Publicitat
Publicitat

L’EDITORIAL

L’enèsima frivolitat de Trump, ara sobre el recompte electoral

El president electe nord-americà, Donald Trump, no porta gaire bé els dubtes sobre el recompte als estats clau i el fet que la candidata demòcrata, Hillary Clinton, l’hagi superat en 2,2 milions de vots en el conjunt del país. “A més de guanyar de manera aclaparadora el Col·legi Electoral [el nombre de representants dels votants que té cada estat ], vaig guanyar en el vot popular si es resten els milions de persones que van votar il·legalment”, va dir ahir en un dels seus tuits sorprenents. Si s’analitza la declaració, es tracta d’una acusació molt greu. De veritat considera Trump que milions de persones van votar de manera il·legal el dia 8 de novembre? Quines proves té? Què pensa fer per aclarir-ho? Totes aquestes preguntes van quedar sense resposta, en un episodi més de la frivolitat amb què Trump sol despatxar temes de gran importància, cosa que per cert també va fer ahir amb Cuba, amenaçant de liquidar els acords entre l’administració Obama i el règim castrista per acabar amb l’embargament.

Però anem a les ombres sobre el recompte. L’equip de Clinton ha deixat clar que no creu que hi hagi hagut un frau massiu als tres estats clau (Wisconsin, Michigan i Pennsilvània), però ha avançat que participarà en el procés de recompte que la candidata del Partit Verd, Jill Stein, vol impulsar per aclarir els dubtes. Les sospites se centren, sobretot, en el vot electrònic. Per aquest motiu un selecte grup d’experts en ciberseguretat han fet arribar al Congrés una petició perquè s’investigui la possible intromissió de hackers estrangers, bàsicament russos, en el procés electoral.

Al marge d’aquesta polèmica, el cert és que el sistema de vot nord-americà ja ha produït algun maldecap a les autoritats, com va passar en el recompte de l’estat de Florida de l’any 2000, que va donar la victòria a George Bush sobre Al Gore per només 537 vots. El que no pot fer en cap cas Trump és brandar el fantasma d’un vot d’immigrants il·legals massiu a favor de Clinton, de manera que aconsegueix dos efectes terrorífics. D’una banda, furga en les tensions racials. I, de l’altra, posa en dubte el funcionament institucional del país. Si realment Trump creu que hi ha hagut frau, el que ha de fer és demanar ell mateix un recompte o, encara millor, una repetició de les eleccions.

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT