ALEMANYA
Internacional 02/11/2015

El govern de Merkel es mostra dividit sobre els refugiats

Els socialdemòcrates s’oposen a crear zones de trànsit

Isaac Lluch
2 min
Una nena fent cua en un camp de refugiats a Macedònia. Molts volen poder arribar a Alemanya, que endureix la frontera.

MunichCada dia arriben a les fronteres alemanyes milers de refugiats, alguns dels quals han d’esperar durant hores a la intempèrie. Les organitzacions humanitàries avisen que aviat s’hauran de lamentar els primers morts pel fred. Les autoritats locals de ciutats i pobles alemanys asseguren que estan desbordats en l’hercúlia tasca de trobar allotjament decent al gran nombre de nouvinguts. Però fins i tot amb aquesta pressió, la Gran Coalició del govern d’Angela Merkel no es mostra unida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot just ahir al vespre la Unió Democratacristiana (CDU) de la cancellera i la seva branca bavaresa (CSU) van arribar a un acord de mínims per crear zones de trànsit per a refugiats, una mesura a la qual s’oposa vehementment el tercer soci governamental a Berlín, el Partit Socialdemòcrata (SPD).

Després d’unes set hores de reunió a la cancelleria, Merkel i el primer ministre de Baviera, Horst Seehofer, van desactivar les fortes dissensions que mantenen en política de refugiats i van exigir plegats la implementació de les anomenadeszones de trànsit, on s’han de produir judicis accelerats als sol·licitants d’asil. En aquestes àrees es faria retornar ràpidament als seus països d’origen els immigrants que no tinguin bones opcions d’aconseguir l’asil pel fet que no provenen de zones en guerra sinó d’estats considerats segurs.

Restriccions al reagrupament

La CDU/CSU vol introduir una identificació estandarditzada per a refugiats que ha de ser requisit previ a aspirar a prestacions de l’estat alemany. A més, aquesta fracció conservadora vol crear una sèrie de restriccions per al reagrupament familiar en alguns grups de sol·licitants d’asil, que no hi podrien accedir durant un període de dos anys.

Per reduir la xifra de refugiats a Alemanya -es preveu que n’arribaran més d’un milió aquest 2015-, Merkel i Seehofer van exigir també una millor gestió a la frontera entre Alemanya i Àustria. El premier de Baviera havia amenaçat d’elevar una demanda davant la justícia alemanya si Berlín no limitava l’arribada de nouvinguts.

Merkel i Seehofer van estar reunits ahir fins a les cinc de la tarda sense el president de l’SPD, Sigmar Gabriel, que havia sortit de la cimera -inicialment a tres bandes- al matí. El Partit Socialdemòcrata refusa categòricament les zones de trànsit i ara la CDU/CSU haurà de buscar més diàlegs amb el seu altre soci fins dijous, quan es produirà una conferència amb els primers ministres dels diferents estats federals. L’SPD considera les anomenades zones de trànsit “centres de reclusió” per a refugiats.

Mor l’oficial que va anunciar la fi del Mur

L’exportaveu del Partit Socialista Unificat de l’extinta RDA, Günter Schabowski, va morir ahir a Berlín als 86 anys, vuit dies abans del 26è aniversari de la caiguda del Mur. El 9 de novembre del 1989 Schabowski va dir que els alemanys de l’Est podrien viatjar “sense condicions” a l’estranger. La seva improvisació en la compareixença va precipitar la caiguda del Mur.

stats