi climàtic demostren la necessitat d’un nou contracte social. 

 8. Un estímul centrat només en el creixement econòmic posaria en perill l’Acord de París. 

 9. L’electrificació urbana és una via poderosa cap a una transició energètica equitativa. La tecnologia ha de permetre substituir els serveis actuals per energies netes i autosuficients, en molts casos.

10. La justícia ha de defensar els drets humans per una acció climàtica justa. Els tribunals han de presentar-se com a "legisladors" de les generacions futures per fer front al canvi climàtic.

Font: Future Earth, The Earth League, WCRP (2021). 10 New Insights in Climate Science 2020. Stockholm

https://futureearth.org/10-insights-2020

Evolució del desglaç del permagel i la seva afectació al subsòl i la vegetació. Font: Futureearth.org
stats