Bibiana Steinhaus obre la porta de Primera

Aquest diumenge és un dia històric per a Alemanya i per a les grans lligues de futbol professional del món. Bibiana Steinhaus es convertirà en la primera dona que arbitra a la Primera Divisió de la Bundesliga. I ni més ni menys que a la capital, al mític Olympiastadion, seu del Hertha, que rep el Werder Bremen. El club amfitrió, fundat el 1892 amb nom de dona, s’ha afanyat a comparar la col·legiada amb altres pioneres que van trencar motlles des de Berlín: Hildegard Wegscheider, que el 1894 va ser la primera dona alemanya que va completar els exàmens preuniversitaris; Herta Heuwer, creadora el 1949 de la típica salsitxa berlinesa currywurst ; Marlene Dietrich, actriu i cantant que el 1960 va convertir-se en la primera alemanya homenatjada al Passeig de la Fama de Hollywood, i Angela Merkel, la primera cap del govern federal alemany.

Potser el Hertha s’ha passat de frenada, i més tenint en compte que, aprofitant el debut de Steinhaus, ha dut a terme una controvertida acció: oferir entrades a meitat de preu a les dones, com si la cita fos en una carrinclona discoteca i no en un estadi.

Segur que Steinhaus preferiria passar desapercebuda, però, ho vulgui o no, la seva trajectòria és una inspiració per lluitar contra les discriminacions de gènere. L’esport és sovint un reflex de la societat. Pràcticament no hi ha dones en les direccions de clubs, federacions i comissions esportives, com tampoc n’hi ha a les grans empreses. Per no parlar de les diferències salarials.

El cas és que Steinhaus arbitra a la Bundesliga no pel fet de ser dona, sinó perquè és bona. És més, la sospita és que si no fos dona l’haurien ascendit abans a Primera, perquè en una classificació secreta de la Federació Alemanya figurava, ja el 2016, en el lloc número 1 pel seu rendiment.

Policia de professió, Steinhaus va obrint portes en un futbol al qual li aniria bé ser més obert. Segons dades oficials de la FIFA, només quatre dones més arreu del món arbitren als seus països en lligues masculines de Primera Divisió. És el cas de Nicole Petignat, que ha dirigit partits a Suïssa i Àustria, de la zambiana Gladys Lengwe, de la ucraïnesa Katerina Monzul i de la uruguaiana Claudia Umpiérrez. En el futbol femení espanyol, tot just a partir d’aquesta temporada hi haurà la totalitat d’àrbitres dones a Primera. Hi ha molt de camí per recórrer.

Segurament Steinhaus serà examinada de manera més crítica que la resta de companys. Jugadors, entrenadors, directius, mitjans de comunicació i fans faríem bé de recordar que sovint creem una polèmica partint del desconeixement de les regles i de l’error. I el primer error és jutjar algú per ser home o dona en comptes de veure que és professional i, sobretot, persona.

Més continguts de