02/07/2016

Deixeu que Mustafà Assaloum vingui a Barcelona i pugui caminar

2 min

La situació de bloqueig en l’acollida dels refugiats sirians que volen venir a Espanya és dramàtica. La burocràcia, o la desídia, del govern espanyol està deixant moltes persones desemparades quan hi ha mitjans i també persones o entitats disposades a ajudar-les. Avui al diari fem una crida per aconseguir que un d’aquests casos, el de Mustafà Assaloum, es pugui resoldre.

Inscriu-te a la newsletter Pensem Les opinions que et fan pensar, t’agradin o no
Inscriu-t’hi

Aquest estudiant de filologia anglesa de 23 anys va perdre una cama en un atemptat amb cotxe bomba a la ciutat de Homs. Va anar a Turquia per aconseguir una pròtesi, però no li va funcionar, i ara no pot ni recolzar-la a terra. És un jove animós que va decidir marxar de Síria per mirar d’arribar a Europa. Una persona amb coratge que dissimula les crosses, que ha fet un viatge penós que sembla que no acaba mai. Dos reporters de l’ARA, la Cristina Mas i el Xavier Bertral, el van trobar al camp de refugiats d’Idomeni quan hi van estar el passat mes d’abril. Arran d’aquell reportatge, una entitat catalana que es dedica a treballar amb persones amputades, l’Institut Desvern de Protètica, es va oferir a assumir el cost de la pròtesi i va iniciar els tràmits amb l’ambaixada espanyola d’Atenes perquè pogués venir a Barcelona. La resposta va ser burocràtica: “L’interessat no reuneix els requisits establerts pel reglament”.

Això va ser al maig i ara han decidit tornar-ho a intentar mirant que els tràmits es posin en marxa a través de la via de la reubicació. De fet, el govern espanyol només ha acollit 248 refugiats, tot i que s’ha compromès a portar-ne des de Grècia i Itàlia 16.000 fins al 2017. Mustafà podria ser un d’aquests refugiats. Té assegurada l’acollida. Fins i tot la Universitat de Barcelona li ha ofert poder continuar a la ciutat els seus estudis. De moment, però, no hi ha resposta.

Ara Mustafà espera en un centre social de Salònica alguna solució al seu cas. La seva família segueix a Síria, als afores de Deir ez-Zor, on hi ha encara intensos combats i molts bombardejos. Ell va fugir per raons de força major, per poder aconseguir una cama, com altres milers de refugiats que s’estan trobant amb el mur dels estats i la solidaritat de la gent. “Moltes gràcies a tothom que ens fa costat”, diu. Cal que s’accelerin els tràmits i que Mustafà pugui aconseguir aviat a Barcelona la cama que necessita. Per què? Per humanitat.

stats