Internacional 24/07/2013

Confusió sobre els papers de Snowden per sortir de l'aeroport de Moscou

L'advocat de l'exanalista de la CIA encara no té el permís temporal per poder sortir amb garanties de la zona de trànsit de l'aeroport de Moscou, tot i que Reuters havia afirmat que ja disposava de la documentació necessària

Reuters
2 min

MoscouEdward Snowden, l'exanalista de la CIA buscat pels Estats Units per espionatge, no abandonarà l'aeroport de Moscou, segons el seu advocat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Anatoli Kutxerena, que assessora Snowden en temes legals i en la seva demanda d'asil polític a Rússia, ha dit que l'extècnic de la CIA no ha rebut la documentació necessària per deixar la zona de trànsit aeri de Xeremiétivo mentre espera la resolució de la petició d'asil polític. Fons de l'aeroport havien confirmat a Reuters prèviament que ja tenia els papers per sortir del llimb legal on està refugiat des de finals de juny. El seu advocat ha alertat, però, que l'acceptació de l'asil podria trigar fins a tres mesos.

Ja fa un mes que Snowden va arribar a Moscou procedent de Hong Kong i "encara va amb la mateixa camisa i els mateixos pantalons", ha afegit el seu advocat.

"Avui li he comprat diferents camises i pantalons perquè almenys es pugui canviar de roba, ja que no pot ni rentar-se ni planxar-se les camises", ha dit Kutxerena.

No vol marxar de Rússia

Snowden tampoc no té previst marxar de Rússia en un futur proper. "S'està plantejant instal·lar-se a Rússia i vol aconseguir una feina", ha dit el seu advocat en declaracions a Russia Today.

Si Rússia aprovés la petició d'asil, Snowden podria estar-se un any al país. L'extècnic de la CIA ha rebutjat viatjar a l'Amèrica Llatina, on diferents països li han ofert asil, per por que els Estats Units li bloquegin el vol.

A més, el president rus, Vladímir Putin, va prometre a Snowden que es podia quedar a Rússia si deixava de filtrar informació dels Estats Units.

Els Estats Units insisteixen

El Estats Units demanen que les autoritats russes informin la Casa Blanca sobre els canvis sobre l'estat de l'extreballador de la CIA.

El portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ha insistit aquest dimecres que Snowden hauria de ser retornat als Estats Units perquè el puguin jutjar per espionatge.

stats