L’EDITORIAL

Gürtel: el procés judicial que el PP voldria amagar

Al’Audiència Nacional va començar ahir la lectura dels informes finals del judici de la primera part del cas Gürtel (1999- 2005). Es tracta del cas de corrupció més gran de la història de la democràcia espanyola i que afecta un sol partit -el PP-, i els populars el voldrien amagar. La fiscal del cas va ser especialment contundent en les seves conclusions i peticions de pena per a 37 acusats. Va dir que els capitostos de Gürtel van tramar un sistema de suborns a càrrecs del PP que van convertir en la seva “forma de vida”. El problema és que Gürtel no va ser només una xarxa corrupta que va afectar uns quants càrrecs electes desaprensius, com defensa el PP, sinó que va arribar a fer de la seu de Génova la seva base d’operacions. La mateixa fiscal va remarcar que considera provat que, no només persones individuals, sinó que el PP com a partit es va finançar il·legalment. Resulta increïble que una trama que implicava el tresorer de la formació, Luis Bárcenas, per al qual es demanen 39 anys de presó, no fos coneguda pels seus immediatament superiors, principalment la persona que el va nomenar, Mariano Rajoy.

L’organització delictiva funcionava segons un patró molt senzill: pagava comissions a càrrecs del PP a canvi de contractes per a empreses dels quals ells s’emportaven una comissió. Era un negoci rodó, que demostra fins a quin punt la corrupció formava part de l’ADN de l’última onada de creixement especulatiu espanyola, entre el 1995 i el 2007. De fet, el líder de la trama, Francisco Correa, per al qual es demanen 125 anys de presó, va ser un dels convidats al casament de la filla de José María Aznar, Ana, l’any 2002.

El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, va tenir la barra ahir de demanar que “caigui tot el pes de la llei” sobre els culpables. Però ¿què passa quan els culpables treballaven, precisament, per adulterar les eleccions amb diners extra per al PP? ¿Pensa renunciar el PP a tots els càrrecs electes que va aconseguir amb campanyes finançades de manera fraudulenta?

El PP és el primer a reclamar el compliment de la llei, però mira cap a una altra banda quan la justícia demostra que el partit és una autèntica maquinària delictiva. Aquest és el partit que mana a Espanya i que, amb el suport del PSOE i Cs, ha decidit arrasar l’autonomia catalana.